Wiem, czego nie jeść i nie pić przy wzdęciach. Nie jest dla mnie jasne, co można jeść i pić(poza nie
3
odpowiedzi
Czego nie jeść i nie pić przy wzdęciach. Nie jest dla mnie jasne, co można jeść i pić(poza niegazowaną wodą). W szczególności chodzi mi o owoce, w tym jabłka i banany, pomarańcze, otręby pszenne, kiszonki, herbaty (piję napar z malin), ciemne pieczywo wieloziarniste, a także ogólny wymóg jedzenia warzyw i owoców 5 razy dziennie.
Dzień dobry,
Wzdęcia brzucha i inne symptomy żołądkowo-jelitowe najczęściej nasilają się w sytuacji wysokiego spożycia produktów żywnościowych będących bogatym źródłem łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wielocukrów, dwucukrów, cukrów prostych i alkoholi wielowodorotlenowych, czyli składników z grupy FODMAP. Należą do nich m.in.: źródła laktozy - mleko, maślanka, śmietana, jogurt, twaróg, delikatne sery białe; nasiona roślin strączkowych; żyto i pszenica (przede wszystkim w postaci pełnoziarnistej); owoce z dominacją fruktozy: gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele, mango, arbuz, nektarynki, a także te zawierające poliole, np. śliwki, czereśnie, wiśnie; por, buraki ćwikłowe, patisony, cebula, szparagi, brukselka, brokuły, kalafior, koper włoski, groszek zielony, czosnek, karczochy; miód, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, poliole (sorbitol, ksylitol, mannitol, maltitol);
niektóre orzechy (nerkowce, pistacje), a także wybrane grzyby. Z kolei wśród pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wymienia się m.in.: ser parmezan, cheddar, szwajcarski, gouda, mozzarella, brie, camembert, masło; owies, ryż, komosę ryżową; migdały, orzechy: pekan, włoskie, piniowe, makadamia, sezam, pestki słonecznika, dyni; mandarynki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, kiwi, winogrona, cytryny, ananasy, jagody;
pomidory, marchew, seler, ogórki, paprykę, sałatę, bataty, ziemniaki, bakłażan, szczypior, dynię, kukurydzę; cukier stołowy, stewia, syrop klonowy, aspartam; tofu, jaja, mięso, ryby oraz nabiał jedynie bez laktozy. Warto również podkreślić, że koniecznie należy unikać częstych błędów dietetycznych, np. spożywania warzyw strączkowych, cebuli, czosnku, mleka i jego przetworów z laktozą, miodu, etc., a także połykania powietrza w trakcie spożywania posiłków, częstego żucia gumy, wypijania napojów gazowanych oraz korzystanie z używek i palenia papierosów. Pomocna może okazać się w tej sytuacji również aktywność fizyczna, wzmocnienie mięśni głębokich i rozciąganie całego ciała, w tym mięśni brzucha oraz regularne stosowanie technik relaksacyjnych i wysypianie się.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy
mateuszdurbas.pl
Wzdęcia brzucha i inne symptomy żołądkowo-jelitowe najczęściej nasilają się w sytuacji wysokiego spożycia produktów żywnościowych będących bogatym źródłem łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wielocukrów, dwucukrów, cukrów prostych i alkoholi wielowodorotlenowych, czyli składników z grupy FODMAP. Należą do nich m.in.: źródła laktozy - mleko, maślanka, śmietana, jogurt, twaróg, delikatne sery białe; nasiona roślin strączkowych; żyto i pszenica (przede wszystkim w postaci pełnoziarnistej); owoce z dominacją fruktozy: gruszki, jabłka, brzoskwinie, morele, mango, arbuz, nektarynki, a także te zawierające poliole, np. śliwki, czereśnie, wiśnie; por, buraki ćwikłowe, patisony, cebula, szparagi, brukselka, brokuły, kalafior, koper włoski, groszek zielony, czosnek, karczochy; miód, syrop z agawy, syrop glukozowo-fruktozowy, poliole (sorbitol, ksylitol, mannitol, maltitol);
niektóre orzechy (nerkowce, pistacje), a także wybrane grzyby. Z kolei wśród pokarmów o niskiej zawartości węglowodanów łatwo fermentujących w przewodzie pokarmowym wymienia się m.in.: ser parmezan, cheddar, szwajcarski, gouda, mozzarella, brie, camembert, masło; owies, ryż, komosę ryżową; migdały, orzechy: pekan, włoskie, piniowe, makadamia, sezam, pestki słonecznika, dyni; mandarynki, grejpfruty, pomarańcze, truskawki, kiwi, winogrona, cytryny, ananasy, jagody;
pomidory, marchew, seler, ogórki, paprykę, sałatę, bataty, ziemniaki, bakłażan, szczypior, dynię, kukurydzę; cukier stołowy, stewia, syrop klonowy, aspartam; tofu, jaja, mięso, ryby oraz nabiał jedynie bez laktozy. Warto również podkreślić, że koniecznie należy unikać częstych błędów dietetycznych, np. spożywania warzyw strączkowych, cebuli, czosnku, mleka i jego przetworów z laktozą, miodu, etc., a także połykania powietrza w trakcie spożywania posiłków, częstego żucia gumy, wypijania napojów gazowanych oraz korzystanie z używek i palenia papierosów. Pomocna może okazać się w tej sytuacji również aktywność fizyczna, wzmocnienie mięśni głębokich i rozciąganie całego ciała, w tym mięśni brzucha oraz regularne stosowanie technik relaksacyjnych i wysypianie się.
Z wyrazami szacunku,
Mateusz Durbas
Dietetyk kliniczny i sportowy
mateuszdurbas.pl
Sugeruję wizytę: Konsultacja dietetyczna (pierwsza wizyta) - 160 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
W przypadku wzdęć czy objawów ze strony jelita drażliwego niestety nie ma jednej uniwersalnej diety. Wyłączenie owoców lub ich ograniczenie to ograniczenie fruktozy, która mocno w jelitach fermentuje. Warto włączyć herbatki wspomagające trawienie na rynku znajduje się ich wiele, warto zwrócić uwagę aby nie zawierały senesu, gdyż on działa przeczyszczająco. Warto tez znaleźć przyczynę wzdęć, a nie nastawiać się na ciągłą eliminację, być może podłożem jest SIBO lub dysbioza jelita grubego.
Przy wzdęciach warto zwrócić szczególną uwagę na swoją dietę, ponieważ niektóre produkty mogą nasilać objawy. Oto konkretne wytyczne żywieniowe, uwzględniające różne grupy produktów:
Unikaj: pełnoziarnistych produktów, takich jak chleb pełnoziarnisty, pełnoziarnisty makaron, kasze, otręby i inne produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny. Wybieraj produkty z białej mąki, ryż biały, sucharki, które są lżejsze dla układu pokarmowego.
Unikaj: jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, wiśni, mango oraz owoców suszonych, takich jak rodzynki, morele czy figi, które zawierają dużo fruktozy i sorbitolu. Wybieraj banany, jagody, truskawki, cytrusy (w małych ilościach), które są lepiej trawione.
Unikaj: warzyw kapustnych (kapusta, brokuły, kalafior, brukselka), cebuli, czosnku, warzyw strączkowych (fasola, soczewica, groch), papryki, surowych warzyw oraz kukurydzy. Wybieraj marchewkę, cukinię, dynię, sałatę, ogórka (bez skórki), pomidory bez skórki i pestek (o ile nie są wykluczone), gotowane warzywa korzeniowe (np. buraki).
Unikaj: mleka i jego przetworów, które zawierają laktozę, jeśli masz nietolerancję laktozy. Unikaj także tłustych serów i śmietany.
Wybieraj produkty bezlaktozowe, jogurt naturalny lub kefir (jeśli są dobrze tolerowane), sery twarde o niskiej zawartości tłuszczu.
Unikaj: tłustych mięs, kiełbas, wędlin oraz ryb wędzonych. Wybieraj: chude mięso, takie jak kurczak, indyk, cielęcina oraz chude ryby, jak dorsz czy pstrąg, najlepiej gotowane, pieczone lub grillowane. Wybieraj oliwę z oliwek, olej lniany.
Unikaj: napoje gazowane, napoje alkoholowe, szczególnie piwo i wino, soki owocowe (szczególnie z jabłek, gruszek, winogron), napoje zawierające kofeinę (kawa, herbata). Wybieraj wodę niegazowaną, herbaty ziołowe (mięta, rumianek, koper włoski), herbaty owocowe, napary z imbiru.
Unikaj: cukierków, gum do żucia zawierających sorbitol, ksylitol, fruktozę lub mannitol, czekolady oraz produktów przetworzonych, które mogą zawierać ukryte substancje wzdymające. Wybieraj naturalne przekąski, takie jak orzechy (w małych ilościach, jeśli są dobrze tolerowane) lub proste ciastka bez dodatków.
Dodatkowe zalecenia:
Spożywaj mniejsze posiłki, ale częściej, aby uniknąć obciążenia żołądka.
Żuj dokładnie i powoli. Pomaga to zmniejszyć ilość powietrza, które może zostać połknięte podczas jedzenia. Zwracaj uwagę na to, co powoduje wzdęcia, każdy organizm jest inny, więc warto obserwować reakcje na różne pokarmy.
Warto także rozważyć dietę Low FODMAP, która jest szczególnie skuteczna w redukcji wzdęć u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Zalecam wizytę u specjalisty i znalezienie przyczyny częstych wzdęć, lekarz może skierować na dodatkowe badania i zalecić dietę eliminacyjną oraz włączyć leczenie farmakologiczne. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Duda
Unikaj: pełnoziarnistych produktów, takich jak chleb pełnoziarnisty, pełnoziarnisty makaron, kasze, otręby i inne produkty bogate w błonnik nierozpuszczalny. Wybieraj produkty z białej mąki, ryż biały, sucharki, które są lżejsze dla układu pokarmowego.
Unikaj: jabłek, gruszek, śliwek, brzoskwiń, wiśni, mango oraz owoców suszonych, takich jak rodzynki, morele czy figi, które zawierają dużo fruktozy i sorbitolu. Wybieraj banany, jagody, truskawki, cytrusy (w małych ilościach), które są lepiej trawione.
Unikaj: warzyw kapustnych (kapusta, brokuły, kalafior, brukselka), cebuli, czosnku, warzyw strączkowych (fasola, soczewica, groch), papryki, surowych warzyw oraz kukurydzy. Wybieraj marchewkę, cukinię, dynię, sałatę, ogórka (bez skórki), pomidory bez skórki i pestek (o ile nie są wykluczone), gotowane warzywa korzeniowe (np. buraki).
Unikaj: mleka i jego przetworów, które zawierają laktozę, jeśli masz nietolerancję laktozy. Unikaj także tłustych serów i śmietany.
Wybieraj produkty bezlaktozowe, jogurt naturalny lub kefir (jeśli są dobrze tolerowane), sery twarde o niskiej zawartości tłuszczu.
Unikaj: tłustych mięs, kiełbas, wędlin oraz ryb wędzonych. Wybieraj: chude mięso, takie jak kurczak, indyk, cielęcina oraz chude ryby, jak dorsz czy pstrąg, najlepiej gotowane, pieczone lub grillowane. Wybieraj oliwę z oliwek, olej lniany.
Unikaj: napoje gazowane, napoje alkoholowe, szczególnie piwo i wino, soki owocowe (szczególnie z jabłek, gruszek, winogron), napoje zawierające kofeinę (kawa, herbata). Wybieraj wodę niegazowaną, herbaty ziołowe (mięta, rumianek, koper włoski), herbaty owocowe, napary z imbiru.
Unikaj: cukierków, gum do żucia zawierających sorbitol, ksylitol, fruktozę lub mannitol, czekolady oraz produktów przetworzonych, które mogą zawierać ukryte substancje wzdymające. Wybieraj naturalne przekąski, takie jak orzechy (w małych ilościach, jeśli są dobrze tolerowane) lub proste ciastka bez dodatków.
Dodatkowe zalecenia:
Spożywaj mniejsze posiłki, ale częściej, aby uniknąć obciążenia żołądka.
Żuj dokładnie i powoli. Pomaga to zmniejszyć ilość powietrza, które może zostać połknięte podczas jedzenia. Zwracaj uwagę na to, co powoduje wzdęcia, każdy organizm jest inny, więc warto obserwować reakcje na różne pokarmy.
Warto także rozważyć dietę Low FODMAP, która jest szczególnie skuteczna w redukcji wzdęć u osób z wrażliwym układem pokarmowym. Zalecam wizytę u specjalisty i znalezienie przyczyny częstych wzdęć, lekarz może skierować na dodatkowe badania i zalecić dietę eliminacyjną oraz włączyć leczenie farmakologiczne. Pozdrawiam serdecznie, Justyna Duda
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.