Witam, Bardzo proszę o interpretację wyników dot. krzywej cukrowej i insulinowej, po obciążeniu
3
odpowiedzi
Witam,
Bardzo proszę o interpretację wyników dot. krzywej cukrowej i insulinowej, po obciążeniu glukozą.
Glukoza po obciążeniu (75g, 3pkt, 0/1/2h): 89,90/ 83,80/ 99,90
Insulina po obciążeniu (75g, 3pkt, 0/1/2h): 15,50/ 51,70/ 52,10
Czy spadek cukru po pierwszej godzinie jest niepokojący? Dlaczego wystąpił? Czy wynik insuliny po dwóch godzinach nie jest zbyt wysoki? Czy powyższe wyniki wskazują na jakąś chorobę?
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i interpretacje.
Bardzo proszę o interpretację wyników dot. krzywej cukrowej i insulinowej, po obciążeniu glukozą.
Glukoza po obciążeniu (75g, 3pkt, 0/1/2h): 89,90/ 83,80/ 99,90
Insulina po obciążeniu (75g, 3pkt, 0/1/2h): 15,50/ 51,70/ 52,10
Czy spadek cukru po pierwszej godzinie jest niepokojący? Dlaczego wystąpił? Czy wynik insuliny po dwóch godzinach nie jest zbyt wysoki? Czy powyższe wyniki wskazują na jakąś chorobę?
Z góry bardzo dziękuje za pomoc i interpretacje.
Z takimi wynikami warto udać się do lekarza, przynajmniej rodzinnego. Takie wyniki mogą wskazywać już na zaburzenie gospodarki węglowodanowej (brak spadku insuliny po 2 h testu) oraz dość wysoki poziom insuliny na czczo (tu zakres norm jest szeroki ale jednak insulina na czczo powinna wynosić max. 9/10 przy optymalnym funkcjonowaniu gospodarki węglowodanowej. Pierwszy krok to zmiana w diecie i zmniejszenie ładunku glikemicznego posiłków. Do zaburzeń gospodarki węglowodanowej zalicza się np. hiperinsulinemię, insulinooporność i hipoglikemię reaktywną.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Wyniki badania krzywej cukrowej i insulinowej, które zostały podane, przedstawiają dynamikę poziomów glukozy i insuliny we krwi w odpowiedzi na spożycie glukozy.
Wynik glukozy na czczo wynoszący 89 mg/dl jest w granicach normy (typowo poniżej 100 mg/dl), co wskazuje na to, że poziom cukru we krwi na czczo jest prawidłowy.
Po 1 godzinie po spożyciu glukozy (83 mg/dl) zaobserwowano spadek w porównaniu z wynikiem na czczo. Choć ten spadek jest niewielki, jest to sygnał, który warto zauważyć. Spadek glukozy może wskazywać na nadmierną reakcję insuliny, która pomaga w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Takie sytuacje mogą sugerować występowanie hipoglikemii reaktywnej.
Po 2 godzinach po spożyciu glukozy (99 mg/dl) zauważono nieznaczne podwyższenie poziomu glukozy. Nie jest to wynik zbyt wysoki, ale wskazuje na pewne opóźnienie w regulacji poziomu glukozy we krwi.
Na podstawie przedstawionych wyników nie można jednoznacznie stwierdzić obecności jakiejś choroby. Jednakże, niewielki spadek poziomu glukozy po pierwszej godzinie może wskazywać na hipoglikemię reaktywną, co oznacza, że po spożyciu posiłku organizm zbyt intensywnie obniża poziom glukozy we krwi.
W kontekście zaleceń żywieniowych, warto rozważyć kilka czynników:
* Spożycie węglowodanów: zwróć uwagę na rodzaj i ilość spożywanych węglowodanów. Zalecane jest spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, strączki i owoce. Unikaj spożywania dużych ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodycze, napoje słodzone i przetworzona żywność.
* Regularność posiłków: staraj się spożywać regularne posiłki o równych odstępach czasu, aby zapewnić stały dopływ energii i utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi.
Aktywność fizyczna: regularna aktywność fizyczna może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi. Zaleca się umiarkowany wysiłek fizyczny, taki jak spacery, jazda na rowerze, pływanie czy aerobik.
Ważne jest skonsultowanie się z lekarzem, który będzie mógł dokładniej ocenić Twoją sytuację, uwzględnić dodatkowe czynniki. Wybranie odpowiedniego dietetyka będzie ważne, aby dostosował zalecenia żywieniowe do Twoich indywidualnych potrzeb.
Wynik glukozy na czczo wynoszący 89 mg/dl jest w granicach normy (typowo poniżej 100 mg/dl), co wskazuje na to, że poziom cukru we krwi na czczo jest prawidłowy.
Po 1 godzinie po spożyciu glukozy (83 mg/dl) zaobserwowano spadek w porównaniu z wynikiem na czczo. Choć ten spadek jest niewielki, jest to sygnał, który warto zauważyć. Spadek glukozy może wskazywać na nadmierną reakcję insuliny, która pomaga w obniżaniu poziomu glukozy we krwi. Takie sytuacje mogą sugerować występowanie hipoglikemii reaktywnej.
Po 2 godzinach po spożyciu glukozy (99 mg/dl) zauważono nieznaczne podwyższenie poziomu glukozy. Nie jest to wynik zbyt wysoki, ale wskazuje na pewne opóźnienie w regulacji poziomu glukozy we krwi.
Na podstawie przedstawionych wyników nie można jednoznacznie stwierdzić obecności jakiejś choroby. Jednakże, niewielki spadek poziomu glukozy po pierwszej godzinie może wskazywać na hipoglikemię reaktywną, co oznacza, że po spożyciu posiłku organizm zbyt intensywnie obniża poziom glukozy we krwi.
W kontekście zaleceń żywieniowych, warto rozważyć kilka czynników:
* Spożycie węglowodanów: zwróć uwagę na rodzaj i ilość spożywanych węglowodanów. Zalecane jest spożywanie węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym, takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, strączki i owoce. Unikaj spożywania dużych ilości węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym, takich jak słodycze, napoje słodzone i przetworzona żywność.
* Regularność posiłków: staraj się spożywać regularne posiłki o równych odstępach czasu, aby zapewnić stały dopływ energii i utrzymać stabilny poziom glukozy we krwi.
Aktywność fizyczna: regularna aktywność fizyczna może pomóc w regulacji poziomu glukozy we krwi. Zaleca się umiarkowany wysiłek fizyczny, taki jak spacery, jazda na rowerze, pływanie czy aerobik.
Ważne jest skonsultowanie się z lekarzem, który będzie mógł dokładniej ocenić Twoją sytuację, uwzględnić dodatkowe czynniki. Wybranie odpowiedniego dietetyka będzie ważne, aby dostosował zalecenia żywieniowe do Twoich indywidualnych potrzeb.
Podane wyniki wyglądają na insulinooporność. Insulina na czczo powinna wynosić <10, a po godzinie < 50. Po 2 godzinach powinna obniżać się w kierunku punktu wyjściowego, a tutaj utrzymuje się wciąż na wysokim poziomie. Wysoka insulina może prowadzić do hipoglikemii reaktywnej, nawet przy współistniejącej insulinooporności. Z wynikiem należy udać się do lekarza, jak również do dietetyka klinicznego. Odpowiednia dieta i suplementacja pomogą wyrównać gospodarkę cukrowo-insulinową :)
Sugeruję wizytę: Konsultacja online - 300 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.