Witam, chciałabym dowiedzieć się czy, w trakcie roku szkolnego potrzebuje dostarczyć mojemu organizm

4 odpowiedzi
Chciałabym dowiedzieć się czy, w trakcie roku szkolnego potrzebuje dostarczyć mojemu organizmowi więcej kalorii ? Oraz ile ich powinno być (wiek 16, waga 51, wzrost 167) ?
Witam,
Zapotrzebowanie energetyczne jest uzależnione od płci, wieku, aktywności fizycznej oraz stanu zdrowia. Dla zdrowej osoby w twoim wieku wynosi (w zależności od aktywności fizycznej) od 2100 kcal do 2800 kcal. Kaloryczność ta powinna być indywidualnie dostosowana do stylu życia. Polecam wizytę u dyplomowanego dietetyka, który udzieli Ci rzetelnych informacji.
Pozdrawiam
mgr Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
"Mądre żywienie"

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam, kaloryczność ustalamy na podstawie płci, wieku, wzrostu oraz aktywności fizycznej. W trakcie nauki zapotrzebowanie jest większe głównie o produkty zawierające NNKT między innymi orzechy, awokado, oliwa z oliwek. Zapraszam na konsultację, udzielę wszystkich niezbędnych informacji.
Odżywianie to nie tylko kalorie ale także dostarczanie organizmowi niezbędnych substancji do życia. Rozpoczęcie roku szkolnego to nie tylko obowiązki i zwiększony wysiłek fizyczny i umysłowy ale także zmiana pory roku - mniej słońca, inna temperatura za oknem naturalny wzrost zachorowań na infekcje. Te wszystkie czynnik także trzeba uwzględnić planując posiłki. Dostosowaniem diety do aktualnych potrzeb organizmu zajmuje się dietetyk i jeśli są wątpliwości w tym polu to polecam konsultację.
Nie musimy zwiększać kaloryczności:) wystarczy postawić na produkty ułatwiające przyswajanie informacji np. bogate w lecytynę, stawiamy na produkty pełnoziarniste , dostarczające chociażby witamin z grupy B, ryby bogate w kwasy omega 3, owoce jagodowe, czarna porzeczka np. nawet te w postaci mrożonej , badania wykazały, że spożycie jagód może być efektywne w przypadku polepszenia lub opóźnienia krótkotrwałej utraty pamięci, a to dzięki zawartym witaminom, które wymiatają wolne rodniki z organizmu:), , pomidory, bogate w likopen w okresie zimowym raczej stawiamy na przetworzone produkty z pomidorów zawierają znacznie wyższą zawartość likopenu i mniej konserwantów;), na pewno przyda się suplementacja witaminy D, warto zbadać jej poziom i dobrać odpowiednio ilość, garść pestek dyni pokryje zapotrzebowanie na cynk, garść orzechów włoskich zwiększy pulę witaminy E, dzięki czemu sprawność umysłowa będzie znacznie większa;) , brokuły i zielone warzywa liściaste, to źródło witaminy K, która wspomaga funkcje kognitywne( zdolność do myślenia skutecznego w szczególności w sytuacjach nieprzewidywanych i niepewnych,) i polepsza wydolność mózgu. Postaw od czasu do czasu na zioła np szałwię, pozwoli się wyciszyć i skoncentrować:).

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.