Witam choruje na WZJG i chciałam zapytać jaki chleb dla mnie byłby najlepszy. Mam na przemian zaparc
1
odpowiedzi
Witam choruje na WZJG i chciałam zapytać jaki chleb dla mnie byłby najlepszy. Mam na przemian zaparcia i biegunki. Gdy jadłam zwykły chleb strasznie bolały mnie jelita. Przeszłam na pszenny i było ok. Obecnie chce zlagodzic stan zapalny jelit bo od dłuższego czasu występuje gorączka ok 37.4 a kolanoskopia dopiero w marcu a wizyta u lekarza sierpień.
W zaostrzeniu lepiej jest stosować białe pieczywo, niektórzy musza na pewien czas wyeliminować glutenowe produkty bo zaostrzają im objawy. Rodzaj chleba nie ma jednak większego znaczenia dla pacjenta w remisji. Jeśli coś się zaczyna dziać a zwłaszcza ze stanem podgorączkowym proszę nie czekać do sierpnia i udać się do gastrologa wcześniej. Jeśli objawy będą silne to jest to przeciwwskazanie do wykonywania kolonoskopii pełnej, z uwagi na ryzyko powikłań. Dla oceny stanu zapalnego warto wykonać badanie kalprotektyny w stolcu oraz CRP i morfologię krwi.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.