Witam, jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce te
2
odpowiedzi
Witam,
jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce termicznej (np. mięso, warzywa, kasze, ryż, makaron)? Czy liczyć wagę i wartości dla surowego produktu, czy dla produktu po obórce termicznej (np. dla kaszy, mięsa)?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce termicznej (np. mięso, warzywa, kasze, ryż, makaron)? Czy liczyć wagę i wartości dla surowego produktu, czy dla produktu po obórce termicznej (np. dla kaszy, mięsa)?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Dzień dobry! Standardowo produkty ważymy przed obróbką termiczną. W jadłospisie ułożonym przez dietetyka, każdy dodatek tłuszczu lub innego składnika, który zmieniłby wartość energetyczną i odżywczą diety powinien być wzięty pod uwagę. Zapraszam do skorzystania z takiej możliwości!
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Rzeczywiście, wartości odżywcze w pożywieniu mogą ulec zmianie po obróbce termicznej. Generalnie, dla najbardziej precyzyjnych wyników, wartości odżywcze najlepiej jest liczyć dla produktu w stanie surowym, a następnie uwzględnić zmiany spowodowane obróbką termiczną, takie jak utrata wody czy denaturacja białek. To jednak może być skomplikowane i czasochłonne. Dla ułatwienia tej procedury, chciałbym zwrócić Państwa uwagę na aplikację mobilną 'ŁGeniusz', której jestem współtwórcą. Aplikacja ta nie tylko kalkuluje ładunek glikemiczny produktów i potraw, ale również uwzględnia różne czynniki, takie jak obróbka termiczna, co sprawia, że jest to narzędzie bardzo użyteczne w codziennym zarządzaniu dietą.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.