Witam, jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce te

2 odpowiedzi
Witam,
jak liczyć wartości odżywcze (białko, tłuszcz, węglowodany, kcal) w pożywieniu po obróbce termicznej (np. mięso, warzywa, kasze, ryż, makaron)? Czy liczyć wagę i wartości dla surowego produktu, czy dla produktu po obórce termicznej (np. dla kaszy, mięsa)?
Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam
Dzień dobry! Standardowo produkty ważymy przed obróbką termiczną. W jadłospisie ułożonym przez dietetyka, każdy dodatek tłuszczu lub innego składnika, który zmieniłby wartość energetyczną i odżywczą diety powinien być wzięty pod uwagę. Zapraszam do skorzystania z takiej możliwości!
Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Rzeczywiście, wartości odżywcze w pożywieniu mogą ulec zmianie po obróbce termicznej. Generalnie, dla najbardziej precyzyjnych wyników, wartości odżywcze najlepiej jest liczyć dla produktu w stanie surowym, a następnie uwzględnić zmiany spowodowane obróbką termiczną, takie jak utrata wody czy denaturacja białek. To jednak może być skomplikowane i czasochłonne. Dla ułatwienia tej procedury, chciałbym zwrócić Państwa uwagę na aplikację mobilną 'ŁGeniusz', której jestem współtwórcą. Aplikacja ta nie tylko kalkuluje ładunek glikemiczny produktów i potraw, ale również uwzględnia różne czynniki, takie jak obróbka termiczna, co sprawia, że jest to narzędzie bardzo użyteczne w codziennym zarządzaniu dietą.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.