Witam. Jakie produkty spożywcze mają najmniej/mało w sobie tyraminy, podając dane w mg/kg?
2
odpowiedzi
Witam. Jakie produkty spożywcze mają najmniej/mało w sobie tyraminy, podając dane w mg/kg?
Wśród produktów bogatych w tyraminę należy wymienić m.in.: sery dojrzewające, wyciągi drożdżowe takie jak Marmite czy Bovril, śledzie marynowane, kapustę kiszoną, kiełbaski fermentowane typu salami, pepperoni, summer sausage, fermentowaną soję, pastę sojową czy tofu. Warto pamiętać, że proces gotowania nie dezaktywuje tyraminy!
Do produktów o niskiej zawartości tyraminy należą m.in.: brzoskwinie 0,2-0,4 mg/kg, kiwi 0,2-18 mg/kg, pomidory 0,1-7,1 mg/kg, koncentrat pomidorowy 1,4-12 ml/kg, orzechy oraz migdały 0,5-2,2 mg/kg, fasola konserwowa 0,7-2,2 mg/kg.
W celu wyszukiwania dokładnych wartości liczbowych innych produktów zachęcam do przeglądu literatury naukowej w tym temacie.
Do produktów o niskiej zawartości tyraminy należą m.in.: brzoskwinie 0,2-0,4 mg/kg, kiwi 0,2-18 mg/kg, pomidory 0,1-7,1 mg/kg, koncentrat pomidorowy 1,4-12 ml/kg, orzechy oraz migdały 0,5-2,2 mg/kg, fasola konserwowa 0,7-2,2 mg/kg.
W celu wyszukiwania dokładnych wartości liczbowych innych produktów zachęcam do przeglądu literatury naukowej w tym temacie.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Tyramina to związek chemiczny obecny w niektórych produktach spożywczych, który może powodować reakcje alergiczne lub migreny u niektórych osób. Oto kilka produktów spożywczych z niską zawartością tyraminy:
Mięso: drób (0,06-0,36 mg/kg), wieprzowina (0,06-1,07 mg/kg)
Ryby: łosoś (0,06-0,31 mg/kg), krewetki (0,19-0,27 mg/kg)
Nabiał: mleko (0,01-0,03 mg/kg), ser żółty (0,01-0,06 mg/kg), ser biały (0,03-0,10 mg/kg)
Owoce: jabłka (0,01-0,04 mg/kg), gruszki (0,01-0,03 mg/kg), truskawki (0,01-0,05 mg/kg)
Warzywa: zielona fasolka (0,00-0,07 mg/kg), cebula (0,00-0,05 mg/kg), brokuły (0,00-0,06 mg/kg)
Warto jednak pamiętać, że zawartość tyraminy w produktach spożywczych może się różnić w zależności od sposobu przygotowania i przechowywania, więc osoby wrażliwe na ten związek powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić indywidualną dietę.
Mięso: drób (0,06-0,36 mg/kg), wieprzowina (0,06-1,07 mg/kg)
Ryby: łosoś (0,06-0,31 mg/kg), krewetki (0,19-0,27 mg/kg)
Nabiał: mleko (0,01-0,03 mg/kg), ser żółty (0,01-0,06 mg/kg), ser biały (0,03-0,10 mg/kg)
Owoce: jabłka (0,01-0,04 mg/kg), gruszki (0,01-0,03 mg/kg), truskawki (0,01-0,05 mg/kg)
Warzywa: zielona fasolka (0,00-0,07 mg/kg), cebula (0,00-0,05 mg/kg), brokuły (0,00-0,06 mg/kg)
Warto jednak pamiętać, że zawartość tyraminy w produktach spożywczych może się różnić w zależności od sposobu przygotowania i przechowywania, więc osoby wrażliwe na ten związek powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić indywidualną dietę.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.