Witam. Jakie produkty spożywcze mają najmniej/mało w sobie tyraminy, podając dane w mg/kg?

2 odpowiedzi
Witam. Jakie produkty spożywcze mają najmniej/mało w sobie tyraminy, podając dane w mg/kg?
Wśród produktów bogatych w tyraminę należy wymienić m.in.: sery dojrzewające, wyciągi drożdżowe takie jak Marmite czy Bovril, śledzie marynowane, kapustę kiszoną, kiełbaski fermentowane typu salami, pepperoni, summer sausage, fermentowaną soję, pastę sojową czy tofu. Warto pamiętać, że proces gotowania nie dezaktywuje tyraminy!

Do produktów o niskiej zawartości tyraminy należą m.in.: brzoskwinie 0,2-0,4 mg/kg, kiwi 0,2-18 mg/kg, pomidory 0,1-7,1 mg/kg, koncentrat pomidorowy 1,4-12 ml/kg, orzechy oraz migdały 0,5-2,2 mg/kg, fasola konserwowa 0,7-2,2 mg/kg.

W celu wyszukiwania dokładnych wartości liczbowych innych produktów zachęcam do przeglądu literatury naukowej w tym temacie.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Tyramina to związek chemiczny obecny w niektórych produktach spożywczych, który może powodować reakcje alergiczne lub migreny u niektórych osób. Oto kilka produktów spożywczych z niską zawartością tyraminy:

Mięso: drób (0,06-0,36 mg/kg), wieprzowina (0,06-1,07 mg/kg)
Ryby: łosoś (0,06-0,31 mg/kg), krewetki (0,19-0,27 mg/kg)
Nabiał: mleko (0,01-0,03 mg/kg), ser żółty (0,01-0,06 mg/kg), ser biały (0,03-0,10 mg/kg)
Owoce: jabłka (0,01-0,04 mg/kg), gruszki (0,01-0,03 mg/kg), truskawki (0,01-0,05 mg/kg)
Warzywa: zielona fasolka (0,00-0,07 mg/kg), cebula (0,00-0,05 mg/kg), brokuły (0,00-0,06 mg/kg)
Warto jednak pamiętać, że zawartość tyraminy w produktach spożywczych może się różnić w zależności od sposobu przygotowania i przechowywania, więc osoby wrażliwe na ten związek powinny skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem, aby ustalić indywidualną dietę.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.