Witam, Jestem w 23 TC. Wyniki OGTT: 0 - 80; 1h - 146; 2h - 145 H wg PTDD 2018. Wynik wskazuje n
2
odpowiedzi
Jestem w 23 TC. Wyniki OGTT:
0 - 80; 1h - 146; 2h - 145 H wg PTDD 2018.
Wynik wskazuje na nieprawidłową tolerancję glukozy. Choruję na insulinooporność (11 ulU/ml na czczo, zbite dietą i ruchem do 4-6). Do tego hiperinsulinemia (wartość po 1h wzrasta do 68 ulU/ml). Po dwóch h insulina spada do poziomu 23 ulU/ml. Dodam że krzywa cukrowe w przeszłości zawsze były w normie.
Czy to już się kwalifikuje jako cukrzyca ciążowa? Czy dieta z niskim IG i posiłki rozłożone co 3-4 h pomogą?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
0 - 80; 1h - 146; 2h - 145 H wg PTDD 2018.
Wynik wskazuje na nieprawidłową tolerancję glukozy. Choruję na insulinooporność (11 ulU/ml na czczo, zbite dietą i ruchem do 4-6). Do tego hiperinsulinemia (wartość po 1h wzrasta do 68 ulU/ml). Po dwóch h insulina spada do poziomu 23 ulU/ml. Dodam że krzywa cukrowe w przeszłości zawsze były w normie.
Czy to już się kwalifikuje jako cukrzyca ciążowa? Czy dieta z niskim IG i posiłki rozłożone co 3-4 h pomogą?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Posiłki co 3-4h zmuszają układ pokarmowy i układ immunologiczny do ciągłej pracy. To bardzo niedobrze. Należy rozważyć przejście na dietę ketogeniczną. Nie będzie szalał cukier i nie będzie insulinooporności. Trudno jednak w szczegółach omawiać te tematy na publicznym forum. Jeżeli jest Pani zainteresowana, to kontakt do mnie znajdzie Pani na: klinikazdrowienia.pl Czasmi, gdy to możliwe, oprócz wizyt ambulatoryjnych konsultuję moich pacjentów na odległość. Pozdrawiam, Bogusław Bienias
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam Panią. Należy pamiętać, że jest Pani w ciąży, a w związku z tym radziłabym jednak wybrać się do dietetyka, który na podstawie szczegółowego wywiadu z uwzględnieniem wyników Pani badań udzieli indywidualnej porady dietetycznej. To ważne ponieważ kobiety ciężarne nie powinny spożywać np. wątróbki ze względu na dużą zawartość witaminy A, która jest niewskazana, czy surowego łososia i owoców morza. Dieta z uwzględnieniem produktów o niskim IG rozłożonych co 3-4 godziny, ale dobrze zbilansowana pod względem kaloryczności i składników odżywczych, jest jak najbardziej dobrym rozwiązaniem. Pełnoziarniste produkty zbożowe są ważnym elementem diety kobiety ciężarnej. Są źródłem cennych witamin i minerałów, m.in. z grupy B, oraz błonnika, który sprawia, że trawienie odbywa się wolniej przez co nie dochodzi do gwałtownych wzrostów poziomu glukozy i insuliny. Generalnie dieta w ciąży to dieta racjonalna uwzględniająca źródła złożonych węglowodanów, pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczy oraz obecność owoców i warzyw. W ciąży należy ograniczyć ilość tłuszczów nasyconych takich jak smalec czy masło oraz twardych margaryn i tłuszczów cukierniczych, gdyż zawierają szkodliwe izomery trans. Jednocześnie należy zadbać o wprowadzenie wysokiej jakości olejów roślinnych bogatych w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, ponieważ zapotrzebowanie na nie w ciąży wzrasta. Do stosowania na ciepło nadaje się oliwa z oliwek natomiast do sałatek, na zimno olej rzepakowy tłoczony na zimno. Dieta ketogeniczna w ciąży to moim zdaniem zły pomysł. Ciąża to nie jest czas na eksperymenty tego rodzaju, szczególnie, że istnieją badania naukowe, które wykazały negatywny wpływ na płód diety wysokotłuszczowej i niskowęglowodanowej, a do takich należy dieta ketogeniczna. Pozdrawiam i życzę zdrowia oraz szczęśliwego rozwiązania.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.