Witam, jestem w 25 tygodniu ciąży. W obawie przed listeriozą kupuje tylko produkty z mleka pasteryzo
2
odpowiedzi
Witam, jestem w 25 tygodniu ciąży. W obawie przed listeriozą kupuje tylko produkty z mleka pasteryzowanego. Ostatnio zakupiłam serek, na którym napisane jest że produkty jest termizowany? Czy ten proces również chroni przez listerią, czy lepiej nie spożywać tego typu produktów? Pozdrawiam
Dzień dobry
Bakteria ginie w temperaturze powyżej 60oC w czasie 15 minut, a produkty termizowane są podgrzewane do 57-68oC przez kilkanaście sekund. Dlatego prawdopodobieństwo zakażenia jest minimalne, jednak lepiej wybierać produkty pasteryzowane.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Bakteria ginie w temperaturze powyżej 60oC w czasie 15 minut, a produkty termizowane są podgrzewane do 57-68oC przez kilkanaście sekund. Dlatego prawdopodobieństwo zakażenia jest minimalne, jednak lepiej wybierać produkty pasteryzowane.
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
Listerioza u ludzi jest ciężką chorobą, która dotyka przede wszystkim osoby starsze, osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży i powoduje poronienia.
Listeria monocytogenes jest bakterią mogącą wywoływać zatrucia pokarmowe nawet przy niskiej jej zawartości w produkcie. W odróżnieniu od większości innych drobnoustrojów chorobotwórczych jest psychrofitem, czyli doskonale rozwija się w warunkach chłodniczych, które zabezpieczają żywność przed psuciem ze strony innych drobnoustrojów lub na skutek obniżenia tempa procesów biochemicznych w produkcie.
Termizacji dokonuje się w temperaturze od 57-68ºC przez okres 15 do 30 sekund. W temperaturze 60 stopni C Listeria monocytogenes ginie.
L.monocytogenes była częściej wykrywana w próbkach serów zrobionych z mleka surowego lub poddanego obróbce cieplnej, niż w próbkach serów z mleka pasteryzowanego.
Mając na uwadze powyższe bezpieczniej jest spożywać produkty pasteryzowane.
Pozdrawiam serdecznie
Dietetyk kliniczny Psychodietetyk
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Listerioza u ludzi jest ciężką chorobą, która dotyka przede wszystkim osoby starsze, osoby z osłabionym układem odpornościowym, kobiety w ciąży i powoduje poronienia.
Listeria monocytogenes jest bakterią mogącą wywoływać zatrucia pokarmowe nawet przy niskiej jej zawartości w produkcie. W odróżnieniu od większości innych drobnoustrojów chorobotwórczych jest psychrofitem, czyli doskonale rozwija się w warunkach chłodniczych, które zabezpieczają żywność przed psuciem ze strony innych drobnoustrojów lub na skutek obniżenia tempa procesów biochemicznych w produkcie.
Termizacji dokonuje się w temperaturze od 57-68ºC przez okres 15 do 30 sekund. W temperaturze 60 stopni C Listeria monocytogenes ginie.
L.monocytogenes była częściej wykrywana w próbkach serów zrobionych z mleka surowego lub poddanego obróbce cieplnej, niż w próbkach serów z mleka pasteryzowanego.
Mając na uwadze powyższe bezpieczniej jest spożywać produkty pasteryzowane.
Pozdrawiam serdecznie
Dietetyk kliniczny Psychodietetyk
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.