Witam mam pytanie czy przy zespole jelitach drażliwego można jeść chleb na maślance czy lepiej zmien
20
odpowiedzi
Witam mam pytanie czy przy zespole jelitach drażliwego można jeść chleb na maślance czy lepiej zmienić na ciemne pieczywo pozdrawiam
Witam,jeżeli organizm reaguje bez żadnych sensacji -oczywiście można jeść pieczywo na maślance.Jeżeli chodzi o pieczywa ciemne w zależności z czego są zrobione.Przy tym schorzeniu unika się produktów o wysokiej zawartości błonnika.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Przede wszystkim to zależy od stanu pacjenta i objawów: forma biegunkowa, forma zaparciowa. Ogólnie w jednej i drugiej nie zalecam tradycyjnej pszenicy a co za tym idzie pieczywa pszennego. Za to polecam pieczywo np. orkiszowe, chociaż tak jak pisałam na początku to zależy od stanu pacjenta.
Witam, jeżeli ma Pan/Pani zespół jelita drażliwego o postaci bólowo-wzdeciowej i/lub biegunkowej zaleca się zmniejszenie w diecie produktów zawierających laktazę, czyli m.in maślankę oraz błonnika, więc w tym przypadku lepsze będzie pieczywo ciemne na przemian z jasnym w zależności od samopoczucia. Natomiast w przypadku postaci zaparciowej zaleca się zwiększenie błonnika, czyli tutaj odpowiednie będzie pieczywo ciemne, ale jeżeli nie odczuwa Pan/Pani nieprzyjemnych objawów po spożyciu chleba na maślance, również można go spożywać na przemian z ciemnymi pieczywem. Proszę się obserwować.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Witam, dieta osób cierpiących na zespół jelita drażliwego powinna być ustalana indywidualnie.
Należy brać pod uwagę aktualne samopoczucie, czy występuje biegunka, czy raczej zaparcia. Niektóre produkty dla kogoś niewskazane mogą okazać się dozwolone u innej osoby z tym problemem zdrowotnym.
Należy brać pod uwagę aktualne samopoczucie, czy występuje biegunka, czy raczej zaparcia. Niektóre produkty dla kogoś niewskazane mogą okazać się dozwolone u innej osoby z tym problemem zdrowotnym.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Zależy jakie są objawy jelita drażliwego. Musiałabym przeprowadzić dokładny wywiad żywieniowy.
Witam serdecznie,
Wszystko zależy od konkretnej osoby i postaci zespołu jelita drażliwego (biegunkowej lub zaparciowej). Podstawą jest obserwacja własnego organizmu i ocena, po czym czujemy się lepiej, a po czym gorzej.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Wszystko zależy od konkretnej osoby i postaci zespołu jelita drażliwego (biegunkowej lub zaparciowej). Podstawą jest obserwacja własnego organizmu i ocena, po czym czujemy się lepiej, a po czym gorzej.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
prosze zrobić test na nietolerancje pokarmowe. Jedni nietolerują pszenicy inni żyta i to ma znaczenie.
Wszystko zależy od postaci choroby. Jeśli jest to postać biegunkowa, w fazie zaostrzonej, to proponuję spożywać tradycyjny biały chleb. Jeśli jest to postać zaparciowa, to chleb żytni z dodatkiem maślanki będzie wskazany.
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
To zależy tylko od indywidualnej tolerancji. Chleb na maślance jest lżej strawny czyli raczej przy zjn z objawami biegunek, a chleb ciemny przy zjn z postacią zaparciową. Pozdrawiam
Witam serdecznie. Przy zespole jelita drażliwego zgodnie z podejściem Diety FODMAP (Bardzo skutecznej diety zalecanej do stosowania przy zespole jelita drażliwego) zdecydowanie najlepiej stosować pieczywo ciemne na zakwasie, pieczywo bezglutenowe lub te pieczone z mąki orkiszowej. Z tego względu, że mają mała zawartość fermentujących oligo-, di- i monosacharydów oraz polioli. Natomiast produkty z dużą zawartością ww. jak chociażby pieczywo pszenne -przechodzą w postaci niezmienionej do jelita grubego i podlegają one fermentacji bakteryjnej ze wzmożoną produkcją dwutlenku węgla i wodoru. Dalsze przemiany mogą prowadzić do wytworzenia siarkowodoru i metanu. Procesy te są odpowiedzialne za uczucie dyskomfortu w rejonie jamy brzusznej ból, biegunki lub zaparcia i wzdęcia. Mam nadzieje, że w wyczerpujący sposób rozwiałem wątpliwości. Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Witam. To zależy, gdyż bardzo często okazuje się, że powodem zespołu jelita drażliwego są nietolerancje pokarmowe (na gluten, laktozę, białka mleka). Najlepiej sprawdzić to testami na nietolerancje lub po prostu prowadzić dziennik żywieniowy i zapisywać reakcje na konkretne produkty.
Dzień dobry, przy tej jednostce chorobowej powinniśmy zwrócić szczególną uwagę na sytuację w której, bądź produkt, po którym wystąpiły objawy. Powinniśmy również upewnić się czy problem nie wynika z przewlekłego stresu, bądź alergii czy nietolerancji pokarmowej na dany produkt. W obecnej chwili nie istnieje dieta z dozwolonymi i niedozwolonymi produktami w zespole jelita drażliwego. Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest przeprowadzenie testu na nietolerancje pokarmowe w klasie IgG i IgA oraz testu na alergie pokarmowe w klasie IgE. Natomiast bez badań, można samemu rozpoznać po jakim produkcie występują dane objawy i postarać się wyeliminować lub zmniejszyć częstotliwość występowania jego w swoim menu.
Dzień dobry!
To zależy od dominujących objawów. Jeśli dominującym objawem jest biegunka, wtedy pieczywo razowe może nasilać biegunkę. Gdy problemem są zaparcia warto wprowadzić stopniowo chleb z mąki razowej.
Barbara Dąbrowska-Górska
To zależy od dominujących objawów. Jeśli dominującym objawem jest biegunka, wtedy pieczywo razowe może nasilać biegunkę. Gdy problemem są zaparcia warto wprowadzić stopniowo chleb z mąki razowej.
Barbara Dąbrowska-Górska
Witam
W zależności od objawów- jesli mamy biegunki powinniśmy unikać produktów z dużą ilością błonnika oraz ciemnego pieczywa. Jeśli są problemy z zaparciami to na odwrót.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
W zależności od objawów- jesli mamy biegunki powinniśmy unikać produktów z dużą ilością błonnika oraz ciemnego pieczywa. Jeśli są problemy z zaparciami to na odwrót.
Magdalena Maciejewska
dietetyk Bydgoszcz
Witam, wszystko zależy od stanu jelit. Laktoza często nie jest trawiona w ZJD. Jednak jeżeli nie odczuwa Pani dolegliwości po zjedzeniu takiego chleba, można go spożywać. Jedynie w okresie zaostrzenia choroby proponuje odstawić wszystkie produkty mleczne.
Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
Pozdrawiam
Magdalena Kołodziej
Dietetyk
w zaleznosci jaka postac przy zaparciach raczej z wieksza iloscia blonnika czyli pelnoziarnisty a przy biegunkach czasem moze byc na maslance lub graham po za tym nalezy wziasc pod uwage wiele innych czynnikow zapraszam do konsultacji online;-)
Dzień dobry,
w przypadku zespołu jelita drażliwego należy ograniczać ilość błonnika pokarmowego (i produktów bogatobłonnikowych), więc pieczywo ciemne/razowe/pełnoziarniste jest niepolecane. W tej chorobie poleca się pieczywo jasne, podobnie jest z innymi przetworami zbożowymi (np. ryż biały będzie lepszy niż brązowy).
Chleb na maślance mógłby się pojawić, o ile produkty mleczne są dobrze tolerowane, przy czym powinno się użyć mąki jasnej o niższym typie, niepełnoziarnistej.
Z poważaniem,
Sławomir Kula
w przypadku zespołu jelita drażliwego należy ograniczać ilość błonnika pokarmowego (i produktów bogatobłonnikowych), więc pieczywo ciemne/razowe/pełnoziarniste jest niepolecane. W tej chorobie poleca się pieczywo jasne, podobnie jest z innymi przetworami zbożowymi (np. ryż biały będzie lepszy niż brązowy).
Chleb na maślance mógłby się pojawić, o ile produkty mleczne są dobrze tolerowane, przy czym powinno się użyć mąki jasnej o niższym typie, niepełnoziarnistej.
Z poważaniem,
Sławomir Kula
Dzień dobry,
Żywienie zależy od postaci choroby: zaparciowa czy biegunkowa. Przy nieswoistych chorobach jelit zalecana jest dieta FODMAP. Polecam spoczywanie pieczywa orkiszowego.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Żywienie zależy od postaci choroby: zaparciowa czy biegunkowa. Przy nieswoistych chorobach jelit zalecana jest dieta FODMAP. Polecam spoczywanie pieczywa orkiszowego.
Pozdrawiam serdecznie,
mgr Agnieszka Blumczyńska
Dietetyk kliniczny
Witam. Dieta przy tego typu schorzeniu jest kwestią mocno indywidualną. Czasem pacjenci dobrze tolerują pieczywo żytnie na zakwasie 100%. Dobrze sprawdza również się dieta lowFODMAP. Bez szczegółowego wywiadu ciężko doradzić co będzie najlepsze. Pozdrawiam serdecznie.
Dzień dobry
Wszystko jest uzależnione od tego, z jakimi objawami ZNJ się zmagamy.
Przy zaparciach korzystniejsze jest ciemne pieczywo, ale ponieważ jelita mogą być wrażliwe mimo wszystko na dużą ilość błonnika z pełnych ziaren, można spróbować łagodniejszych ich przedstawicieli np orkisz 100% lub graham. Nie da się ukryć, że pieczywo z pełniejszych mąk będzie dużo korzystniej wpływać na regulowanie glikemii poposiłkowej, bardzo ważnego aspektu odżywiania w odniesieniu do naszego dzisiejszego stylu życia (chociaż podkreślić należy, iż jest to znaczący, jednak nadal tylko jeden z wielu elementów pomagających w stabilizowaniu glukozy we krwi). I oczywiście cennym będzie nie przesadzanie z ilością pieczywa np 1 posiłek w ciągu dnia z jego obecnością.
Jeżeli jednak IBS objawia się luźniejszymi stolcami, wzdęciami itp. pełnoziarniste pieczywo może ten problem nasilać. Jednak znów jest to tylko jeden z elementów całości mogącej jelita uspokoić lub pobudzić jeszcze bardziej, i bardzo często są to także indywidualne tolerancje (np 1-2 kromki łagodniejszej odmiany pieczywa pełnoziarnistego będzie mimo wszystko dobrze tolerowana, szczególnie jeżeli zostanie odpowiednio połączona z innymi produktami żywnościowymi).
Warto też tutaj przyjrzeć się ewentualnej nietolerancji produktów mlecznych, czy nawet pszennych (np pojawianie się wzdęć, niestrawności, refluks), które mogą uargumentować i ukierunkować nasze wybory ... Najwięcej więc korzyści przynosi analiza całości :)
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Słomian
Wszystko jest uzależnione od tego, z jakimi objawami ZNJ się zmagamy.
Przy zaparciach korzystniejsze jest ciemne pieczywo, ale ponieważ jelita mogą być wrażliwe mimo wszystko na dużą ilość błonnika z pełnych ziaren, można spróbować łagodniejszych ich przedstawicieli np orkisz 100% lub graham. Nie da się ukryć, że pieczywo z pełniejszych mąk będzie dużo korzystniej wpływać na regulowanie glikemii poposiłkowej, bardzo ważnego aspektu odżywiania w odniesieniu do naszego dzisiejszego stylu życia (chociaż podkreślić należy, iż jest to znaczący, jednak nadal tylko jeden z wielu elementów pomagających w stabilizowaniu glukozy we krwi). I oczywiście cennym będzie nie przesadzanie z ilością pieczywa np 1 posiłek w ciągu dnia z jego obecnością.
Jeżeli jednak IBS objawia się luźniejszymi stolcami, wzdęciami itp. pełnoziarniste pieczywo może ten problem nasilać. Jednak znów jest to tylko jeden z elementów całości mogącej jelita uspokoić lub pobudzić jeszcze bardziej, i bardzo często są to także indywidualne tolerancje (np 1-2 kromki łagodniejszej odmiany pieczywa pełnoziarnistego będzie mimo wszystko dobrze tolerowana, szczególnie jeżeli zostanie odpowiednio połączona z innymi produktami żywnościowymi).
Warto też tutaj przyjrzeć się ewentualnej nietolerancji produktów mlecznych, czy nawet pszennych (np pojawianie się wzdęć, niestrawności, refluks), które mogą uargumentować i ukierunkować nasze wybory ... Najwięcej więc korzyści przynosi analiza całości :)
Pozdrawiam serdecznie,
Justyna Słomian
Eksperci
Podobne pytania
- Dzien dobry. Od ok 2 lat mam problemy z brzuchem. 4 na 7 dni w tygodniu mam takich, że zaraz po posiłku biegnę do toalety, wierci mnie w brzuchu i mam rozwolnienie. Czy to tez jest syndrom jelita drażliwego?
- Dzień dobry. Od czasu do czasu miewam ból brzucha , bolesne kolki połączone z gwałtownymi biegunkami. Po śniadaniu był to tzw. standard ! Jednak od trzech dni taka dolegliwości pojawią się już ok. 4 nad ranem. Ostatni lekki posiłek zjadam o 19-20/ 3 godz.przed spaniem. Podejrzewam u siebie IBS , kiedyś…
- Odczuwam przez dłuższy czas bulgotanie w jelitach i często gazy odchodzą, co to może być?
- Mam bardzo bolesne bóle brzucha, najczęściej po zjedzeniu ciężkiego, tłustego posiłku jednak niekoniecznie, paraliżujący do tego stopnia, ze lecą mi łzy i nie jestem w stanie nic zrobić, towarzyszy przy tym ból pleców i czasem ból głowy. Proszę o radę, czy wizyta u gastrologa jest konieczna, czy mogę…
- Od 10 lat mam biegunki praktycznie co dziennie.Kolonoskopia wykazała zapalenie jelit, byłam u psychologa ,psychiatry,gastrologa jest coraz gorzej i nikt nie jest w stanie mi pomóc z domu już praktycznie nie wychodzę proszę pomóżcie,
- Od około 10 lat borykam się z ZJD. Na początku była to postać biegunowa, potem zaparciowa. Po urodzeniu dziecka schudłam do 42 kg przy wzroście 158 cm. Głównie było to spowodowane karmieniem piersią. Wcześniej ważyłam 45 kg. Po porodzie zaczęłam mieć okropne ból podbrzusza podczas wypróżnienia, które…
- Lecze się o wrzesnia 2019,pernamentne wzdęcia ,bóle brzucha po wszystkim co zjem,i okropnie bolesne kolki jelitowe,mam wrażenie ze brzuch mi rozerwie,nie pamietam dnia bez bolu.Miałam zrobioną gastroskopie na której nic nie wyszło,dwukrotnie uzg brzucha gdzie wpisane jest ze mam bardzo zagazowane jelita.Na…
- Podejrzewam u siebie ibs, zawsze gdy sie denerwuje lub stresuje mam mdłości, wymioty i biegunke. Pomóżcie jak to leczyć
- Od kilku lat mam problem z wyróżnianiem się, zaczęło się gdy miałem problem z nerwicą w wieku 18 lat, dostałem lek anafranil 75 od tego czasu mam problemy, leku nie zażywam od lat, problem jest też taki że wypróżnanie jest raz na tydzień czasami dłużej schodzi z tym, mam tryb siedzący, nie uprawiam sportu,…
- mam od dłuższego czasu zaparcia jak za.żyje syropek to trochę się wypróżniam ale tylko wtedy proszę o pomoc
Masz pytania?
Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 32 pytań dotyczących usługi: zespół jelita drażliwego
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.