Witam. Mam pytanie - z czego powinna się składać dieta przy podwyższonych trójglicerydach i cholest
3
odpowiedzi
Witam.
Mam pytanie - z czego powinna się składać dieta przy podwyższonych trójglicerydach i cholesterolu? (leki - Fevarin, Clonazepam, Atarax, Lipanthyl w trakcie modyfikacji)
Zupełnie nie znam się na jedzeniu. Nigdy wcześniej nie miałem takich zaleceń.
Pozdrawiam serdecznie.
Adam
Mam pytanie - z czego powinna się składać dieta przy podwyższonych trójglicerydach i cholesterolu? (leki - Fevarin, Clonazepam, Atarax, Lipanthyl w trakcie modyfikacji)
Zupełnie nie znam się na jedzeniu. Nigdy wcześniej nie miałem takich zaleceń.
Pozdrawiam serdecznie.
Adam
Witaj, Adamie. Dieta przy podwyższonych trójglicerydach i cholesterolu powinna opierać się na spożywaniu dużej ilości warzyw (zwłaszcza zielonych), owoców (najlepiej jagodowych), pełnoziarnistych produktów zbożowych (jak płatki owsiane czy brązowy ryż) oraz zdrowych tłuszczów pochodzących z ryb morskich (łosoś, makrela), orzechów, nasion i oliwy z oliwek. Kluczowe jest znaczne obniżenie poziomu spożywanych węglowodanów (zwłaszcza cukrów prostych) przy jednoczesnym zachowaniu odpowiedniej ilości błonnika, co pomoże w poprawie wspomnianych parametrów. Warto ograniczyć tłuszcze nasycone i trans (obecne w smażonych, przetworzonych produktach i czerwonym mięsie) oraz cukry proste i alkohol, które mogą zwiększać poziom trójglicerydów. Włączenie źródeł błonnika, takich jak nasiona lnu i chia, pomaga dodatkowo obniżyć poziom cholesterolu. Warto też uwzględnić chude białko (np. drób, rośliny strączkowe) i unikać produktów bogatych w cholesterol (podroby, żółtka jaj w nadmiarze). Proponuję wprowadzać zmiany stopniowo i skonsultować się z dietetykiem, aby dostosować dietę do leków, które przyjmujesz. Pozdrawiam serdecznie!
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, dieta przy zaburzeniach lipidowych powinna ograniczać spożycie kwasów tłuszczowych nasyconych (pełnotłusty nabiał, w tym masło, tłuste mięsa) oraz kwasy tłuszczowe trans (słodycze, słone przekąski, żywność gotowa) oraz alkohol. Kolejny krok polega na zastąpieniu ich produktami, które zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe (tłuste ryby morskie, orzechy, pestki, nasiona, oleje roślinne, produkty zawierające fitosterole roślinne).
Należy też zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego, który obniża stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. W tym celu powinno się wzbogacać swoją dietę w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (głównie płatki owsiane, kasze: gryczana, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, bób i produkty z nich powstałe np. pasty, makaron, mąki). W przypadku nadmiernej masy ciała wskazana jest redukcja tkanki tłuszczowej. Redukcja nawet 5-10% wyjściowej masy ciała ma korzystny wpływ na parametry profilu lipidowego i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Najlepiej skontaktować się z dietetykiem klinicznym, który ustali indywidualne zalecenia i kaloryczność diety. W razie wątpliwości lub dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam
Należy też zwiększyć spożycie błonnika pokarmowego, który obniża stężenie cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL. W tym celu powinno się wzbogacać swoją dietę w warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe (głównie płatki owsiane, kasze: gryczana, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste) oraz nasiona roślin strączkowych (fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, bób i produkty z nich powstałe np. pasty, makaron, mąki). W przypadku nadmiernej masy ciała wskazana jest redukcja tkanki tłuszczowej. Redukcja nawet 5-10% wyjściowej masy ciała ma korzystny wpływ na parametry profilu lipidowego i zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Najlepiej skontaktować się z dietetykiem klinicznym, który ustali indywidualne zalecenia i kaloryczność diety. W razie wątpliwości lub dodatkowych pytań zapraszam do kontaktu. Pozdrawiam
Przy podwyższonych trójglicerydach i cholesterolu, biorąc pod uwagę przyjmowane leki, zalecana dieta powinna uwzględniać następujące kluczowe elementy:
Ograniczenie tłuszczów nasyconych:
Unikanie tłustych mięs, wędlin, pełnotłustych produktów mlecznych
Wybieranie chudych mięs (drób bez skóry, chuda wołowina, królik)
Stosowanie produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu
Zwiększenie spożycia tłuszczów nienasyconych:
Tłuste ryby morskie (2-3 razy w tygodniu)
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Orzechy i nasiona (w umiarkowanych ilościach)
Awokado
Zwiększenie spożycia błonnika:
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Warzywa (minimum 400g dziennie)
Rośliny strączkowe
Owoce (2-3 porcje dziennie)
Ograniczenie cukrów prostych:
Unikanie słodyczy, napojów słodzonych
Ograniczenie białego pieczywa i makaronów
Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym
Zalecane techniki kulinarne:
Gotowanie
Pieczenie
Duszenie bez obsmażania
Grillowanie
Gotowanie na parze
Produkty szczególnie wskazane:
Czosnek, cebula
Siemię lniane
Otręby
Jabłka, grejpfruty
Zielone warzywa liściaste
Produkty do ograniczenia:
Fast food
Produkty wysoko przetworzone
Wyroby cukiernicze
Alkohol
Tłuste sosy i przekąski
Dodatkowe zalecenia:
Regularne spożywanie posiłków (4-5 dziennie)
Odpowiednie nawodnienie (minimum 1,5l wody dziennie)
Kontrola wielkości porcji
Umiarkowana aktywność fizyczna (po konsultacji z lekarzem)
Ważne uwagi:
Ze względu na przyjmowane leki, wszelkie zmiany w diecie należy skonsultować z lekarzem prowadzącym
Lipanthyl (fibrat) może wchodzić w interakcje z niektórymi produktami, dlatego ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących przyjmowania leku
Dodatkowo warto uwzględnic:
Regularną kontrola lipidogramu
Prowadzenie dzienniczka żywieniowego
Obserwacja reakcji organizmu na wprowadzane zmiany
Pozdrawiam i w razie pytań zapraszam:)
Ograniczenie tłuszczów nasyconych:
Unikanie tłustych mięs, wędlin, pełnotłustych produktów mlecznych
Wybieranie chudych mięs (drób bez skóry, chuda wołowina, królik)
Stosowanie produktów mlecznych o obniżonej zawartości tłuszczu
Zwiększenie spożycia tłuszczów nienasyconych:
Tłuste ryby morskie (2-3 razy w tygodniu)
Oliwa z oliwek, olej rzepakowy
Orzechy i nasiona (w umiarkowanych ilościach)
Awokado
Zwiększenie spożycia błonnika:
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Warzywa (minimum 400g dziennie)
Rośliny strączkowe
Owoce (2-3 porcje dziennie)
Ograniczenie cukrów prostych:
Unikanie słodyczy, napojów słodzonych
Ograniczenie białego pieczywa i makaronów
Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym
Zalecane techniki kulinarne:
Gotowanie
Pieczenie
Duszenie bez obsmażania
Grillowanie
Gotowanie na parze
Produkty szczególnie wskazane:
Czosnek, cebula
Siemię lniane
Otręby
Jabłka, grejpfruty
Zielone warzywa liściaste
Produkty do ograniczenia:
Fast food
Produkty wysoko przetworzone
Wyroby cukiernicze
Alkohol
Tłuste sosy i przekąski
Dodatkowe zalecenia:
Regularne spożywanie posiłków (4-5 dziennie)
Odpowiednie nawodnienie (minimum 1,5l wody dziennie)
Kontrola wielkości porcji
Umiarkowana aktywność fizyczna (po konsultacji z lekarzem)
Ważne uwagi:
Ze względu na przyjmowane leki, wszelkie zmiany w diecie należy skonsultować z lekarzem prowadzącym
Lipanthyl (fibrat) może wchodzić w interakcje z niektórymi produktami, dlatego ważne jest przestrzeganie zaleceń dotyczących przyjmowania leku
Dodatkowo warto uwzględnic:
Regularną kontrola lipidogramu
Prowadzenie dzienniczka żywieniowego
Obserwacja reakcji organizmu na wprowadzane zmiany
Pozdrawiam i w razie pytań zapraszam:)
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.