Witam Od kilku miesięcy mam objawy które dopiero teraz składają mi się w całość którą potwierdzę je
2
odpowiedzi
Od kilku miesięcy mam objawy które dopiero teraz składają mi się w całość którą potwierdzę jeszcze badaniem. Zatem wszystko zaczęło się od wysypki na całej klatce piersiowej która nie mogła przejść przy stosowaniu leków, następnie od Listopada tamtego roku zaczęły się u mnie pojawiać wymioty i bardzo częste zawroty głowy które pojawiały się szczególnie po zjedzeniu produktu zawierającego gluten. Myśleliśmy ze to choroba pochodząca od błędnika lecz prawdopodobnie jest to celiakia. Wiec tutaj moje pytanie, odstawiłem całkowicie produkty zbożowe, po ilu dniach toksyna powinna być usunięta z organizmu ? Ile dni, tygodni potrzeba na powrót do pełni zdrowia ? Czy objawy które tak długo występowały w końcu ustąpią ? Dziękuje i Pozdrawiam
Witam. Gluten nie jest toksyną tylko białkiem z rodziny prolamin, którego nietolerancja może wywołać różne objawy jelitowe i/lub pozajelitowe, czego Pan doświadczył. W wypadku celiakii należy do końca życia stosować dietę bezglutenową. Najlepiej udać się do dobrze wykwalifikowanego dietetyka, który po wykonaniu odpowiednich badań i skrupulatnie przeprowadzonym wywiadzie dostosuje dietę bezglutenową do potrzeb Pana organizmu i wytłumaczy na czym ona polega. Dietę należy rozpocząć dopiero po uzyskaniu pełnej diagnozy (nigdy w trakcie diagnostyki, ponieważ wyniki badań laboratoryjnych mogą wyjść fałszywie ujemne). Po wdrożeniu odpowiedniej diety i ewentualnie suplementacji objawy powinny powoli ustępować.
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia.
Pozdrawiam serdecznie i powodzenia.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
100-procentową pewność co do występowania lub nie celiakii dają Panu wyniki badań genetycznych. Można je wykonać w większości laboratoriów. I jeśli to faktycznie celiakia, to nie wystarczy odstawienie produktów zbożowych zawierających gluten - wtedy trzeba przeglądać skład każdego produktu kupowanego w sklepie, gdyż wiele z nich zawiera jako dodatek np. mąkę pszenną. Produkty z przekreślonym kłosem dają Panu pewność, ze nie będzie tam glutenu.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.