Witam serdecznie. Moja córeczka ma ponad 20 miesięcy. Ostatnio zjadła bardzo dużą ilość chrupek Che
2
odpowiedzi
Witam serdecznie.
Moja córeczka ma ponad 20 miesięcy. Ostatnio zjadła bardzo dużą ilość chrupek Cheetos. Sama jestem aktualnie w ciąży i również się na nie skusiłam. Jak wysoka jest szkodliwość owych słonych przekąsek? Czy może to zaważyć na zdrowiu w sposób długofalowy, córki i dzieciątka w mym łonie? Córeczka miala po tym wzdęty brzuszek i kłopot z snem, u mnie również pojawiły się wzdęcia. Słyszałam o akrylamidzie, który jest wytwarzany podczas obróbki termicznej... Jak go unikać i jak zniwelować skutki takich zaniedbań w diecie, aby przywrócić organizm do stanu sprzed takich jedzeniowych wpadek? Dziękuję i pozdrawiam
Moja córeczka ma ponad 20 miesięcy. Ostatnio zjadła bardzo dużą ilość chrupek Cheetos. Sama jestem aktualnie w ciąży i również się na nie skusiłam. Jak wysoka jest szkodliwość owych słonych przekąsek? Czy może to zaważyć na zdrowiu w sposób długofalowy, córki i dzieciątka w mym łonie? Córeczka miala po tym wzdęty brzuszek i kłopot z snem, u mnie również pojawiły się wzdęcia. Słyszałam o akrylamidzie, który jest wytwarzany podczas obróbki termicznej... Jak go unikać i jak zniwelować skutki takich zaniedbań w diecie, aby przywrócić organizm do stanu sprzed takich jedzeniowych wpadek? Dziękuję i pozdrawiam
Dzień dobry
Okazjonalne spożycie produktów wysokoprzetworzonych nie powoduje widocznych skutków ubocznych, mają negatywny wpływ na zdrowie gdy są spożywane często. Warto ograniczyć ich spożywanie i wybierać niskoprzetworzone produkty spożywcze, jednak restrykcje żywieniowe mogą doprowadzić do zaburzeń odżywiania.
Co do akrylamidu znajduję się w wielu innych produktach, niestety nie jesteśmy w stanie ograniczyć całkowicie jego poboru. Metale ciężkie i substancje szkodliwe są wszędzie (powietrze, woda, produkty spożywcze, artykuły agd).
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Okazjonalne spożycie produktów wysokoprzetworzonych nie powoduje widocznych skutków ubocznych, mają negatywny wpływ na zdrowie gdy są spożywane często. Warto ograniczyć ich spożywanie i wybierać niskoprzetworzone produkty spożywcze, jednak restrykcje żywieniowe mogą doprowadzić do zaburzeń odżywiania.
Co do akrylamidu znajduję się w wielu innych produktach, niestety nie jesteśmy w stanie ograniczyć całkowicie jego poboru. Metale ciężkie i substancje szkodliwe są wszędzie (powietrze, woda, produkty spożywcze, artykuły agd).
Do usłyszenia
Marek Kochajkiewicz
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
Okazjonalne zjedzenie takich produktów w małych ilościach nie wywoła efektów długofalowych, jedynie tak jak Pani wspomina bezpośrednio po ich zjedzeniu mogą pojawiać się dolegliwości m. In. Wzdecia. Najważniejsze jest, aby nie zastępowały one standardowego posiłku i żeby po ich zjedzeniu powrócić do zdrowszych posiłków.
Okazjonalne zjedzenie takich produktów w małych ilościach nie wywoła efektów długofalowych, jedynie tak jak Pani wspomina bezpośrednio po ich zjedzeniu mogą pojawiać się dolegliwości m. In. Wzdecia. Najważniejsze jest, aby nie zastępowały one standardowego posiłku i żeby po ich zjedzeniu powrócić do zdrowszych posiłków.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.