Witam. Zalecono mi dietę przeciwzapalną, która w dużej mierze oparta jest na oliwie z oliwek (główny

3 odpowiedzi
Witam. Zalecono mi dietę przeciwzapalną, która w dużej mierze oparta jest na oliwie z oliwek (główny tłuszcz). Ponoć ma ona właściwości przeciwzapalne, ale jak to możliwe, skoro zawiera 13x więcej kwasów Omega 6 niż Omega 3. Przecież kwasy Omega 6 działają prozapalnie, więc w jaki sposób oliwa jest przeciwzapalna? Pozdrawiam!
Dzień dobry,.. Szczerze nie rozumiem do końca pytania, domyślam się, że ktoś opracował dla Pani dietę, która miała być dietą przeciwzapalną i głównym źródłem tłuszczu jest oliwa z oliwek. Podała Pani zbyt mało informacji, nie wiem, jakie posiłki są dla Pani zaproponowane, jaka grupa produktów znajduje się w planie, czy nie ma zawartości omega 3 i 9, jest tylko omega 6?? Pytanie tak naprawdę warto skierować do osoby, która Panią prowadzi i przygotowała plan żywieniowy. Nie wiem również o jaki stan zapalny chodzi, na co zalecenia żywieniowe mają wpłynąć, co jest Pani głównym celem.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,

kwasy omega 6 same w sobie nie są prozapalne jest to nie prawda. Jeżeli w diecie znajduje się odpowiedni stosunek omega 3 do omega 6 to taka dieta jest przeciwzapalna. Domyślam się również, iż oliwa z oliwek będzie stosowana jako dodatek do dań, zatem jest jak najbardziej przeciwzapalna dzięki zawartości nie tylko omega 6, ale także omega 3, omega 9 czy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pamiętajmy też, że jeden produkt w diecie nie czyni jej pro czy przeciwzapalnej natomiast jakość produktów, styl życia, i całkowity skład diety jak najbardziej tak.
Oliwa z oliwek faktycznie zawiera relatywnie więcej kwasów omega-6 niż omega-3, ale nie oznacza to automatycznie, że jest prozapalna. W rzeczywistości wiele czynników wpływa na potencjał prozapalny lub przeciwzapalny tłuszczu, a nie tylko stosunek kwasów omega-6 do omega-3.

Oliwa z oliwek zawiera również inne składniki, takie jak antyoksydanty i kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które mogą wpływać na nasze zdrowie w sposób przeciwzapalny. W badaniach naukowych wykazano, że regularne spożywanie oliwy z oliwek może pomóc w zmniejszeniu stanów zapalnych w organizmie i poprawie funkcji serca.

Warto pamiętać, że nie istnieje jeden tłuszcz "lepszy" od innych i ważne jest, aby dostarczać organizmowi różnorodne źródła tłuszczów zdrowego, w tym kwasów omega-3, omega-6 i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Dieta oparta na zrównoważonym i urozmaiconym spożyciu różnorodnych składników odżywczych jest najlepsza dla naszego zdrowia. Zalecenia dotyczące diety przeciwzapalnej powinny być oparte na indywidualnych potrzebach i wskazaniach, dlatego warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem.

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.