Witamina A. Witam moja córka je dużo owoców i warzyw i mam pytanie odnośnie witaminy A. Czy jeżeli
2
odpowiedzi
Witamina A.
Witam moja córka je dużo owoców i warzyw i mam pytanie odnośnie witaminy A. Czy jeżeli ona je dużo owoców i warzyw bogatych w Beta Karoten dla przykładu marchew mandarynki brokuły to czy to się nie kumuluję w organizmie ? Wiem że Beta Karoten nie jest toksyczny ale czy jeżeli zje dla przykładu kilka marchewek czy innego dobrego zrodla Beta Karotenu zas w nastepnym posilku zje produkt ktory posiada retinol chociaz w malej ilosci jak smietana to czy to wszystko nie zostanie przekształcone w toksyczna forme czyli retinol ? Jak to działa
Witam moja córka je dużo owoców i warzyw i mam pytanie odnośnie witaminy A. Czy jeżeli ona je dużo owoców i warzyw bogatych w Beta Karoten dla przykładu marchew mandarynki brokuły to czy to się nie kumuluję w organizmie ? Wiem że Beta Karoten nie jest toksyczny ale czy jeżeli zje dla przykładu kilka marchewek czy innego dobrego zrodla Beta Karotenu zas w nastepnym posilku zje produkt ktory posiada retinol chociaz w malej ilosci jak smietana to czy to wszystko nie zostanie przekształcone w toksyczna forme czyli retinol ? Jak to działa
Dzień dobry. Można powiedzieć, że retinol i inne związki nazywane witaminą A mają niejako "pierwszeństwo" i jeśli pojawiają się w diecie, to organizm będzie korzystać z nich, a nie z B-karotenu, który będzie stanowić uzupełnienie. Jeśli w diecie będzie nadmiar karotenoidów w stosunku do zapotrzebowania to zostaną one wydalone bez przekształcenia w witaminę A. Także nie ma obaw co do przedawkowania witaminy A spożywając źródła karotenoidów (prowitaminy A).
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam serdecznie!
To świetnie, że Pani córka spożywa dużo owoców i warzyw bogatych w beta-karoten, bo to cenny składnik, który działa jako przeciwutleniacz i jest prekursorem witaminy A. Beta-karoten to tzw. prowitaminy, co oznacza, że organizm przekształca go w witaminę A (retinol) tylko wtedy, gdy jej potrzebuje. Nasz organizm ma mechanizmy regulacyjne, dzięki którym nadmiar beta-karotenu nie jest przekształcany w toksyczne ilości retinolu.
Pozdrawiam, Dietetyk Anna Madej
To świetnie, że Pani córka spożywa dużo owoców i warzyw bogatych w beta-karoten, bo to cenny składnik, który działa jako przeciwutleniacz i jest prekursorem witaminy A. Beta-karoten to tzw. prowitaminy, co oznacza, że organizm przekształca go w witaminę A (retinol) tylko wtedy, gdy jej potrzebuje. Nasz organizm ma mechanizmy regulacyjne, dzięki którym nadmiar beta-karotenu nie jest przekształcany w toksyczne ilości retinolu.
Pozdrawiam, Dietetyk Anna Madej
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.