wyciskarka

11 odpowiedzi
Witam,
chciałbym otrzymać prywatną poradę i ew. rekomendację dot. zakupu wolnoobrotowej wyciskarki do soków.
Młodsza córka (9 l.) najchętniej unikałaby warzyw i owoców.
Soki wydają się atrakcyjniejszą formą tychże.
Chcemy zapewnić jej ( i sobie) zawarte w warzywach i owocach wartości , choćby za cenę zakupu wyciskarki za 2500 zł.
Czytałem, że korzystając z wyciskarki nie korzystamy z błonnika, zawartego w owocach jedzonych w całości.
Zastanawiam się nad zakupem głównie w kontekście ew. szkód dla trzustki, jakie może przynieść picie wyciśniętego soku.
Jaką ilość dziennie można wypić bez szkody ?
czy należy soki popijać wodą ? ew, inne.
proszę o wskazówki
Marek
Soki owocowe najkorzystniej jest mieszać z sokami warzywnymi. Dla osoby dorosłej proszę nie przekraczać w dawce dobowej soku z około 50 dag warzyw i 30 dag owoców. Zakładam,że do pozostałych posiłków spożywa Pan surówki. Jednak dokładne ustalenia dietetyczne są zalezne od stanu zdrowia i masy ciała. pozdrawiam Ewa Strzeszewska

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry, rzeczywiście sporo dzieci ma problem z warzywami i owocami. Koktajle przygotowywane w blenderze czy soki z wyciskarki są pewnym rozwiązaniem, ale tylko częściowym. Dzieci nie powinny pić więcej niż 200 ml soku/dobę gdyż są one źródłem dużej ilości cukrów prostych (fruktozy). Ta z kolei nie dość że przyczynia się do próchnicy to w nadmiarze do stłuszczenia wątroby. 200 ml to z kolei za mało aby pokryć zapotrzebowanie dziecka na warzywa i owoce. Dlatego nie ograniczałabym się tylko do takiej formy podawania owoców czy warzyw, a skupiłabym się na zainteresowaniu córki zdrowymi posiłkami. Na przykładzie własnego dziecka widzę, że wspólne posiłki oraz przyjemne (bardzo ważne aby przebiegały w spokojnej atmosferze) rozmowy o jedzeniu, jego pochodzeniu dają super efekty. Ponadto wielokrotne próby przemycenia warzyw, w różnej formie są rozwiązaniem które sprawdza się w wielu przypadkach. Warto zatem spróbować robić placki warzywne, zupy kremy, łączyć warzywa lub produkty, które dziecko lubi z tymi za którymi nie przepada. Proszę zachęcić dziecko do wspólnego przygotowywania potraw, wspólnej hodowli np. kiełków czy malutkich pomidorków koktajlowych. Warto próbować różnych form bo np pomidor surowy może być dla dziecka nie do zjedzenia ale w zupie pomidorowej czy sosie będzie już pyszny. Jest też sporo ciekawych publikacji czy blogów na temat. Jeżeli potrzebują Państwo wsparcia w konkretnym, swoim przypadku zapraszam do gabinetu :)
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry,
Soki owocowe nie są polecane w diecie dzieci właśnie z tego względu, o którym Pani napisała, pozbywamy się w ten sposób błonnika pokarmowego. Soki warzywne są dozwolone ale ograniczonej ilości, tj przy zalecenia,że dziecko ma zjeść 3-5 porcji warzyw, jedną porcję może zastąpić szklanka soku warzywnego. W związku z tym, soki nie zastępują owoców i warzyw. Bardziej polecam zakup zwykłego miksera i przygotowywanie koktajli owocowo warzywnych.
Pozdrawiam,
JJ
Osobiście nie jestem osobą, która poleca codzienne robienie soków. Lepiej przemycać owoce w formie musu, smoothie, koktajlu, sorbetów. Tak jak Pan napisał tracimy błonnik przy sokach. Dostarczamy przy tym wszystkim sporo kcal jak i cukier. Poza tym sok owocowy traktujemy pod względem kcal jak zjedzony posiłek, a często bywa tak u osób, że mają problem z rozróżnieniem posiłku pitnego.
Witam Panie Marku,

wyciskarka do soków to świetny pomysł. Świeżo wyciskane soki stanowią źródło witamin, składników mineralnych oraz antyoksydantów o dobrej przyswajalności. Ilość błonnika ulega zmniejszeniu, co nie oznacza jednak, że soki są zupełnie pozbawione tego skadnika.
Bez obaw- zdrowa osoba może wypijać 2-3szkl soku warzywnego lub owocowego bez szkody dla zdrowia. Polecam jednak wprowadzać jak najwięcej urozmaicenia w swojej diecie tzn. spożywać warzywa i owoce w postaci surowej, gotowanej oraz soki warzywne i owocowe. Nie należy opierać się też tylko i wyłacznie na jednym składniku i np. codziennie pić tylko sok z jabłka. Zdecydowanie lepiej wykorzystywać różne warzywa i woce, ponieważ różnią się one zawartością poszczególnych składników odżywczych.
Soki z samych owoców, szczególnie bardzo słodkich np. bananów, winogron proponuję rozcienczać wodą, ponieważ są one raczej wysokokaloryczne.

Pozdrawiam
Karolina Bednarowicz
Witam Pana,to bardzo dobry pomysł i zdecydowanie wybrałabym wyciskarkę wolnoobrotową, gdyż wiele cennych witamin i enzymów nie ulega zniszczeniu.Niestety jest to prawda,że nie dostarczamy w ten sposób błonnika organizmowi,Dzienne zapotrzebowanie na ten składnik wynosi od 25 do 30 g. Znajduje się też w kaszach,pieczywie pełnoziarnistym.Kasza bulgur zawiera go bardzo dużo. 2 szklanki dziennie jest to wystarczająca ilość.Proszę też zwrócić uwagę,aby dodawać nie same owoce,ale też warzywa. Widzę,że kwota,którą Państwo chcecie wydać jest dosyć spora. Może lepiej kupić Termomix, on mieli całe owoce,ze skórką na sok.Błonnik pozostaje w soku.
Z poważaniem
Monika Kowalik
Witam serdecznie,
Soki są niestety tylko połowicznym rozwiązaniem. Nie można ich pić za dużo, mają dużo cukru i niestety brakuje w nich błonnika, niezbędnego w prawidłowej diecie. Warto wprowadzić do diety ulubione zupy ze zmiksowanymi dodatkowo warzywami, koktajle, owoce i warzywa można też "przemycać" w ciastkach i ciastach, plackach, naleśnikach itp. Jeśli byłby Pan zainteresowany poradą online to mogę przygotować listę takich ułatwień. Mam trochę "warzywnych niejadków" wśród pacjentów.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Witam,
jeśli chodzi o unikanie warzyw i owoców przez 9 letnie dziecko (mam syna w wieku 9 lat który je tylko wybrane warzywa i owoce więc wiem o czym mowa :) ) to dobrym rozwiązaniem byłoby ukrywanie ich w różnych daniach i potrawach, umieszczam takie przepisy na swojej stronie i facebooku także zapraszam. Jeśli chodzi o dzienną ilość wyciśniętego soku to skłaniałabym się do jednej szklanki (np. szklanka soku i garść orzechów jako podwieczorek), chyba że znajdą się tam drobinki (cząstki) owoców jak np. sok pomarańczowy z drobinkami miąższu to wtedy do dwóch porcji dziennie. Proszę spróbować podawać córce (i samemu pić) koktajle owocowo-warzywne na bazie mleka krowiego lub napoju migdałowego/ryżowego/owsianego itp., np. koktajl: mleko krowie+banan+pomidor+truskawka (tutaj truskawka idealnie kamufluje kolor pomidora a wraz z bananem nie daje możliwości wyczucia smaku warzywa).
Tak duży koszt za wyciskarkę nie ma sensu są tańsze i równie użyteczne.
W razie pytań zapraszam do kontaktu, znajdzie mnie Pan :)
Pozdrawiam i powodzenia
Olga Kapinos
Dobry Dietetyk
Witam, wybierając wyciskarkę proszę zwrócić uwagę aby urządzenie było najnowszej generacji, wolnoobrotowe, jednoślimakowe, pionowe (szybkie mycie). W takim urządzeniu w prosty sposób można przygotować wartościowy sok wyciskając różne warzywa i owoce. Jedna szklanka takiego napoju może zastąpić 1 z zalecanych 5 porcji warzyw czy owoców. Ale należy pamiętać aby pozostałe porcje owoców i warzyw zjadać w ciągu całego dnia na surowo lub gotowane.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam serdecznie, nie jestem ekspertem wyciskarek do soku z punktu widzenia ich technicznej strony, parametrów miażdżenia, rodzaju ślimaków itp. Zakup wyciskarki soku to jednak swoista inwestycja w zdrowie i alternatywa dla niejadków owoców i warzyw
Sokowirówki są dobrym rozwiązaniem dla początkujących użytkowników. Jest to tania alternatywa. Urządzenia dla średnio zaawansowanych to jednoślimakowe wyciskarki soku. Najdroższe są wyciskarki dwuślimakowe – dają one najlepszej jakości sok, dzięki czemu zdobywają uznanie nawet najbardziej wymagających użytkowników. Sercem wolnoobrotowych wyciskarek jest wałek ślimakowy, który zamiast siekać, powoli miażdży składniki nie uszkadzając ich delikatnej struktury komórkowej. Dzięki wolnym obrotom możemy uzyskać sok nie tylko z tradycyjnych owoców i warzyw, ale również roślin liściastych, ziół, kiełków oraz trawy pszenicznej! Sok, oprócz wartości odżywczych, zachowuje nasyconą barwę oraz naturalną gęstość. Dodatkowo, koktajl podczas przygotowywanie nie nagrzewa się, a do jego wnętrza nie dostaje się duża ilość powietrza a obecność cząsteczek tlenu, powoduje (może powodować w zależności od tego, co poddajemy obróbce) szybszą degradację witamin i mikroelementów zawartych w soku. Co do błonnika, niestety on bardzo często znajduje się w skórce (jabłka) i częsciach zdrewniałych roślin (warzyw). Każda forma wyciskania soku pozbywa się go. Wyciskarki jednak częściowo pozwalają go zachować (sokowirówki nie).
W kwestii trzustki, jako narządu o funkcjach zewnątrz i wewnątrzwydzielniczych. Trzustka produkuje sok trzustkowy w którym zawarte sa enzymi gliko, proteo i lipolityczne. W przypadku warzyw i owoców - będą w ich trawienie zaangażowane te pierwsze. Ilośc soku trzustkowego determinowana jest zapotrzebowaniem. W owocach znajdują się cukry proste tj. fruktoza, która gdy pojawi się we krwi powoduje z kolei odpowiedz trzustki w postaci wzrostu wydzielania insuliny produkowanej w komórkach beta wysp Langerhasa (wysp trzustkowych). Wzrost poziomu cukru we krwi - indukuje wzrost poziomy insuliny. Przy zdrowym fizjologicznie organizmie, nie widzę żadnych przeciwwskazań ilościowych do spożywania soków. No chyba, że córka ma choroby współistniejące. Myślę, że porcja 400ml/ dziennie będzie super rozwiązaniem. Pozdrawiam serdecznie!
Dzień dobry,
Rzeczywiście z ilością soku podawanego dziecku w ciągu dnia trzeba uważać. Według najnowszych wytycznych AAP (American Academy of Pediatrics) ilość soku podawana dziecku w wieku 9 lat nie powinna przekraczać 240 ml, co daje około szklankę napoju dziennie. Jeśli jest to sok kupny powinien być pasteryzowany. Uważam, że dobrze byłoby rozłożyć tę ilość soku na dwie porcje. Głównym jednak napojem dla dziecka w każdym wieku powinna być woda.
Sok z wyciskarki wolnoobrotowej jest na pewno bardziej wartościowy niż z klasycznej sokowirówki. Jeśli nadal jest Pan na etapie podejmowania decyzji proszę zastanowić się również nad zakupem blendera wysokoobrotowego zamiast wyciskarki. Urządzenia te cechują się dużą mocą i zdolnością do upłynniania owoców. Tym sposobem nie ma żadnych odpadków, a owoce są zmiksowane w całości. Można w ten sposób wykonać gęste soki przecierowe, puree z owoców, polewy, koktajle owocowe, owocowo-warzywne czy też mleczno-owocowe.
Pozdrawiam,
Anna Walus

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.