WZJG/ Crohn

16 odpowiedzi
Dzień dobry, od 5 lat choruję na Wrzodziejące zapalenie jelita grubego. (waga 36kg, wzrost 156cm, wiek 25l). Leki nie pomagają. Jaką dietę stoswać

Z góry dziękuję za odpowiedź
Pozdrawiam
Witam. Niestety nie da się odpowiedzieć na to pytanie w kilku zdaniach. Pozdrawiam.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Bezmleczną, bezcukrową, niskoglutenową, lekkostrawną, z dużą ilością warzyw przygotowywanych na parze i owoców w postaci kompotów lub pieczonych w piekarniku
Witam serdecznie,
W przypadku chorób jelit, w tym WZJG, sposób żywienia jest kwestią bardzo indywidualną, zależną między innymi od postaci choroby i stopnia zaawansowania. Zapraszam na wizytę, w celu przeprowadzenia szczegółowego wywiadu.
Pozdrawiam,
Kasia Siedzik
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam, proszę przeanalizować sposób odżywiania. Można wykonać test na nadwrażliwość pokarmową. Być może są dostarczane produkty które nie służą organizmowi.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry,
dieta będzie bardzo mocno zależała od etapu Pani/Pana choroby - tutaj rozpatruje się stosowanie: żywienia pozajelitowego; diet przemysłowych; żywienia "naturalnego" - wtedy będzie to dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika pokarmowego, niskotłuszczowa + ze zwiększoną ilością białka, energii. Wszystko zależy od etapu choroby i objawów i niezbędna jest współpraca na linii lekarz-dietetyk, aby dobrać dla Pani indywidualną dietę.

Z poważaniem,
Sławomir Kula
Dzień dobry,
problem jest na tyle złożony, że zapraszam do gabinetu na wywiad żywieniowo-medyczny.Dietą i probiotykami można wiele zdziałać.
Pozdrawiam
Najważniejsze na początek to uzyskanie remisji i jak najdłuższe jej utrzymanie- stłumić nadreaktywność układu immunologicznego. Następnie polecam zrobić badania aby wykluczyć anemię i kamicę nerkową (są to częste konsekwencje WZJG) oraz sprawdzić stan flory bakteryjnej jelit. Każdy wynik odbiegający od normy należy skonsultować z lekarzem. Zalecenia dietetyczne dla WZJG są różne, w zależności od okresu choroby: aktywny rzut choroby lub okres remisji. Podczas aktywnego rzutu bardzo istotne jest przyjmowanie odpowiedniej ilości płynów (można wspomóc organizm doustnymi roztworami nawadniającymi), spożywanie posiłków o małej objętości i najlepiej w rozdrobnionej formie. W okresie remisji obowiązują założenia diety zdrowego człowieka. Bardzo istotne jest, aby powoli przechodzić z ograniczeń w diecie w okresie ostrego rzutu na dietę zwykłą, sukcesywnie włączać (w niewielkich ilościach) dawno nie jedzone produkty. Pozdrawiam.
Dzień dobry,
Dieta powinna być przede wszystkim dopasowana indywidualnie do pacjenta, aby taką wdrożyć zachęcam do wizyty w gabinecie dietetycznym, gdzie dokładnie będzie można przeprowadzić wywiad żywieniowy, przestudiować przebieg choroby i na tej podstawie dopiero będzie można sformułować zalecenia żywieniowe.
Pozdrawiam,
Angelika Korcz.
Dieta lekkostrawna bez produktów mlecznych i bez glutenu pszennego. Gotowane kasze, mięso, drób, ryby, warzywa lekkostrawne według tolerancji organizmu, owoce tylko gotowane. Pozdrawiam
W przypadku nieswoistych stanów zapalnych jelit dietę zawsze dopiera się indywidualnie. Nie ma tu jednych, uniwersalnych zasad. W większości przypadków ogranicza się błonnik pokarmowy, laktozę i fruktozę. Dieta w dużej mierze zależy od tego, czy aktualnie toczy się rzut choroby, czy nie.
NIE MA JEDNEJ IDEALNEJ DIETY WŁAŚCIWEJ DLA WSZYSTKICH OSÓB CHORYCH NA WRZODZIEJĄCE ZAPALENIE JELITA GRUBEGO. Dieta zależy od wielu czynników:
• Przebiegu choroby,
• Stopnia zaawansowania,
• Indywidualnych uwarunkowań, ewentualnych nietolerancji.

ŻYWIENIE W OKRESIE REMISJI NIE POWINNO ODBIEGAĆ OD DIETY ZALECANEJ OSOBOM ZDROWYM. W OKRESIE REMISJI MOŻNA PRÓBOWAĆ WIELU PRODUKTÓW Z WYKLUCZENIEM SUROWEGO MIĘSA, SERÓW PLEŚNIOYCH , SŁODZONYCH NAPOJÓW, COLI, ALKOHOLU. POZOSTAŁE PRODUKTY MOŻNA SPOŻYWAĆ Z ZACHOWANIEM OSTROŻNOŚCI. NALEŻY ZAZNACZYĆ, ŻE NIEKTÓRE Z BADAŃ WSKAZUJĄ NA ZWIĄZEK SPOŻYWANIA PRZEZ CHORYCH W OKRESIE PRZED WYSTĄPIENIEM OBJAWÓW CHOROBY WIĘKSZYCH ILOŚCI CUKRU I SŁODYCZY ( KTÓRY ZWIĘKSZA PRZEPUSZCZALNOŚĆ JELIT I ZMIENIA SKŁAD FLORY BAKTERYJNEJ JELIT).

Serdecznie pozdrawiam!
Bożena Czabaj Brauntsch
Witam,.
Dieta zależy od fazy w jakiej pan się znajduje - remisji czy zaostrzenia. Nie da sie wiec tu udzielić panu wiążącej porady dietetycznej. Ma pan znaczna niedowagę. Jest to efekt niedożywienia.Nie ma specjalnej diety dla chorych na wrzodziejące zapalenie jelita grubego. Dieta powinna być dietą zdrowego człowieka, czyli urozmaicona i bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały. Najważniejsze jest unikanie potraw, które wywołują dolegliwości lub je nasilają. Restrykcyjną dietę należy zastosować jedynie w przypadku ciężkich nawrotów. W stanach zaostrzenia powinno się unikać spożywania potraw bogatoresztkowych, takich jak razowy chleb, nasiona roślin strączkowych, warzywa (zwłaszcza kapusta), owoce i potrawy z dużą zawartością błonnika, które mogą nasilić biegunkę.W takiej sytuacji niezbędna jest wizyta bezpośrednio w gabinecie i dietetyka i lekarza. Jestem opiekunem Metabolic Balance w Krakowie. Nasz program żywieniowy ustawi metabolizm , od którego w zasadzie wszystko zależy. Musi pan jednak postarać się zwiększyć masę ciała. Zapraszam do naszego gabinetu
Chorym na wrzodziejące zapalenie jelita grubego, u których objawy chorobowe ustąpią bądź ulegną złagodzeniu, zaleca się stosowanie diety łatwostrawnej z ograniczeniem tłuszczów i błonnika pokarmowego oraz mleka.
Dietetyk Małgorzata Białokur
Witam serdecznie, Posiłki muszą być częste (6 na dobę) i objętościowo małe. Pokarmy nie mogą być smażone, w panierkach, ani grilowane, ostro przyprawiane. Preferowane techniki gotowania to: gotowanie w wodzie lub na parze, pieczenie w folii bez tłuszczu. Pokarmy powinny być ugotowane na miękko, przynajmniej część posiłków powinna mieć rozdrobnioną konsystencję: zupy-kremy, przeciery, puree, galaretki domowe, kisiele, budynie etc. Bardzo ważna jest odpowiednia podaż białka: chude mięsa, ryby (min. 3 razy w tygodniu), jaja. Unikamy warzyw strączkowych, które są dobrym źródłem białka, ale powodują wzdęcia. Mięsa, ryby i jaja podajemy w formie pulpetów, past do chleba, domowych galaretek, z drobiu ściągamy skórę. Eliminujemy z diety mleko krowie i kozie z uwagi na nietolerancję laktozy, która szybko rozwija się w trakcie aktywnego zapalenia. Produkty mleczne fermentowane (jogurty, kefiry, twarożki) są zazwyczaj lepiej tolerowane i mogą w diecie pozostać, ale to już kwestia indywidualna. Jeśli nasilają biegunkę, trzeba je wyłączyć i zastąpić produktami roślinnymi typu mleko sojowe, ryżowe etc. W okresie ostrego rzutu choroby ograniczamy podaż błonnika nierozpuszczalnego, tak więc czasowo wyłączamy produkty z pełnego ziarna, pestki, orzechy, grube kasze. Bazujemy na pieczywie pszennym, ryżu białym, białym makaronie, kaszy jaglanej lub drobnej kaszy jęczmiennej, ziemniakach. Owoce lepiej są tolerowane w postaci soków, nektarów, przecierów, częściowo pieczone lub gotowane, zawsze bez skór i pestek. Owoce zawierają sporo cukrów i w tym mechanizmie mogą powodować fermentację w jelicie i nasilać biegunkę. Pomocne jest podawanie produktu owocowego w towarzystwie ryżu np. pół szklanki soku przecierowego (marchew, banan) i do tego 2 wafle ryżowe. Warzywa dominujące na talerzu w okresie zaostrzenia to warzywa skrobiowe (ziemniak, marchew, batat, burak, korzeń pietruszki i selera). Dobrze tolerowane są również wszystkie kabaczkowate i dyniowate. Doskonałym pomysłem jest szklanka zupy – krem z pomidorów bez skóry i pestek (źródło potasu). Wyłączamy warzywa z dużą zawartością błonnika np. rzodkiewki, czy szparagi oraz kapustne i cebulowate. Pozdrawiam
Dieta zależy od Pani indywidualnej wrażliwości na dane grupy pokarmów. Zazwyczaj zaleca się wprowadzić dietę łatwostrawną z ograniczoną podąża błonnika pokarmowego. Posiłki mogą bazować na gotowanych w wodzie lub na parze warzywach (np. marchew, burak, ziemniaki) lub świeżych (np. pomidory bez skórki) oraz chudym mięsie, produktach zbożowych (np. biały ryż, drobne kasze) oraz maśle. Warto byłoby wprowadzić celowaną kurację probiotykami. Zalecam konsultację z dietetykiem, który przeprowadzi dokładny wywiad i zleci badania na nietolerancje pokarmowe i zaproponuje odpowiednie rystrykcje żywieniowe biorąc pod uwagę ich wyniki.
Witam, Dobór diety zależy od stanu w danej chwili (w zależności, czy jest to okres zaostrzenia czy remisji).
W przypadku zaostrzenia na pewno koniecznym jest włączenie diety ubogoresztkowej (zawierającej niewielką ilość błonnika), bardzo lekkostrawnej. Na pewno warto wyeliminować produkty zawierające laktozę oraz produkty zbożowe z pełnego przemiału i surowe warzywa i owoce.
Podkreślę jednak, że z uwagi na to, że dieta wymaga eliminacji wielu produktów, najlepszym rozwiązaniem będzie udanie się do dietetyka, w celu ułożenia jadłospisu, który pozwoli uniknąć niedoborów.
Jadłospis zaproponowany przez dietetyka będzie miał na celu również poprawę samopoczucia i stanu odżywienia (tu widzę, ze występuje znaczna niedowaga, z którą warto by było się uporać).
W razie zainteresowania, zapraszam do kontaktu - udzielam także porad online.

Pozdrawiam,
MBellwon
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam serdecznie, we wrzodziejącym zapaleniu jelita grubego przede wszystkim zaleca się aby posiłki spożywać częściej ale w małej objętości (ok. 5-6 posiłków na dzień). Warzywa i owoce najlepiej jeść starte i rozdrobnione (usuwać skórki). Należy dostarczać pełnowartościowe białko zwierzęce w postaci chudego mięsa i wędlin np. z kurczaka, indyka. Jednak w wielu przypadkach powinno się unikać mleka, które często ze względu na zawartość laktozy nasila biegunkę, warto zastąpić je fermentowanymi przetworami mlecznymi takimi jak jogurt, kefir, maślanka. Należy również ograniczyć błonnik, który zawierają np. suszone owoce, płatki owsiane i inne pełnoziarniste produkty zbożowe. Jednak często tolerancja danych produktów jest indywidualna, dlatego zalecam konsultację z dietetykiem, który po dokładnym wywiadzie dobierze odpowiednie zalecenia. Pozdrawiam!

Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie

  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.