Z powodu choroby refluksowej chciałabym przejść na jakiś czas na dietę alkaliczną, proszę o informac
9
odpowiedzi
Z powodu choroby refluksowej chciałabym przejść na jakiś czas na dietę alkaliczną, proszę o informację na czym dokładnie polega ta dieta, czy jest bardzo restrykcyjna? pozdrawiam
Szanowna Pani, choroba refluksowa ma to do siebie, iż u różnych pacjentów różne produkty ją nasilają, dlatego nie ma jednego uniwersalnego sposobu żywienia dla każdego pacjenta. Zapraszam na konsultację, dokładny wywiad żywieniowy i indywidualnie dopasowana dieta z pewnością poskutkują.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
W przypadku choroby refluksowej istnieje szereg produktów, które należy ograniczyć, ale również techniki kulinarne i rodzaj spożywanych płynów mają zasadnicze znaczenie w leczeniu.
Najlepiej wybrać się na konsultację do dietetyka, który po dokładnym wywiadzie żywieniowym opracuje dla Pani specjalną dietę.
Pozdrawiam, Aleksandra Kubacka.
W przypadku choroby refluksowej istnieje szereg produktów, które należy ograniczyć, ale również techniki kulinarne i rodzaj spożywanych płynów mają zasadnicze znaczenie w leczeniu.
Najlepiej wybrać się na konsultację do dietetyka, który po dokładnym wywiadzie żywieniowym opracuje dla Pani specjalną dietę.
Pozdrawiam, Aleksandra Kubacka.
Dieta alkaliczna to nic innego jak modyfikacja diety roślinnej. Czy jest restrykcyjna? Trochę, ponieważ niektóre orzechy również działają zakwaszajaco. Przy takiej diecie eliminuje się również pieczywo i niektóre kasze. Można też spróbować kuracji dr Dąbrowskiej. Na pewno przy refluksie sprawdza się pity przed każdym posiłkiem ocet jabłkowy, sprawdzone na wieku pacjentach :)
W diecie alkalicznej większość produktów ( około 70-80%) powinno być zasadotwórczych. Do silnie alkalizujących produktów należą m.i.n bakłażan, dynia, kapusta,szpinak, sałata, daktyle, figi, kiwi czy ananas.
Witam,
dieta przy chorobie refluksowej nie jest bardzo restrykcyjna. Należy nauczyć się, których produktów nie spożywać, gdyż nasilają objawy. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który wskażę odpowiedni sposób odżywiania.
dieta przy chorobie refluksowej nie jest bardzo restrykcyjna. Należy nauczyć się, których produktów nie spożywać, gdyż nasilają objawy. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który wskażę odpowiedni sposób odżywiania.
Dzień dobry,
Choroba refluksowa przełyku to zarzucanie treści żołądkowej
do przełyku. W pierwszej fazie choroby stosowane jest leczenie zachowawcze, polegające na modyfikacji stylu życia i stosowaniu diety eliminującej objawy.
Podstawowym celem postępowania dietetycznego w chorobie refluksowej jest ograniczenie wydzielania kwasów żołądkowych.
Istnieje wiele produktów nasilających wydzielanie soków żołądkowych, które należy wyeliminować z diety. Do najważniejszych produktów należą: owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy, sosy pomidorowe, potrawy kwaśne, ostre, przyprawy, warzywa cebulowe, alkohol, kawa pita na czczo.
Postępowanie powinno być indywidualne i uwzględniać choroby współtowarzyszące, jeśli występuje nadwaga - również należy dążyć do normalizacji masy ciała.
Zapraszam - prowadzę wielu pacjentów z chorobą refluksową, chorobą wrzodową oraz stanem zapalnym błony śluzowej żołądka.
pozdrawiam serdecznie
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Choroba refluksowa przełyku to zarzucanie treści żołądkowej
do przełyku. W pierwszej fazie choroby stosowane jest leczenie zachowawcze, polegające na modyfikacji stylu życia i stosowaniu diety eliminującej objawy.
Podstawowym celem postępowania dietetycznego w chorobie refluksowej jest ograniczenie wydzielania kwasów żołądkowych.
Istnieje wiele produktów nasilających wydzielanie soków żołądkowych, które należy wyeliminować z diety. Do najważniejszych produktów należą: owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy, sosy pomidorowe, potrawy kwaśne, ostre, przyprawy, warzywa cebulowe, alkohol, kawa pita na czczo.
Postępowanie powinno być indywidualne i uwzględniać choroby współtowarzyszące, jeśli występuje nadwaga - również należy dążyć do normalizacji masy ciała.
Zapraszam - prowadzę wielu pacjentów z chorobą refluksową, chorobą wrzodową oraz stanem zapalnym błony śluzowej żołądka.
pozdrawiam serdecznie
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Dzień dobry! Przy refluksie nie ma potrzeby stosowania diety alkalicznej. Wystarczy modyfikacja stylu życia oraz ograniczenie produktów nasilających objawy, co jest sprawą indywidualną i wymaga zebrania dokładnego wywiadu oraz prowadzenia obserwacji. Oczywiście faktem jest, że istnieją produkty kwaso- i zasadotwórcze, a także wskaźnik PRAL (ang. potential renal acid load), który jest oparty na fizjologii. Został on stworzony na podstawie wpływu spożycia poszczególnych produktów żywnościowych na odczyn moczu. Za jego pomocą określono możliwość obciążania nerek kwasem. Wskaźnik PRAL uwzględnia zawartość białka, fosforu, potasu, magnezu i wapnia w różnych produktach spożywczych i ocenia ich potencjał kwasotwórczy. Do produktów kwasotwórczych należą m.in.: mięso, jaja, fast foody, słodycze czy sery, do produktów zasadotwórczych zaś zaliczamy w głównej mierze warzywa i owoce. Co ciekawe, istnieją dowody naukowe wskazujące, że dieta alkaliczna (oparta w większości na produktach zasadotwórczych) może przynieść korzyści zdrowotne. Niestety dowody te, choć naukowe, są wątpliwe – i nie wydaje się, aby współczynnik PRAL był w tej materii znaczący. Stosunkowo łatwo zauważyć, że produkty zasadotwórcze, niezależnie od wskaźnika PRAL, mogą być źródłem istotnych korzyści dla naszego zdrowia, np. zmniejszać ryzyko przewlekłej niewydolności nerek, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, osteoporozy czy nowotworów. Raz jeszcze zaznaczę, że do takich produktów należą w głównej mierze owoce i warzywa, które to przecież cechują się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, a także wielu innych substancji o właściwościach prozdrowotnych. Zdrowa dieta zasadniczo opiera się na dużej ilości warzyw i owoców – zresztą świetnie obrazuje to talerz zdrowego żywienia z 2020 r., opracowany przez IŻŻ. Połowę talerza stanowią właśnie te produkty. Warto również zauważyć, że chociażby strączki, orzechy czy produkty pełnoziarniste, które są pożądane w naszej diecie i przynoszą nam wiele korzyści zdrowotnych, mają charakter kwasotwórczy. Dlatego też wydaje się, że wskaźnik PRAL nie jest najlepszym parametrem do oceniania żywności pod kątem jej wpływu na zdrowie. Podsumowując, odradzam stosowanie diety alkalizującej wprowadzającej niepotrzebne restrykcje, a polecam skupienie się na modyfikacji stylu życia oraz ograniczenia produktów nasilających objawy. Zdecydowanie pomocne będzie skorzystanie z pomocy dietetyka.
Pozdrawiam serdecznie,
Artur Przybyłowski
Pozdrawiam serdecznie,
Artur Przybyłowski
Dzień dobry,
Ten trend wywodzi się z medycyny alternatywnej. Poniżej przedstawie kilka informacji odnośnie do tej diety. Dieta alkaliczna polega na spożywaniu żywności, która wpływa na nasz organizm zasadowo. Zasadowa żywność sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej organizmu i może (ale nie musi) pomóc w zmniejszeniu objawów choroby refluksowej.
W diecie alkalicznej należy spożywać dużo warzyw i owoców, orzechów, nasion, roślin strączkowych, zielonych liściastych warzyw, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, mięsa, nabiału, słodyczy, kawy i alkoholu, które mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu.
Dieta alkaliczna może być restrykcyjna dla niektórych osób, zwłaszcza dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dużej ilości mięsa, nabiału i produktów wysokoprzetworzonych. Warto jednak zaznaczyć, że dieta ta może, ale nie musi pomóc i powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb oraz stanu zdrowia, dlatego przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.
Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Ten trend wywodzi się z medycyny alternatywnej. Poniżej przedstawie kilka informacji odnośnie do tej diety. Dieta alkaliczna polega na spożywaniu żywności, która wpływa na nasz organizm zasadowo. Zasadowa żywność sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej organizmu i może (ale nie musi) pomóc w zmniejszeniu objawów choroby refluksowej.
W diecie alkalicznej należy spożywać dużo warzyw i owoców, orzechów, nasion, roślin strączkowych, zielonych liściastych warzyw, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, mięsa, nabiału, słodyczy, kawy i alkoholu, które mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu.
Dieta alkaliczna może być restrykcyjna dla niektórych osób, zwłaszcza dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dużej ilości mięsa, nabiału i produktów wysokoprzetworzonych. Warto jednak zaznaczyć, że dieta ta może, ale nie musi pomóc i powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb oraz stanu zdrowia, dlatego przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.
Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Dzień dobry, zdecydowanie bardziej polecam indywidualny sposób żywienia, dopasowany do Pani potrzeb i preferencji. Na podstawie badań i pełnego wywiadu zdrowotno-żywieniowego jesteśmy w stanie ustalić, które produkty powodują u Pani nasilenie objawów. Zapraszam na konsultację.
Eksperci
Podobne pytania
- Dzień dobry, mam 35 lat, od 3 lat zmagam się z refluksem. Pierwsze leczenie IPP+Prokit+dieta pozwoliło na pozbycie się objawów na niecały rok. Drugie leczenie od lutego 2022 IPP(Dexilant)+Prokit+Essox+ dieta wyciszyło dolegliwość na trochę ponad rok. Od tamtej pory ciągle utrzymuję dietę GERD, jestem…
- Witam, mam pytanie byłem u lekarza i dostałem skierowanie do gastrologa bo mam zapalenie przełyku. Mam bardzo mocne objawy typu cofanie się jedzenia, mocna zgaga i częsta bardzo dusze duszności, jadę w tramwaju czy autobusie mam ochotę z niego wysiąść bo słabo mi i ściska mnie w gardle, praktycznie…
- Jak leczyć refluks.Mam takie ataki.ze brakuje mi powietrza do oddychania.Co robić w takiejm momencie.
- Dzień dobry. Od kilkunastu miesięcy nie mogę znaleźć sposobu żeby sobie pomoc. Gastroskopia potwierdziła chorobę refkuksowa natomiast żadne leki nie pomagają. Kilku lekarzy przepisuje tylko co róż coś nowego i dalej nic. Phmetria o dziwo nic nie wykazała (zły sprzęt według mnie). Jestem w stanie zwymiotować…
- Witam, mam 21 lat, ostatnio byłam u laryngologa z przeziębieniem (ból gardła, obfity katar, mokry kaszel itd). Pani doktor powiedziała, że mam czerwone i rozpulchnione gardło od refluksu. Zmartwiło mnie to bardzo, gdyż przeczytałam, że osoby, które zachorowały w młodym wieku na refluks starości nie dożyją.…
- Dzień dobry, szukam porady odnośnie bardzo nietypowego refluksu. Od kilku lat mam zdiagnozowany IBS. Od 6 miesięcy choruję na nietypową chorobę refluksową przełyku. Wykonane zostały dwie gastroskopie z próbkami hist-pat, z których pierwsza wykazała delikatny, przewlekły stan zapalny, druga gastroskopia…
- Mam refluks stosuje controloc 40 i nic nie pomaga co dalej stosować dokucza cały czas kaszel
- Jaki czas musi minąć między gastroskopią a ph-metria z impedancja ? Czy rzeczywiście trzeba czekać aż 3 miesiące ?
- Witam.Mam refluks zoladkowo przelykowy.Mam zapisane masopral 2x1 i 1 metoclopramid.Rano na czczo ok 6.00 biore letrox 75 na tarczyce, o 7.00 neurotop retard 300 i o 21.00 neurotop 300.Jak dopasować leki na refluks.W jakich godz je brać albo w jakich odstepach czasu.Dziękuje.
- Dzień dobry szukam lekarza/porady. Mam zdiagnozowaną chorobę refluksu i tz. przełyk Barreta. Męczę się z tą chorobą już parę lat pomimo brania leków (Contolox, polprazol, mesopral). Mam 66lat i 20 lat temu miałem strumekstomia tarczycy i aktualnie biorę dawkę 250 eutyroxu. Ostatnio lekarz postraszył…
Masz pytania?
Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 111 pytań dotyczących usługi: refluks żołądkowo-przełykowy
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.