Z powodu choroby refluksowej chciałabym przejść na jakiś czas na dietę alkaliczną, proszę o informac

9 odpowiedzi
Z powodu choroby refluksowej chciałabym przejść na jakiś czas na dietę alkaliczną, proszę o informację na czym dokładnie polega ta dieta, czy jest bardzo restrykcyjna? pozdrawiam
Szanowna Pani, choroba refluksowa ma to do siebie, iż u różnych pacjentów różne produkty ją nasilają, dlatego nie ma jednego uniwersalnego sposobu żywienia dla każdego pacjenta. Zapraszam na konsultację, dokładny wywiad żywieniowy i indywidualnie dopasowana dieta z pewnością poskutkują.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry,
W przypadku choroby refluksowej istnieje szereg produktów, które należy ograniczyć, ale również techniki kulinarne i rodzaj spożywanych płynów mają zasadnicze znaczenie w leczeniu.
Najlepiej wybrać się na konsultację do dietetyka, który po dokładnym wywiadzie żywieniowym opracuje dla Pani specjalną dietę.
Pozdrawiam, Aleksandra Kubacka.
Dieta alkaliczna to nic innego jak modyfikacja diety roślinnej. Czy jest restrykcyjna? Trochę, ponieważ niektóre orzechy również działają zakwaszajaco. Przy takiej diecie eliminuje się również pieczywo i niektóre kasze. Można też spróbować kuracji dr Dąbrowskiej. Na pewno przy refluksie sprawdza się pity przed każdym posiłkiem ocet jabłkowy, sprawdzone na wieku pacjentach :)
W diecie alkalicznej większość produktów ( około 70-80%) powinno być zasadotwórczych. Do silnie alkalizujących produktów należą m.i.n bakłażan, dynia, kapusta,szpinak, sałata, daktyle, figi, kiwi czy ananas.
Witam,

dieta przy chorobie refluksowej nie jest bardzo restrykcyjna. Należy nauczyć się, których produktów nie spożywać, gdyż nasilają objawy. Najlepiej skonsultować się z dietetykiem, który wskażę odpowiedni sposób odżywiania.
Dzień dobry,
Choroba refluksowa przełyku to zarzucanie treści żołądkowej
do przełyku. W pierwszej fazie choroby stosowane jest leczenie zachowawcze, polegające na modyfikacji stylu życia i stosowaniu diety eliminującej objawy.
Podstawowym celem postępowania dietetycznego w chorobie refluksowej jest ograniczenie wydzielania kwasów żołądkowych.
Istnieje wiele produktów nasilających wydzielanie soków żołądkowych, które należy wyeliminować z diety. Do najważniejszych produktów należą: owoce cytrusowe, soki z owoców cytrusowych, sok pomidorowy, sosy pomidorowe, potrawy kwaśne, ostre, przyprawy, warzywa cebulowe, alkohol, kawa pita na czczo.
Postępowanie powinno być indywidualne i uwzględniać choroby współtowarzyszące, jeśli występuje nadwaga - również należy dążyć do normalizacji masy ciała.
Zapraszam - prowadzę wielu pacjentów z chorobą refluksową, chorobą wrzodową oraz stanem zapalnym błony śluzowej żołądka.
pozdrawiam serdecznie
Kamila Seifert-Jędrzejczak
Dzień dobry! Przy refluksie nie ma potrzeby stosowania diety alkalicznej. Wystarczy modyfikacja stylu życia oraz ograniczenie produktów nasilających objawy, co jest sprawą indywidualną i wymaga zebrania dokładnego wywiadu oraz prowadzenia obserwacji. Oczywiście faktem jest, że istnieją produkty kwaso- i zasadotwórcze, a także wskaźnik PRAL (ang. potential renal acid load), który jest oparty na fizjologii. Został on stworzony na podstawie wpływu spożycia poszczególnych produktów żywnościowych na odczyn moczu. Za jego pomocą określono możliwość obciążania nerek kwasem. Wskaźnik PRAL uwzględnia zawartość białka, fosforu, potasu, magnezu i wapnia w różnych produktach spożywczych i ocenia ich potencjał kwasotwórczy. Do produktów kwasotwórczych należą m.in.: mięso, jaja, fast foody, słodycze czy sery, do produktów zasadotwórczych zaś zaliczamy w głównej mierze warzywa i owoce. Co ciekawe, istnieją dowody naukowe wskazujące, że dieta alkaliczna (oparta w większości na produktach zasadotwórczych) może przynieść korzyści zdrowotne. Niestety dowody te, choć naukowe, są wątpliwe – i nie wydaje się, aby współczynnik PRAL był w tej materii znaczący. Stosunkowo łatwo zauważyć, że produkty zasadotwórcze, niezależnie od wskaźnika PRAL, mogą być źródłem istotnych korzyści dla naszego zdrowia, np. zmniejszać ryzyko przewlekłej niewydolności nerek, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, osteoporozy czy nowotworów. Raz jeszcze zaznaczę, że do takich produktów należą w głównej mierze owoce i warzywa, które to przecież cechują się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych, błonnika, antyoksydantów, a także wielu innych substancji o właściwościach prozdrowotnych. Zdrowa dieta zasadniczo opiera się na dużej ilości warzyw i owoców – zresztą świetnie obrazuje to talerz zdrowego żywienia z 2020 r., opracowany przez IŻŻ. Połowę talerza stanowią właśnie te produkty. Warto również zauważyć, że chociażby strączki, orzechy czy produkty pełnoziarniste, które są pożądane w naszej diecie i przynoszą nam wiele korzyści zdrowotnych, mają charakter kwasotwórczy. Dlatego też wydaje się, że wskaźnik PRAL nie jest najlepszym parametrem do oceniania żywności pod kątem jej wpływu na zdrowie. Podsumowując, odradzam stosowanie diety alkalizującej wprowadzającej niepotrzebne restrykcje, a polecam skupienie się na modyfikacji stylu życia oraz ograniczenia produktów nasilających objawy. Zdecydowanie pomocne będzie skorzystanie z pomocy dietetyka.

Pozdrawiam serdecznie,
Artur Przybyłowski
Dzień dobry,

Ten trend wywodzi się z medycyny alternatywnej. Poniżej przedstawie kilka informacji odnośnie do tej diety. Dieta alkaliczna polega na spożywaniu żywności, która wpływa na nasz organizm zasadowo. Zasadowa żywność sprzyja równowadze kwasowo-zasadowej organizmu i może (ale nie musi) pomóc w zmniejszeniu objawów choroby refluksowej.

W diecie alkalicznej należy spożywać dużo warzyw i owoców, orzechów, nasion, roślin strączkowych, zielonych liściastych warzyw, a także pełnoziarniste produkty zbożowe. Należy unikać produktów wysokoprzetworzonych, mięsa, nabiału, słodyczy, kawy i alkoholu, które mogą prowadzić do zakwaszenia organizmu.

Dieta alkaliczna może być restrykcyjna dla niektórych osób, zwłaszcza dla tych, którzy są przyzwyczajeni do dużej ilości mięsa, nabiału i produktów wysokoprzetworzonych. Warto jednak zaznaczyć, że dieta ta może, ale nie musi pomóc i powinna być dostosowana do indywidualnych potrzeb oraz stanu zdrowia, dlatego przed rozpoczęciem diety warto skonsultować się z doświadczonym dietetykiem.

Pozdrawiam
mgr Klaudia Ułamek
Dietetyk kliniczny, psychodietetyk Częstochowa oraz online
Dzień dobry, zdecydowanie bardziej polecam indywidualny sposób żywienia, dopasowany do Pani potrzeb i preferencji. Na podstawie badań i pełnego wywiadu zdrowotno-żywieniowego jesteśmy w stanie ustalić, które produkty powodują u Pani nasilenie objawów. Zapraszam na konsultację.

Eksperci

Paulina Bieńkowska-Marczak

Paulina Bieńkowska-Marczak

Lekarz rodzinny, Internista

Konstantynów Łódzki

Artur Sołtysiak

Artur Sołtysiak

Gastrolog, Chirurg, Proktolog

Chojnice

Abdulhabib Annabhani

Abdulhabib Annabhani

Gastrolog, Internista

Wrocław

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Dorota Kardas - Sobantka

Dorota Kardas - Sobantka

Alergolog, Pediatra

Łódź

Leszek Solarz

Leszek Solarz

Alergolog, Pediatra, Pulmonolog

Jelna

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 111 pytań dotyczących usługi: refluks żołądkowo-przełykowy
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.