Za namową dietetyczki od 3 lat staram się jeść bez glutenu i kilku innych produktów. Jestem innym cz
1
odpowiedzi
Za namową dietetyczki od 3 lat staram się jeść bez glutenu i kilku innych produktów. Jestem innym człowiekiem. Niedawno od mamy dowiedziałam się, że miałam celiakię do 7 r.ż., niestety nie zostało po tym żadnego wpisu, gdyż rodzice leczyli mnie prywatnie, a nazwiska nie pamiętają. Odkąd pamiętam miałam problemy z żołądkiem, wzdęcia, biegunki/zatwardzenia, trądzik. Dodatkowo cierpię na Hashimoto. Jestem na diecie dzięki której wiele problemów już minęło. W tym czasie wreszcie udało się opanować przeciwciała tarczycowe - stąd podejrzenie endokrynologa, że to gluten powodował stany zapalne organizmu. Wyczytałam, że aby potwierdzić celiakię niezbędna jest prowokacja glutenem. Szczerze mówiąc nie wyobrażam sobie tego, ponieważ puchnę, wysypuje mnie, mam migreny, rozwolnienie, itd. Czy istnieje inny sposób na potwierdzenie / wykluczenie celiakii?
Można wykonać badanie genetyczne, nie zależy ono od diety. Jeśli wynik wyjzie ujemny znaczy, że nie ma Pani celiakii, niestety jeśli wyjdzie dodatni to 30% ludzi na świecie ma ten gen i nie będzie to potwierdzało celiakii. Jednym słowem tylko wynik ujemny będzi przydatny bo pozwoli wykluczyć celiakię.
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.