Zaleca się myć cytrusy najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, z octem winnym, jabłkowym, lub kwaskiem
2
odpowiedzi
Zaleca się myć cytrusy najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym, z octem winnym, jabłkowym, lub kwaskiem cytrynowym, potem zasadowym -z sodą lub solą. Dlaczego nie można użyć octu zwykłego i czy można użyć zwykłą sól.
Dzień dobry,
oczywiście można użyć zwykłego octu do zakwaszenia wody, w której płuczemy warzywa i owoce. Chodzi o to by nadać wodzie odpowiednio kwaśny odczyn w celu usunięcia szkodliwych bakterii takich jak: E.Coli, Listeria, Salmonella i inne. W tym celu Na 1 litr wody dodaje się ok. pół szklanki octu (winnego, jabłkowego, zwykłego), lub kwasek cytrynowy i moczy warzywa lub owoce przez około 3 minuty.
By usunąć z powierzchni produktów roślinnych pestycydy należy je wymoczyć w wodzie o zasadowym pH, które otrzymamy dodając do wody zasady jaką jest soda oczyszczona. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody i moczymy warzywa i owoce dłużej, bo kilkanaście minut, co pozwala usunąć około 80% pestycydów z ich powierzchni.
Natomiast woda z solą kuchenną, która ma odczyn obojętny nadaje się do usuwania wosku, którymi pokryte są niektóre owoce, np.,: jabłka.
Pozdrawiam serdecznie,
Marzena Wacław-Pazera
oczywiście można użyć zwykłego octu do zakwaszenia wody, w której płuczemy warzywa i owoce. Chodzi o to by nadać wodzie odpowiednio kwaśny odczyn w celu usunięcia szkodliwych bakterii takich jak: E.Coli, Listeria, Salmonella i inne. W tym celu Na 1 litr wody dodaje się ok. pół szklanki octu (winnego, jabłkowego, zwykłego), lub kwasek cytrynowy i moczy warzywa lub owoce przez około 3 minuty.
By usunąć z powierzchni produktów roślinnych pestycydy należy je wymoczyć w wodzie o zasadowym pH, które otrzymamy dodając do wody zasady jaką jest soda oczyszczona. Na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody i moczymy warzywa i owoce dłużej, bo kilkanaście minut, co pozwala usunąć około 80% pestycydów z ich powierzchni.
Natomiast woda z solą kuchenną, która ma odczyn obojętny nadaje się do usuwania wosku, którymi pokryte są niektóre owoce, np.,: jabłka.
Pozdrawiam serdecznie,
Marzena Wacław-Pazera
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Do moczenia owoców i warzyw pomocna jest tez woda utleniona w stężeniu 3%. Używamy jej do moczenia warzyw i owoców o grubej skórce, takich jak papryka, jabłka, gruszki ,śliwki, brzoskwine, itp. przez 20 min. Pozbywamy się w ten sposób drobnoustrojów, pleśni, substancji toksycznych a smak pozostaje niezmieniony.
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.