Zdrowy chleb
5
odpowiedzi
Witam, chciałabym się dowiedzieć jaki chleb jest najzdrowszy?
Białego chleba nie jem w ogóle, natomiast nie wiem jaki najlepszy chleb 'ciemny' wybierać? Jest ich wiele rodzajów- razowy, graham, żytni itd
Na co zwracać uwagę przy wyborze pieczywa?
Białego chleba nie jem w ogóle, natomiast nie wiem jaki najlepszy chleb 'ciemny' wybierać? Jest ich wiele rodzajów- razowy, graham, żytni itd
Na co zwracać uwagę przy wyborze pieczywa?
Witam,wszystkie wymienione rodzaje pieczywa (oprócz białego) są dobrym wyborem. Każdy z nich posiada swoje walory. Przy zakupie chleba należy zwracać uwagę na jego skład. Im krótszy, tym lepiej. Warto wybierać ten wyprodukowany za zakwasie, nie na drożdżach. Takie pieczywo posiada większą wartość odżywczą. Istotny jest także typ mąki użytej do wypieku – czym wyższy numer mąki, tym więcej składników mineralnych zawiera i jest lepsza dla naszego zdrowia. Zachęcam do samodzielnego wypieku chleba, a jeśli nie ma takiej możliwości to do znalezienia piekarni, w której można kupić dobre jakościowo pieczywo. Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
W przypadku osób, które nie mają problemów ze stanem zapalnym błony śluzowej żołądka i nadkwaśnością polecam chleb razowy zarówno żytni jak i pszenny (graham). Chleb razowy charakteryzuje się najwyższą zawartością błonnika i minerałów i polifenoli pochodzących z łupiny mielonych ziaren, które nie są oddzielane z mąki. Korzystnie dla flory bakteryjnej przewodu pokarmowego jest wybierać chleby pieczone na naturalnym zakwasie. Zatem na pewno dobrym wyborem będzie chleb razowy na zakwasie. Więcej na ten temat przeczytać Pani może na mojej stronie dietetyk.wroclaw.pl
Pozdrawiam
Marzena Grząbkowiak
Pozdrawiam
Marzena Grząbkowiak
Dzień dobry, najlepiej wybierać pieczywo z pełnego przemiału, w składzie oprócz mąki żytniej, orkiszowej czy też graham i dodatków typu nasiona, orzechy, żurawina powinien być tylko zakwas, woda, sól.
Najzdrowszy chleb to chleb ciężki. Niestety, w chwili obecnej, przy utrartym szlagierze, że zdrowy chleb to chleb CIEMNY, piekarze wykorzystują ten mit i często "barwią" pieczywo by było ciemne.
Najlepsze pieczywo to pieczywo razowe, bez spulchniaczy, na zakwasie. Żytnie jest zdrowsze niż pszenne, można też znaleźć pieczywo owsiane i gryczane, które też polecam. Ale najlepszą miara, jest waga chlebka :-)
Najlepsze pieczywo to pieczywo razowe, bez spulchniaczy, na zakwasie. Żytnie jest zdrowsze niż pszenne, można też znaleźć pieczywo owsiane i gryczane, które też polecam. Ale najlepszą miara, jest waga chlebka :-)
Ja preferuję chleb zytni. Należy zwracać uwagę na jakość pieczywa czyli każda mąka ciemna pelnoziarnista będzie ok razowa graham itp
Wciąż szukasz odpowiedzi? Zadaj nowe pytanie
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.