Żywienie w zakażeniu helicobacter pyroli

8 odpowiedzi
Witam
Podczas gastroskopii wyszedł mi test na helicobacter pyrolii dodatni. Dodatkowo mam objawy refluksu, po każdym jedzeniu odbija mi się i towarzyszą wzdęcia. W związku z tym chciałabym zapytać o to co powinnam jeść, a co wyeliminować z diety? Wszędzie podane są tylko ogólnikowe informacje, że pokarmy lekkostrawne, niewzdymające, ale chciałabym wiedzieć co konkretnie najlepiej jeść, pić? Czy można jeść surowe warzywa i owoce?
Wyeliminowałam już produkty tłuste, smażone, wędzone, kawę, alkohol, słodycze, ostre przyprawy, jem produkty bez laktozy.
Proszę o poradę.
Witam, przy wyżej wymienionych schorzeniach powinno się stosować dietę lekkostrawną z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego. Co za tym idzie powinno się szczególnie uważać na produkty ostre, drażniące i ciężkostrawne. Warzywa i owoce można spożywać w formie surowej, ale najlepiej poddać je obróbce chociażby takiej jak obieranie, usuwanie pestek, ścieranie do formy musu. Jeśli chodzi o picie mleka bez laktozy to uzasadnione jest tylko w przypadku nietolerancji laktozy. Innych szczegółowych informacji jestem w stanie Pani udzielić na wizycie :) Pozdrawiam.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Wprowadzone przez Panią zmiany są prawidłowe. Jeśli odczuwa Pani dyskomfort po produktach z laktozą jej eliminacja może być uzasadniona.
Produkty na których powinna Pani bazować to produkty niskoprzetworzone, mogą być to surowe warzywa i owoce. Warto obserwować też swój organizm, gdyż każdy pacjent może wykazywać odmienną tolerancję.
Pozdrawiam
Dietetyk, mgr Marianna Hall
Centrum Dietetyki Nutrado
Witam, dieta powinna być pełnowartościowa z odpowiednią ilością białka, tłuszczu i węglowodanów, witamin i soli mineralnych. Zalecenia są ustalane indywidualnie dla każdego pacjenta. Warzywa i owoce powinny być spożywane w postaci gotowanych przecierów i ewentualnie rozcieńczonych soków.W okresie remisji można spożywać te produkty w postaci rozdrobnionej.
Należy zastosować dietę z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie kwasu solnego. W celu szczegółowych informacji proszę jednak udać się do dietetyka.
Pozdrawiam
Dzień dobry,
Każda osoba niezależnie od jednostki chorobowej potrzebuje zindywidualizowanej diety, dlatego zapraszam do gabinetu, dopiero tam po szczegółowym wywiadzie żywieniowym będę w stanie udzielić dokładnych wskazówek.
Pozdrawiam,
Angelika Korcz.
Helicobacter pyroli ma większość społeczeństwa. Jeśli żołądek nie boli, to należy działać profilaktycznie, tzn owszem dieta lekkostrawna, ale najważniejsze to pić kiszone soki naturalne, zwłaszcza z kapusty. Uwaga, kiedy boli nie pijemy ich. Przy refluksie należy wykluczyć chleb razowy i żytni oraz kaszę gryczaną i pomidory - zwłaszcza przy napadach. Radzę się nie stresować i żyć powoli, wysypiać się i wykluczyć z diety całą wyskoprzetworzoną żywność. Należy jeść potrawy proste i przygotowane od podstaw w domu. Pozdrawiam
Szanowna Pani,
H. Pylori pojawia się często przy niedostatecznej ilości kwasu solnego w żołądku. Niskie pH żołądka jest m.in. barierą obronną, która chroni nas przed pasożytami, wirusami czy bakteriami. Jeżeli pH jest za wysokie, obrona przed intruzami słabnie, a trawienie pokarmu zostaje znacznie zaburzone. Pani dieta powinna się opierać na wyeliminowaniu, bądź ograniczeniu produktów, które potrzebują dużo kwasu, aby zostać strawione. Przykładem jest białko zwierzęce, które przy niedostatecznym zakwaszeniu, nie zostaje całkowicie strawione i zalega w żołądku powodując m.in. wzdęcia. Należy więc je ograniczać i jeść w formie lekkostrawnej, np. duszone. Bardzo ważny jest sposób jedzenia - należy wszystko dokładnie przeżuwać. Owoce i warzywa może Pani spożywać, jeśli nie odczuwa Pani żadnych dolegliwości. Aby usprawnić trawienie może Pani je obierać i rozdrabniać.
Witam, jeżeli chodzi o dietę warto wybierać pieczywo jasne ewentualnie mieszane, oleje roślinne warzywa i owoce najlepiej gotowane, ale raz na jakiś czas można zjeść warzywo czy owoc surowy jednak bez skórki. Mięso zalecane jest chude i bez skory. Rzeczywiście produkty wzdymajace jak rośliny strączkowe np. fasola, soczewica, groch, warzywa krzyżowe kapusta, kalafior, brokuły oraz czosnek, cebula. Produkty ciężkostrawne np. papryka tez nie jest zalecana. Zaleca sie gotowanie, duszenie, pieczenie bez dodatku tłuszczu. Wybierając napoje preferowane są wody niegazowane, ewentualnie soki warzywne bez ostrych przypraw.

Eksperci

Jerzy Klimczak

Jerzy Klimczak

Internista, Gastrolog

Łódź

Lidia Kędzierska

Lidia Kędzierska

Gastrolog, Internista

Szczecin

Dominika Kędziora

Dominika Kędziora

Dietetyk

Gdynia

Natalia Padyk

Natalia Padyk

Dietetyk

Łódź

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Dorota Kardas - Sobantka

Dorota Kardas - Sobantka

Alergolog, Pediatra

Łódź

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 23 pytań dotyczących usługi: zakażenie Helicobacter pylori
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.