Moje doświadczenie

Jestem absolwentką wydziału Technologii Żywności Specjalizacja Żywienie Człowieka na Akademii Rolniczo-Technicznej w Olsztynie (obecnie Uniwersytet Warmińsko-Mazurski).

Przez kilkanaście lat praktyki zawodowej zajmowałam się tematyką żywności specjalistycznej, przeznaczonej dla pacjentów szczególnie wrażliwych, takich jak niemowlęta, dzieci z alergią pokarmową, pacjenci niedożywieni z powodu choroby.

Od 2010 roku pomagam osobom z zaburzeniami wagi, zarówno z nadwagą i otyłością, jak i z niedowagą. Osoby, które przychodzą do mnie, aby pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej zachęcam do trwałej zmiany nawyków żywieniowych, bo tylko dzięki temu możliwe jest nie tylko schudnięcie, ale i utrzymanie osiągniętej wagi. Budowanie nowych nawyków żywieniowych natomiast wymaga innego podejścia i zmiany sposobu myślenia o jedzeniu. Nie wierzę w tzw. diety cud, nie tylko nie przynoszą trwałego efektu, ale często pogarszają metabolizm, a zdarza się, że negatywnie wpływają na zdrowie. Wg mnie najlepsze efekty przynosi metoda „małych kroczków”, powolne zmiany, które nie tylko zaakceptujemy, ale i polubimy.
Pracując z pacjentami zmagającymi się z chorobami tzw. dietozależnymi (nadciśnienie tętnicze, cukrzyca typu II, podwyższony poziom cholesterolu, choroby jelit) układam jadłospisy, które wspomagają leczenie istniejących chorób.
Dieta źle zbilansowana, z niedoborem jednych, a nadmiarem innych składników jest niezdrowa, dlatego, gdy z jakichś powodów pacjent eliminuje pewne grupy produktów (wegetarianizm, weganizm, dieta bezmleczna, bezglutenowa) podpowiadam, jak ją komponować, aby była pełnowartościowa.
Głęboko wierzę, że mądre odżywienie i aktywny styl życia mogą zapobiec wielu chorobom i przyczynić się do długiego, zdrowego i radosnego życia. Dlatego prowadząc zajęcia w szkole rodzenia uczę przyszłe mamy jak mądrze komponować menu, aby już na tym etapie programować żywieniowo zdrowie dziecka, jednocześnie dbając o swoją formę. Na warsztatach dla mam niemowląt i małych dzieci przekazuję wiedzę, jak od najmłodszych lat budować zdrowe nawyki żywieniowe. Zachęcam do „uzdrowienia” domowego jadłospisu, bo dziecko uczy się głównie przez obserwację rodziców.
Jestem pasjonatką nie tylko zdrowej, ale i smacznej kuchni, dlatego chętnie dzielę się ze swoimi pacjentami ciekawymi przepisami. Uważam, że nawet żyjąc „w biegu” można gotować zdrowo i odżywiać się regularnie. Wystarczy robić mądrą listę zakupów i planować posiłki zgodnie z rytmem dnia. W tym również pomagam swoim pacjentom.

Do każdego pacjenta podchodzę indywidualnie. Poznając jego historię, aktualne i przebyte choroby, styl życia, preferencje smakowe i umiejętności kulinarne, tworzę jadłospis zaspokajający potrzeby i dopasowany do konkretnej osoby.
więcej

Adres

W tym gabinecie nie można umawiać wizyt przez internet

Ubezpieczenia akceptowane pod tym adresem

Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)

Allianz

Axa + 1 więcej


Wizyta - 60 min.


Czy brakuje Ci jakichś informacji w profilu tego specjalisty?

Pokaż innych dietetyków w pobliżu

Usługi i ceny

Ceny dotyczą wizyt prywatnych.

W jaki sposób ustalane są ceny?

Opinie pojawią się wkrótce

Napisz pierwszą opinię

Jesteś już po wizycie u Agnieszka Kuczewska? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.

Dodaj swoją opinię

Najczęściej zadawane pytania