Zbliżają się święta Wielkiej nocy, wszyscy będziemy spożywać nieograniczone ilości jajek. Czy zastanawiałeś się kiedyś czy to Ci nie zaszkodzi, czy nie za dużo cholesterolu dostarczanego z pokarmem w tak krótkim czasie?
Zgodnie z najnowszymi (od 2015r.) zaleceniami Uniwersytetu Harward, Wydział Zdrowia Publicznego, nie ma już ograniczeń odnośnie ilość spożywanego cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu LDL o małej wielkości we krwi dalej jest uważany za czynnik ryzyka zawału serca, udaru mózgu, zatoru, miażdżycy, zakrzepicy. Jednak nie ma większej korelacji pomiędzy spożywanym cholesterolem a jego poziomem we krwi. Należy pamiętać, że cholesterol jest produkowany w wątrobie w ilości znacznie większej niż jego przeciętna konsumpcja. Ponadto cholesterol jest nam niezbędnie potrzebny do życia. Jest silnym antyoksydantem, jest składnikiem każdej komórki w ciele, wchodzi w skład mózgu (aż 60% mózgu to cholesterol), jest prekursorem hormonów sterydowych (w tym płciowych), jest prekursorem witaminy D, wchodzi w skład soli żółciowych, a więc ułatwia trawienie tłuszczy. Nie bójmy się cholesterolu, przestańmy zwracać na niego uwagę. A jeżeli chodzi o samo podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi to w dużej mierze odpowiedzialne są za to nie cholesterolowe składniki pokarmowe takie jak kwasy tłuszczowe trans i nasycone kwasy tłuszczowe oraz dieta uboga w antyoksydanty.
A jakie są właściwości jajek. Jakie dają nam korzyści?
Istnieje aż 15 powodów, dla których należy jeść jajka. Zatem nie mogę się już doczekać tych świąt…
Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.
Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.