Problemy z zapamiętywaniem, brak koncentracji czy nadmierne pobudzenie stanowią duży problem dla rodziców dzieci z ADHD. Terapia psychologiczna, farmakologiczna jest jednym z kluczowych elementów terapii dzieci z zespołem nadpobudliwości psycho-ruchowej.
Coraz częściej zapominamy o najbardziej oczywistym leku jakim jest żywność. Prawidłowa dieta u dzieci z ADHD idealnie uzupełnia proces leczenia.
Czym jest ADHD ?
ADHD, czyli Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder jest chorobą, która występuje przeciętnie u kilku dzieci w szkole. Choroba ta objawia się następującymi cechami:
– nadmierną impulsywnością,
– skłonnością do nadmiernych ruchów oraz nadmiaru mówienia,
– niezdolnością do utrzymywania uwagi ,
– niezdolnością do realizacji zorganizowanych celów.
Taki zestaw cech może powodować duże problemy w nauce. W wieku dorosłym takie osoby mają trudności w realizacji celów w pracy. Etiologia ADHD do końca nie jest znana, jednak co udowodniono, czynniki genetyczne mają znaczenie.
Jak leczy się ADHD ?
Od niedawna mówi się o wprowadzaniu dietoterapii w leczeniu podstawowym dzieci z ADHD. Prawidłowe odżywianie w ADHD ma duże znaczenie lecznicze, ponieważ bywa jedynym rozwiązaniem, kiedy leczenie lekami nie przynosi pożądanych skutków. Jednym z czynników, które wpływają na pogłębienie występowania zespołu ADHD są deficyty żywieniowe takich składników, jak cynk, żelazo, magnez, jod i kwasy tłuszczowe omega-3, głównie DHA.
Ich permanentne niedobory mogą spowodować zwiększone ryzyko występowania ADHD u dzieci. Oprócz tych składników pokarmowych eliminacja z diety produktów żywieniowych zawierających syntetyczne dodatki do żywności, m.in. barwniki i konserwanty, produkty będące doskonałym źródłem salicylanów, przynoszą oczekiwane efekty. Produkty o niskim indeksem glikemicznym przyczynia się do zmniejszenia objawów choroby u niektórych osób nadaktywnych.
Czy dodatki do żywności naprawdę szkodzą dzieciom z ADHD?
Znacząca część badań potwierdza zależność dotyczącą dodatków do żywności. Co ciekawe prawidłowa dieta, pozbawiona dodatków do żywności spowodowała poprawę zachowania dzieci, efekt oceniono na 1/3 – 1/2 efektu osiągniętego za pomocą farmakoterapii. Od 2008 r. w Unii Europejskiej produkty spożywcze, które zawierają sztuczne barwniki spożywcze (żółcień, żółcień chinolinowa, azorubina, czerwień Allura, tartrazyna i Ponceau 4R) powinny mieć następujące informacje na temat ich wpływu: „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci „. W roku 2009 brytyjski rząd zażądał, aby producenci żywności usunęli najbardziej szkodliwe barwniki z pożywienia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 w diecie ADHD
Deficyty wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFA) w diecie mają wpływ na zaburzenie funkcjonowania układu nerwowego i mózgu. Kwasy te budują różne, ważne hormony, które regulują wiele funkcji w organizmie. Błony komórek ośrodkowego układu nerwowego zawierają małą ilość kwasu linolowego (LA) i alfa-kwas linolenowy (ALA).
Kwasy tłuszczowe odgrywają ważną rolę w funkcjonowaniu mózgu. Badania przeprowadzone u dzieci z ADHD wskazują, że dzieci z nadpobudliwością psychoruchową mają niski poziom tych kwasów tłuszczowych w organizmie. Niedobór kwasu eikozapentaenowego (EPA) u dzieci z ADHD przyczynia się do: pragnienia, częstego oddawania moczu, suchości skóry i włosów oraz łamliwość paznokci.
Kwas DHA ma szczególny wpływ na budowę i funkcjonowanie błon komórkowych w centralnym układzie nerwowym oraz budowię siatkówki. Dieta kobiet w ciąży, karmiących i samych dzieci powinna być bogata w te kwasy. W ciągu tygodnia kobieta w ciąży powinna zjadać ryby oraz owoce morza w ilości nie mniejszej niż 340g po to, aby działać zapobiegawczo na ryzyko wystąpienia zespołu ADHD.
Jak powinna wyglądać dieta ?
Powinna składać się z produktów :
– pełnoziarnistych, takich jak: pieczywo żytnie, graham, kasze grube, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, durum – doskonałe źródło witamin z grupy B, magnezy, cynku
– surowych warzyw i owoców ubogich w salicylany
– chudych produktów nabiałowych: jogurtów naturalnych, kefirów naturalnych, maślanki naturalnej, zsiadłego mleka, chudego twarogu, półtłustego twarogu bez dodatku cukrów prostych
– mięsa chudego: drobiowego, wołowiny, cielęciny, mięsa gęsiego oraz króliczego
– ryb morskich: makreli, łososia, flądry, dorsza, śledzia – dobre źródło kwasów DHA i EPA, jodu
– orzechów włoskich, laskowych, migdałów – dobre źródło cynku, witamin z grupy B
– wody mineralnej
Należy ograniczyć lub wyeliminować z diety takie produkty jak:
– słodycze, cukierki, batoniki, ciasta, ciasteczka
– napoje gazowane, kolorowe
– różnego rodzaju dodatki do żywności, takie jak: konserwanty, sztuczne barwniki, emulgatory czy zagęstniki.
Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.
Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.