Bardzo ważną rolę w odżywianiu człowieka odgrywa żywność funkcjonalna. To specjalne produkty spożywcze, które wykazują korzystny, udokumentowany wpływ na zdrowie, ponad ten, który wynika z obecności składników odżywczych tradycyjnie uznanych za niezbędne.
Żywność funkcjonalna ma korzystny wpływ na jedna lub więcej funkcji organizmu ponad efekt odżywczy, który polega na poprawie stanu zdrowia oraz samopoczucia. Naturalne składniki bioaktywne stosowane w żywności funkcjonalnej to błonnik pokarmowy (pektyny, ligniny).
Składniki te przeciwdziałają zaparciom i nowotworom jelita grubego, wpływają na zmniejszenie stężenia cholesterolu we krwi (tylko błonnik rozpuszczalny).
Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.
Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.