Pytania pacjentów (9)
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry, głównie glukoza i insulina (koniecznie oba wyniki), morfologia z rozmazem, witamina D3, ferrytyna, TSH i antyTPO. Mogą to być zaburzenia glikemii, dla których charakterystyczna jest senność,... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Testy IgG jak do tej pory nie mają poparcia naukowego. Trzeba przyjrzeć się całości pani wywiadu, niedoborom pokarmowym i wtedy dopiero można będzie stwierdzić w jakim kierunku można szukać. Warto pamiętać,... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Tak, candida głównie "lubi" cukier. Ważne jest też, żeby zdawać sobie sprawę, że to problem nawracający i ewentualne interwencje muszą trwać trochę dłużej. Można wdrożyć fitoterapię i skutecznie wspierać... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Zgadzam się z powyższym. Dietę powinno się zawsze dobierać do konkretnego pacjenta, wyników badań, wywiadu żywieniowego. Hashimoto bardzo często idzie w parze z czymś jeszcze. Często są to insulinooporność... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Eliminacja cukrów prostych, to ważny aspekt. Przestrzegam przed stosowaniem diet niskokalorycznych, gdyż może mieć to konsekwencje zdrowotne. Dietetyk powinien przeprowadzić wywiad, obejrzeć wyniki badań... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry, dzieje się tak w chorobach związanych z jelitami np. w przypadku celiakii czy SIBO. Bardzo charakterysytyczne dla przerostu bakteryjnego SIBO są właśnie niedobory witaminy D, ferrytyny, B12... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry, inozytol jest suplementem o dobrze zbadanym, korzystnym wpływie w przypadku PCOS. Warto oprócz diety o niskim IG zastosować odpowiedni rozkład makroskładników. Poza inozytolem jest jeszcze... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry, najpierw warto byłoby skonsultować się z dietetykiem, który przeprowadzi rozległy wywiad oraz zerknie w wyniki badań laboratoryjnych. Ewentualna suplementacja dobierana jest do konkretnego... Więcej
ODPOWIEDŹ LEKARZA:
Dzień dobry, pani posiłki powinny być pełnowartościowe, zawierać wszystkie makroskładniki. Do takiego koktajlu warto również dodać źródło tłuszczów, które stabilizują glikemię np. orzechy, pestki, awokado. Więcej