Dieta bezglutenowa

9 odpowiedzi
dieta bezglutenowa jest stosowana z powodu nietolerancji pokarmowych i częstego chorowania.
Jakie witaminy muszą być suplementowane ? Dodam od razu, że powrócenie do normalnej żywności - glutenowej i mlecznej zostało przetestowane na sobie i niestety muszę się trzymać tej diety.
Nie ma obowiązku dodatkowej suplementacji witaminami jeśli dieta jest dobrze zbilansowana a produkty glutenowe zastapione innymi - dobrymi i pełnowartościowymi składnikami diety. W eliminacji glutenu bez podania alternatyw zazwyczaj możemy się spodziewać niedoborów wit. z grupy B.

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
witamy z grupy b - b6 ib12 nalezy zbadac takze zelazo i wit d z krwi jezeli sa niedobory to zaczac suplementacje dieta bezglutenowa jest stosowana u osob z celiakia a wykluczenie glutenu czy laktozy i inny skladnikow diety u osob ktorzy badaja z krwi nadwarazliwosci sa to dwie odmienne sytuacje raczej nie powinno sie na wlasna reke wprowadzac wykluczen bez wiedzy medycznej czy badan poniewaz mozna doprowadzic do niedoborow ktore mozna uzupelnic jezeli sie ma wiedze w temacie pozdrawiam ;-)
Dieta bezglutenowa stosowana jest w dzisiejszych czasach w jednostkach chorobowych przebiegających z nietolerancją glutenu, ale również (nie do końca słusznie) w celu redukowania masy ciała. Ze względu na ograniczenia w podaży produktów zawierających gluten (głównie produktów zbożowych) istotne jest właściwe zbilansowanie posiłków i kontrolę poziomu witamin i minerałów w organizmie. Jak wskazuje wiele przeprowadzonych dotychczas badań, możliwe są niedobory: żelaza, cynku, miedzi, wapnia, magnezu, witaminy D, kwasu foliowego, witaminy B12 i ryboflawiny. Istnieje także ryzyko zmniejszonego poziomu witaminy A, E, K. Świadome podejście do diet eliminacyjnych, kompensowanie niedoborów innymi produktami, pozwoli uniknąć implikacji zdrowotnych (np. nasilenie zmian skórnych, osłabienie odporności, wypadanie włosów, łamliwość paznokci i inn.)
Witaminy możemy uzupełniać te, których mamy niedobór, a to stwierdzimy poprzez badanie poziomu poszczególnej witaminy.. Nie suplementowalabym np, magnezu, jeśli nie było wczesniej badania, ponieważ nie wiemy, czy jest to dobry kierunek, czy jest to nam w ogole potrzebne.
Żywność bezglutenowa zawiera mniej żelaza, kwasu foliowego, cynku, magnezu, wit B1, B2, B3 w porównaniu do tradycyjnych odpowiedników. W chwili diagnozy choroby trzewnej jako wynik uszkodzenia kosmków jelitowych i zmniejszonego wytwarzania laktazy często obserwuje się także wtórną nietolerancję laktozy. Niezbędne jest wówczas zwiększone pokrycie zapotrzebowania na wapń i witaminę D.
Pozdrawiam
Proponuję o tej porze roku witaminę D3, pozostałe witaminy można uzupełnić dobrze zbilansowanym jadłospisem, indywidualnie dopasowanym do pacjenta. W razie wątpliwości, polecam konsultację dietetyczną.
Na diecie bezglutenowej nie musi Pani się suplementować, ponieważ odstawione są produkty tylko 4 zbóż: pszenicy, jęczmienia, żyta i owsa. Ale w zamian w diecie jest dużo przetworów jaglanych, gryczanych, kukurydzianych, z amarantusa, ryżu i quinoa. Więc nie ma mowy o żadnych niedoborach. Pozdrawiam
Witam ,
Gluten jest białkiem zbóż, wycofujemy z diety zboża które są bogate w błonnik, witaminy z grupy B, żelazo, fosfor, potas i magnez.Proponuję aby poszukać produktów bezglutenowych,które bogate są w te witaminy jak i pierwiastki i wprowadzić do swojej diety.Np.orzechy,pestki,,ryby,jajka, wątróbka nabiał bez laktozy,który można teraz wszędzie kupić.Laktoza jest cukrem mleka i jest usuwana w procesie przetwórstwa mleka za pomocą enzymów Mleko bez laktozy w swoim składzie zachowuje resztę witamin i wapno.
Witam serdecznie,
Jeśli chodzi o suplementację to powinna ona być rozważona w przypadku stwierdzonych niedoborów. Przy dobrze zbilansowanym jadłospisie nie ma potrzeby dodatkowej suplementacji. Wyjątkiem jest tu jedynie witamina D, zwłaszcza w okresie wrzesień-kwiecień.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

Eksperci

Paulina Górska

Paulina Górska

Dietetyk

Rzeszów

Dominika Bzymek

Dominika Bzymek

Dietetyk

Katowice

Marta Jóźwiakowska

Marta Jóźwiakowska

Alergolog, Pediatra

Lublin

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Dorota Kardas - Sobantka

Dorota Kardas - Sobantka

Alergolog, Pediatra

Łódź

Krzysztof Buczyłko

Krzysztof Buczyłko

Alergolog

Łódź

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 43 pytań dotyczących usługi: alergia pokarmowa
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.