Alergia pokarmowa - informacje, specjaliści, pytania i odpowiedzi
Alergia pokarmowa - informacje o chorobie
gr. allos – inny + ergos – reakcja
Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia.
Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.
Alergeny
Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazow...więcej
Zespół reakcji zachodzący w organizmie po spożyciu określonych produktów spożywczych, wywołany przez układ immunologiczny. Dotyka głównie najmłodszych, ale może się ujawnić w każdym momencie życia.
Wpływ na rozwój choroby mają czynniki dziedziczne (atopia) oraz składniki pożywienia. Nie bez znaczenia bywa również uszkodzenie błony jelitowej, spowodowane przyjmowaniem antybiotyków, atakami wirusów i bakterii.
Alergeny
Głównym alergenem jest białko mleka krowiego, często wymienia się także: jajka, mąkę (gluten), ryby, soję, orzechy i niektóre owoce. Należy pamiętać, że często nie jeden, lecz kilka pokarmów przyjmowanych jednocześnie może być odpowiedzialnych za niepożądane objawy kliniczne. Warto zwrócić uwagę, że również substancje dodawane do żywności w celu poprawy walorów smakowych, zapachowych, barwnych, konsystencji, trwałości produktów, mogą w równym stopniu być odpowiedzialne za wywoływanie niepożądanych reakcji pokarmowych. Substancjami takimi są: kwas benzoesowy, glutaminian sodu, estry kwasu hydroksybenzoesowego, dwutlenek siarki, siarczany, barwniki azowe, nieazow...więcej
Nie rezygnuj ze zdrowia
Wybierz konsultacje online, aby rozpocząć lub kontynuować leczenie bez wychodzenia z domu. Jeśli potrzebujesz, możesz również umówić wizytę w gabinecie.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Eksperci - alergia pokarmowa






Alergia pokarmowa - pytania dotyczące tej choroby
Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 43 pytań dotyczących usługi: Alergia pokarmowa



Alergia pokarmowa - jaki specjalista zajmuje się tą chorobą?
Alergia pokarmowa specjaliści
Schorzenia
Popularne specjalizacje
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.