Hashimoto a krzywa cukrowa

17 odpowiedzi
Dzień dobry. Moje problemy to Hashimoto i nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej w związku z którą na wczorajszej wizycie, lekarz zalecił dietę jak w hipoglikemii reaktywnej. Na podstawie wcześniejszych wizyt u dwóch różnych dietetyków, od 3 tyg stosuję dietę bezglutenową i bez nabiałową. W tym czasie doświadczyłam pierwszy raz dwóch silnych spadków cukru. Co Pani zaproponowałaby w takiej sytuacji? Pozdrawiam Joanna
Dzień dobry Pani Joanno, do ogólnego obrazu klinicznego aby zaplanować dietoterapię potrzebne są dodatkowe informacje tj: czy nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej jest zależny od insuliny, jakie leki są stosowane, jaki jest powód wykluczenia glutenu i produktów nabiałowych (celiakia, nietolerancja laktozy). Dodatkowo musiałabym zobaczyć dokumentację medyczną. Spadki cukru, których Pani doświadczyła najprawdopodobniej są konsekwencją braku wyrównania poziomu cukru. Dieta przy hipoglikemii reaktywnej powinna być dostosowana do płci, wagi, wieku oraz aktywności fizycznej pacjenta, wyklucza dużą podaż węglowodanów prostych, za to obfituje w węglowodany złożone oraz białka i tłuszcze, których rozkład odpowiednio zbilansowany nie powoduje spadku cukru. Pozdrawiam Dietetyk Paulina Długosz

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry. Dieta bezglutenowa i bez nabiału jest jak najbardziej wskazaniem przy hashimoto, sama krzywa cukrowa bez krzywej insulinowej to tylko połowa wyniku ale domyślam się, że mamy do czynienia z insulinoopornością. Jeśli dość znacznie zostały ograniczone węglowodany w zbyt krótkim czasie w diecie to mogły zdarzyć się silne spadki cukru, przeanalizowałabym jeszcze raz jadłospis. Samo wyeliminowanie nabiału i glutenu (choć to dobry kierunek) nie załatwi problemu. Zapraszam na konsultacje.
Dzień dobry. Zapraszam na konsultację on-line lub na wizytę., Wówczas będę mogła coś więcej Pani zaproponować. Nie jestem pewna na jakiej podstawie została Pani zalecona dieta bezglutenowa i bezmleczna. Czy choruje Pani na celiakię, miała zdiagnozowane alergie, nietolerancje? o tej wiadomości ciężko mi ani coś doradzić, dlatego zapraszam. Mam doświadczenie w leczeniu dietetycznym hipoglikemii reaktywnej
Sugeruję wizytę: - 250 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Witam, w przypadku silnych spadków cukru, najważniejsza jest dieta zawierająca niski indeks glikemiczny. Jeśli pojawiły się niedocukrzenia, polecam zgłosić się do dietetyka prowadzącego, który powinien przeanalizować jeszcze raz Pani dietę pod kątem produktów wpływających na poziom cukru we krwi, ich ilości oraz odstępów czasu. By móc doradzić Pani coś więcej, musiałabym poznać całą historię Pani choroby. Pozdrawiam,
Witam, wykluczenie z diety glutenu nie wpływa na spadek poziomu cukru. Bardziej chodzi o odpowiednie zbilansowanie diety, jaki jest odstęp pomiędzy posiłkami i jaka występuje aktywność fizyczna.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry w hipolikemii reaktywnej należy wprowadzić małą przekąskę około godzinę po posiłku np. owoc, ponieważ w tym czasie następuje gwałtowny spadek cukru.
Pozdrawiam
Dzień dobry, hipoglikemia reaktywna objawia się silnymi spadkami cukru, jednak nie są one bezpośrednio związane z wykluczeniem z diety nabiału i glutenu. Przyczyny należy szukać w niewłaściwej kompozycji posiłków. Proszę zwrócić uwagę na zawartość białka w posiłku, ilości tłuszczu oraz węglowodanów (unikamy pieczywa pszennego, owoców spożywanych osobno, produktów o wysokim indeksie glikemicznym.) Jeśli będzie miała Pani pytania dotyczące uregulowania diety, zapraszam na konsultacje.
Pozdrawiam
Agnieszka Stachura-Kapusta
Aby móc odpowiedzieć na Pani pytanie, musiałabym dokonać wywiadu żywieniowo-chorobowego, przeanalizować Pani wyniki badań a także zweryfikować aktualny model żywienia. Każdy pacjent jest bardzo indywidualny i odgórne narzucanie diety bezglutenowej i bezmlecznej może okazać się błędne. W wypadku hipoglikemii reaktywnej warto zwracać uwagę na prawidłową częstotliwość posiłków, które powinny cechować się niskim ładunkiem glikemicznym. Zachęcam do konsultacji online. Pozdrawiam Dietetyk, mgr Marianna Hall - Centrum Dietetyki Nutrado
Witam serdecznie,
Ciężko mi odpowiedzieć na to pytanie bez dokładnej analizy Pani jadłospisu i jednostki chorobowej. Nagłe spadki cukru to często wynik nieregularnych posiłków, brak śniadań, zbyt dużych przerw między posiłkami (przerwa powinna wynosić nie więcej niż 3-4h).
Należy unikać węglowodanów prostych (słodycze, soki, produkty przetworzone, produkty słodzone syropem glukozowo-fruktozowym lub kukurydzianym). W diecie warto też uwzględnić przede wszystkim produkty z niskim indeksem glikemicznym i odpowiednią podaż błonnika.
Należy też pamiętać o odpowiedniej ilości białka w diecie, zwłaszcza jeśli jest to dieta bezmleczna.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka
Samo odstawienie nabiału i glutenu nie rozwiąże Pani problemów zdrowotnych. Bardzo ważne jest regularne spożywanie pokarmów z odpowiednią ilością węglowodanów, by nie doprowadzić do hipoglikemii. Bez przedstawienia całej krzywej cukrowej ciężko jest stwierdzić jak zachowuje się insulina po obciążeniu. Jej znajomość pozwala określić czy spadek następuje po 2,4 godzinach, co pozwala dobrać odpowiednie przerwy między posiłkami. Proponuję udać się do dietetyka w Pani mieście i przedstawić mu wszystkie wyniki badań, co pozwoli dobrać najlepiej dopasowaną dietę do Pani. Może się Pani również skontaktować ze mną mailowo, mogłabym poprowadzić Panią online. Pozdrawiam
Nie ma jednej diety dobrej dla wszystkich, zwłaszcza w Hashimoto. Dieta bez nabiału i glutenu, to częste interwencje dietetyczne przy Hashimoto, ale warto zwrócić uwagę na rozkład posiłków, podaż białek, węglowodanów i tłuszczy czy pory jedzenia posiłków. Aby dać konkretne zalecenia trzeba przeprowadzić wywiad dietetyczny czy obejrzeć wyniki krwi. jeśli potrzebuje Pani wsparcia, zapraszam.
Witam,

Dieta bezglutenowa i bezlaktozowa w tym przypadku to dobry pomysł, lecz w zamian za te grupy pokarmów należy włączyć do diety zamienniki by dieta nie była monotonna i nadal odżywcza. Unikanie tłuszczu również jest dużym błędem, gdyż kwasy tłuszczowe spowalniając trawienie, zmniejszają tempo skoku insuliny. Dlatego ważną kwestią są w tym przypadku tłuszcze, a ich rola w przypadku problemów z gospodarką cukrową jest znacząca. Eliminacja pokarmów wysoko przetworzonych sprawia, że organizm musi przestawić się na inne źródło energii i tutaj właśnie świetnie tę rolę spełniają tłuszcze w posiłkach takie jak: dobrej jakości oliwa z oliwek, awokado, olej lniany, olej z ogórecznika, olej kokosowy, tłuste kawałki mięs, orzechy. Kiedy ograniczymy węglowodany i nie damy organizmowi nic w zamian to nie skończy się to dobrze.

Porady dla Pani to:
–śniadania przygotowuj bogate w białko
–połącz węglowodany z białkiem i/lub tłuszczem w posiłku
–znajdź swoją tolerancję węglowodanową
– unikaj soków owocowych i marchewkowych
– unikaj stymulantów (kawa,alkohol, napoje energetyczne, napoje gazowane)
- nie trenuj bez posiłku przed treningiem
- zrezygnuj z intensywnych treningów cardio
- unikaj słodzików, produktów light, zero, free

Pozdrawiam,
Wiktoria Kreft
dietetyk kliniczny
Sports-Med
Sugeruję wizytę: - 100 zł
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Pani Joanno,

Jadłospis w hipoglikemii reaktywnej powinien składać się z 4-5, regularnych posiłków, o niskim ładunku glikemicznym. W praktyce oznacza to, że posiłki powinny być komponowane z produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (poza drobnymi wyjątkami wprowadzającymi do diety wartościowy produkt). W każdym z nich powinien znaleźć się dodatek białkowy i tłuszczowy, co zmniejszy gwałtowny wzrost glikemii po posiłku, a w efekcie zapobiegnie nadmiernemu wydzielaniu insuliny (która powoduje hipoglikemię). Spożywane produkty zbożowe zawsze powinny być pełnoziarniste i jak najmniej przetworzone. Obecny w nich błonnik, również odgrywa istotną rolę w regulacji metabolizmu glukozy. W diecie nie powinno zabraknąć także świeżych warzyw, ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich) czy chudego mięsa. Owoce należy ograniczyć do 1 porcji dziennie i spożywać zawsze z dodatkiem tłustych orzechów, pestek, nasion czy nierafinowanego oleju. Z diety bezwzględnie muszą zostać usunięte: cukier, miód, syropy, słodycze itp. Jeśli stosuje się Pani do powyższych zasad, zalecam ponowną konsultację diabetologiczną i wprowadzenie lub modyfikację leczenia farmakologicznego.

Pozdrawiam! :)
Dzień dobry!
Nie jestem w stanie odpowiedzieć konkretnie na pytanie bez analizy Pani aktualnego jadłospisu. Spadki cukru są wywołane prawdopodobnie nieprawidłowymi proporcjami podstawowych makro-składników. Trzeba zwrócić szczególną uwagę na podaż węglowodanów złożonych.
Barbara Dąbrowska-Górska
Dzień dobry,
niestety nie znam szczegółów Pani jadłospisu, jakie konkretnie produkty były spożywane w tych dniach. Warto przyjrzeć się regularności spożywania posiłków (4-5) a maksymalne odstępy czasowe między nimi powinny wynosić 3-4 godziny. Pozwoli to zapobiegać nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. Pominięcie np pierwszego śniadania, może skutkować nagłym niedocukrzeniem. Niekiedy, poza odpowiednią dietą, konieczne jest wsparcie w postaci leków. Pozdrawiam
To niemożliwe, aby silny spadek cukru był po diecie bezglutenowej i beznabiałowej. Przy częstych hipoglikemiach musi mieć Pani posiłki co 2 godziny i oczywiście bardzo dobrze zbilansowane, tzn. Węglowodany ciemne złożone, produkty chude białkowe i warzywa. Bez zindywidualizowanej diety będzie trudno to opanować. Pozdrawiam
Dzień dobry, skupiłabym się na przeanalizowaniu diety, po jakich posiłkach dochodzi do hipoglikemii, jak są realizowane te zalecenia itp. Ciężko tak zdalnie dociekać przyczyn tego problemu, potrzebna jest wnikliwa analiza diety, pozdrawiam, JJ

Eksperci

Kamila Hryckiewicz

Kamila Hryckiewicz

Dietetyk

Koszalin

Katarzyna Rucińska

Katarzyna Rucińska

Dietetyk

Szczecin

Aleksandra Pasiak

Aleksandra Pasiak

Dietetyk

Warszawa

Justyna Nowak

Justyna Nowak

Dietetyk

Tarnów

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Dorota Kardas - Sobantka

Dorota Kardas - Sobantka

Alergolog, Pediatra

Łódź

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 84 pytań dotyczących usługi: choroba Hashimoto
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.