Jakie badania należy zrobić by wiedzieć jaka jest przyczyna stwierdzonych w teście nietolerancji pok

8 odpowiedzi
Jakie badania należy zrobić by wiedzieć jaka jest przyczyna stwierdzonych w teście nietolerancji pokarmowych nietolerancji na gluten, mleko, jaja, pszenicę, miód ?
igg4 28 ok 350 zł podstawowy lub mozna w labolatorium wybrac bardziej rozszerzony kosztuje okolo 1500zł nalezy konsultowac sie w laboratorium

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dzień dobry.
Bardzo ciężko jest o udzielenie jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie. Nietolerancje pokarmowe na określone produkty mogą pojawiać się w sytuacji gdy dieta jest uboga i dominują w niej takie same produkty (np. tylko pszenny chleb, nabiał w każdym posiłku, duża ilość spożywanych jaj). Nie jest to jednak reguła. Na występowanie nietolerancji pokarmowych ma również wpływ stan jelit, gdyż to one są tutaj barierą. Nieprawidłowe żywienie, różnego rodzaju infekcje, dysbioza jelitowa- wszystko to osłabia ich funkcje. Warto zmodyfikować żywienie w taki sposób, aby zminimalizować odpowiedź immunologiczną na dane produkty. Powinien zająć się tym dietetyk.
Pozdrawiam.
A.Walus
nie ma jednej przyczyny. Łapiemy infekcje bakteryjne, wirusowe. W naszych jelitach są oprócz dobrych bakterii również chorobotwórcze i gnilne. Zachwianie równowagi prowadzi do przepuszczalności jelit i zaczynają traktować niektóre składniki pokarmu jak intruza.
Wszystko zależy od tego, jakie dokładnie testy były robione, jaką klasę przeciwciał badały. Można zrobić badania z krwi np. IgE całkowite, IgG, IgA, przeciwciała przeciwko transglutaminazie. Dodatkowo można wykonać test na konkretny alergen np. na białko jaja kurzego.

pozdrawiam serdecznie,
Marta Piekut
Nietolerancja pokarmowa to tzw.alergia pokarmowa.Za alergię pokarmową odpowiadają geny, dlatego bardzo często ten sam typ alergii występuje w rodzinie. Gen alergii mieści się w piątym chromosomie. Za rozwój alergii odpowiedzialne jest także zanieczyszczenie środowiska. Zdaniem naukowców nie tłumaczy ono jednak gwałtownie rosnącej liczby alergików, cierpiących z powodu różnych uczuleń. Naukowcy podejrzewają, że za wzrastającą liczbę alergików we współczesnym świecie odpowiada postęp cywilizacyjny. Rozwinięta technologia i medycyna dostarczają środków, które pomagają utrzymać higienę na najwyższym poziomie oraz leków i szczepionek, które zwalczają większość drobnoustrojów chorobotwórczych. Układ odpornościowy, nie mając z czym walczyć, sam szuka sobie substancji, które traktuje w organizmie jak intruzów. Skoro brakuje mikrobów, organizm zwraca się przeciwko substancjom obiektywnie dla niego neutralnym, np. przeciwko białkom mleka.
Dzień dobry, wszystko zależy od tego jak silna jest nietolerancja i w jakiej klasie - IgG lub IgA. Rozsądnie byłoby przebadać się w kierunku alergii - klasa IgE.
Jeżeli badanie wykazało nietolerancję na gluten i pszenicę, to warto byłoby oznaczyć przeciwciała przeciwko transglutaminazie tkankowej (tTG) w celu wykluczenia, bądź rozpoznania choroby trzewnej (Istnieje również badanie oznaczenia genów - HLA-DQ2/DQ8). Warto jest też dowiedzieć się czy nietolerancja na mleko jest spowodowana laktozą czy też białkiem mleka krowiego. Z kolei nietolerancja na jaja mogą być spowodowane nietolerancją awidyny znajdującej się tylko w białku jaja - niekoniecznie w żółtku.
Jeżeli nietolerancje są stosunkowo niewielkie, można zastosować dietę eliminacyjno-rotacyjną. Spożywając dany produkt, na który mamy nietolerancję raz na 4-5 dni w jednym posiłku i sprawdzić czy dolegliwości spowodowane nietolerancję pojawiły się w przeciągu 2-3 następnych dni. Poza stosowaniem w/w diety bardzo dobrym sposobem na zmniejszenie dolegliwości nietolerancji będzie poprawa trawienia.
Witam serdecznie,
Przyczyny nietolerancji pokarmowych mogą mieć podłoże genetyczne, stresowe, odpornościowe, dotyczące stylu życia czy zanieczyszczenia powietrza wokół nas.
Pozdrawiam
Dzień dobry. To pytanie do alergolog lub internisty

Eksperci

Agnieszka Kwiatek

Agnieszka Kwiatek

Dietetyk

Katowice

Katarzyna Rucińska

Katarzyna Rucińska

Dietetyk

Szczecin

Aleksandra Pasiak

Aleksandra Pasiak

Dietetyk

Warszawa

Justyna Nowak

Justyna Nowak

Dietetyk

Tarnów

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 43 pytań dotyczących usługi: alergia pokarmowa
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.