Jestem 60letnia kobieta i mam dna moczanowa i nadciśnienie tętnicze czy mogę do diety dołączyć algi

6 odpowiedzi
Jestem 60letnia kobieta i mam dna moczanowa i nadciśnienie tętnicze czy mogę do diety dołączyć algi że względu na zawarta w algach chlorelle?
Witam, oczywiście, szczególnie polecany jest olej tłoczony na zimno z alg, jako bogate źródło kwasów omega- 3. Pozdrawiam

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dna moczanowa (nazywana też podagrą lub artretyzmem) to choroba, która może doprowadzić nawet do niepełnosprawności, ponieważ uszkadza narząd ruchu i narządy wewnętrzne.
Dieta jest bardzo ważnym czynnikiem w leczeniu dny moczanowej.
Można także wspomóc się super foods - jakim jest chlorella.
Na potrzeby suplementacji najczęściej produkowana jest Chlorella pyrenoidosa – w specjalnych warunkach można wpłynąć na jej ostateczny skład substancji odżywczych. Chlorella pyrenoidosa nie jest faktycznie określonym gatunkiem, lecz ogólnie przyjętą nazwą, pod którą kryją się różne gatunki. Chlorella zawdzięcza swoją nazwę zielonemu barwnikowi, chlorofilowi. Zawiera komplet niezbędnych aminokwasów, witamin i wielu czynnych związków, w tym karotenoidów (m.in. luteina, zeaksantyna, astaksantyna), kwasów tłuszczowych GLA, które mają prozdrowotne działanie w chorobach skóry, nowotworowych czy autoimmunologicznych.
Uważa się ją wraz ze spiruliną za najlepszy pokarm na świecie zdolny do wyżywienia ludzi gdyby zabrakło żywności. Zawartość białka w chlorelli sięga aż 60%. Nie jest jednak groźna dla osób z Dną Moczanową, warto jednak wybierać najlepsze preparaty. Dodatkowo chlorella jest jedną z lepiej przebadanych roślin w aspekcie wpływu na zdrowie i ma szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach:
obniża poziom cholesterolu,
obniża podwyższone ciśnienie krwi,
działa immunostymulująco wobec nowotworów, wirusów i bakterii,
działa antyoksydacyjnie i łagodzi stany
zapalne wywołane czynnikami szkodliwymi, takimi jak alkohol, papierosy, leki,
obniża poziom glukozy u cierpiących
na cukrzycę,
łagodzi stany zapalne,
pomaga usuwać metale ciężkie i inne
toksyny z organizmu, w tym alkohol,
dioksyny i herbicydy,
chroni przed promieniowaniem,
przyspiesza proces leczenia,
zmniejsza wchłanianie kadmu z pokarmu, jak również zwiększa jego wydalanie z organizmu z moczem i kałem.
Zwykle suplementuje się 3–6 miesięcy w celu usunięcia toksyn z organizmu. Zaczyna się od mniejszych dawek, ok. 3 g, i stopniowo zwiększa do 5–10 g. Chlorella przez dużą zawartość celulozy może nie
być dobrze trawiona i wchłaniana, dlatego lepszymi suplementami są te, w których ściany komórkowe chlorelli zostały rozerwane i rozdrobnione.
Są także przeciwskazania:
– wysokie dawki chlorelli mogą wywołać efekt światłouczulający, na co powinny uważać osoby z wrażliwą skórą,
– chlorelli nie wolno suplementować w czasie kuracji immunosupresyjnej, nie można jej ponadto łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi.
- mogą też pojawić się wzdęcia, biegunka, uczucie ociężałości, skurcze brzucha, zielone stolce.
Dzień dobry, nie ma przeciwwskazań. Na pewno należy zadbać o prawidłowe żywienie w przypadku tej jednostki chorobowej. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.
Dzień dobry
W przypadku dny moczanowej dieta powinna być uboga w produkty wysoko purynowe przede wszystkim jest to mięso oraz ryby i opierać się na produktach nisko purynowych czyli mieć charakter diety mleczno- jajeczno- wegetariańskiej. NIe ma przciwskazań aby włączyła Pani algi do codziennej diety.
pozdrawiam serdecznie
mgr Kamila Seifert-Jędrzejczak
Myślę, że nie ma przeciwwskazań, aby włączyła Pani chlorellę. Wspiera ona pracę wątroby, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu co zmniejszy stan zapalny organizmu. Choroby, o których Pani pisze są związane ze stanem zapalnym o niskim nasileniu. Proszę tylko wybrać chlorellę o dobrej jakości (proszę unikać produktów z Chin), najlepiej z rozerwaną ścianą komórkową.
tak, może Pani. Jednocześnie nie gotować zup na kościach, zamieć na kawałki mięsa.

Eksperci

Paulina Bieńkowska-Marczak

Paulina Bieńkowska-Marczak

Lekarz rodzinny, Internista

Konstantynów Łódzki

Jagoda Powierża

Jagoda Powierża

Dietetyk

Wołomin

Klaudia Woźniak

Klaudia Woźniak

Dietetyk

Nowy Sącz

Izabela Nowicka

Izabela Nowicka

Dietetyk

Rzeszów

Danuta Myłek

Danuta Myłek

Alergolog, Dietetyk, Dermatolog

Warszawa

Krzysztof Stanisław Pawłowski

Krzysztof Stanisław Pawłowski

Internista, Reumatolog, Alergolog

Nowy Sącz

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 59 pytań dotyczących usługi: dna moczanowa
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest za krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.