Jestem 60letnia kobieta i mam dna moczanowa i nadciśnienie tętnicze czy mogę do diety dołączyć algi
6
odpowiedzi
Jestem 60letnia kobieta i mam dna moczanowa i nadciśnienie tętnicze czy mogę do diety dołączyć algi że względu na zawarta w algach chlorelle?
Witam, oczywiście, szczególnie polecany jest olej tłoczony na zimno z alg, jako bogate źródło kwasów omega- 3. Pozdrawiam
Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online
Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.
Pokaż specjalistów Jak to działa?
Dna moczanowa (nazywana też podagrą lub artretyzmem) to choroba, która może doprowadzić nawet do niepełnosprawności, ponieważ uszkadza narząd ruchu i narządy wewnętrzne.
Dieta jest bardzo ważnym czynnikiem w leczeniu dny moczanowej.
Można także wspomóc się super foods - jakim jest chlorella.
Na potrzeby suplementacji najczęściej produkowana jest Chlorella pyrenoidosa – w specjalnych warunkach można wpłynąć na jej ostateczny skład substancji odżywczych. Chlorella pyrenoidosa nie jest faktycznie określonym gatunkiem, lecz ogólnie przyjętą nazwą, pod którą kryją się różne gatunki. Chlorella zawdzięcza swoją nazwę zielonemu barwnikowi, chlorofilowi. Zawiera komplet niezbędnych aminokwasów, witamin i wielu czynnych związków, w tym karotenoidów (m.in. luteina, zeaksantyna, astaksantyna), kwasów tłuszczowych GLA, które mają prozdrowotne działanie w chorobach skóry, nowotworowych czy autoimmunologicznych.
Uważa się ją wraz ze spiruliną za najlepszy pokarm na świecie zdolny do wyżywienia ludzi gdyby zabrakło żywności. Zawartość białka w chlorelli sięga aż 60%. Nie jest jednak groźna dla osób z Dną Moczanową, warto jednak wybierać najlepsze preparaty. Dodatkowo chlorella jest jedną z lepiej przebadanych roślin w aspekcie wpływu na zdrowie i ma szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach:
obniża poziom cholesterolu,
obniża podwyższone ciśnienie krwi,
działa immunostymulująco wobec nowotworów, wirusów i bakterii,
działa antyoksydacyjnie i łagodzi stany
zapalne wywołane czynnikami szkodliwymi, takimi jak alkohol, papierosy, leki,
obniża poziom glukozy u cierpiących
na cukrzycę,
łagodzi stany zapalne,
pomaga usuwać metale ciężkie i inne
toksyny z organizmu, w tym alkohol,
dioksyny i herbicydy,
chroni przed promieniowaniem,
przyspiesza proces leczenia,
zmniejsza wchłanianie kadmu z pokarmu, jak również zwiększa jego wydalanie z organizmu z moczem i kałem.
Zwykle suplementuje się 3–6 miesięcy w celu usunięcia toksyn z organizmu. Zaczyna się od mniejszych dawek, ok. 3 g, i stopniowo zwiększa do 5–10 g. Chlorella przez dużą zawartość celulozy może nie
być dobrze trawiona i wchłaniana, dlatego lepszymi suplementami są te, w których ściany komórkowe chlorelli zostały rozerwane i rozdrobnione.
Są także przeciwskazania:
– wysokie dawki chlorelli mogą wywołać efekt światłouczulający, na co powinny uważać osoby z wrażliwą skórą,
– chlorelli nie wolno suplementować w czasie kuracji immunosupresyjnej, nie można jej ponadto łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi.
- mogą też pojawić się wzdęcia, biegunka, uczucie ociężałości, skurcze brzucha, zielone stolce.
Dieta jest bardzo ważnym czynnikiem w leczeniu dny moczanowej.
Można także wspomóc się super foods - jakim jest chlorella.
Na potrzeby suplementacji najczęściej produkowana jest Chlorella pyrenoidosa – w specjalnych warunkach można wpłynąć na jej ostateczny skład substancji odżywczych. Chlorella pyrenoidosa nie jest faktycznie określonym gatunkiem, lecz ogólnie przyjętą nazwą, pod którą kryją się różne gatunki. Chlorella zawdzięcza swoją nazwę zielonemu barwnikowi, chlorofilowi. Zawiera komplet niezbędnych aminokwasów, witamin i wielu czynnych związków, w tym karotenoidów (m.in. luteina, zeaksantyna, astaksantyna), kwasów tłuszczowych GLA, które mają prozdrowotne działanie w chorobach skóry, nowotworowych czy autoimmunologicznych.
Uważa się ją wraz ze spiruliną za najlepszy pokarm na świecie zdolny do wyżywienia ludzi gdyby zabrakło żywności. Zawartość białka w chlorelli sięga aż 60%. Nie jest jednak groźna dla osób z Dną Moczanową, warto jednak wybierać najlepsze preparaty. Dodatkowo chlorella jest jedną z lepiej przebadanych roślin w aspekcie wpływu na zdrowie i ma szerokie zastosowanie w wielu dolegliwościach:
obniża poziom cholesterolu,
obniża podwyższone ciśnienie krwi,
działa immunostymulująco wobec nowotworów, wirusów i bakterii,
działa antyoksydacyjnie i łagodzi stany
zapalne wywołane czynnikami szkodliwymi, takimi jak alkohol, papierosy, leki,
obniża poziom glukozy u cierpiących
na cukrzycę,
łagodzi stany zapalne,
pomaga usuwać metale ciężkie i inne
toksyny z organizmu, w tym alkohol,
dioksyny i herbicydy,
chroni przed promieniowaniem,
przyspiesza proces leczenia,
zmniejsza wchłanianie kadmu z pokarmu, jak również zwiększa jego wydalanie z organizmu z moczem i kałem.
Zwykle suplementuje się 3–6 miesięcy w celu usunięcia toksyn z organizmu. Zaczyna się od mniejszych dawek, ok. 3 g, i stopniowo zwiększa do 5–10 g. Chlorella przez dużą zawartość celulozy może nie
być dobrze trawiona i wchłaniana, dlatego lepszymi suplementami są te, w których ściany komórkowe chlorelli zostały rozerwane i rozdrobnione.
Są także przeciwskazania:
– wysokie dawki chlorelli mogą wywołać efekt światłouczulający, na co powinny uważać osoby z wrażliwą skórą,
– chlorelli nie wolno suplementować w czasie kuracji immunosupresyjnej, nie można jej ponadto łączyć z lekami przeciwzakrzepowymi.
- mogą też pojawić się wzdęcia, biegunka, uczucie ociężałości, skurcze brzucha, zielone stolce.
Dzień dobry, nie ma przeciwwskazań. Na pewno należy zadbać o prawidłowe żywienie w przypadku tej jednostki chorobowej. Pozdrawiam serdecznie i życzę zdrowia.
Dzień dobry
W przypadku dny moczanowej dieta powinna być uboga w produkty wysoko purynowe przede wszystkim jest to mięso oraz ryby i opierać się na produktach nisko purynowych czyli mieć charakter diety mleczno- jajeczno- wegetariańskiej. NIe ma przciwskazań aby włączyła Pani algi do codziennej diety.
pozdrawiam serdecznie
mgr Kamila Seifert-Jędrzejczak
W przypadku dny moczanowej dieta powinna być uboga w produkty wysoko purynowe przede wszystkim jest to mięso oraz ryby i opierać się na produktach nisko purynowych czyli mieć charakter diety mleczno- jajeczno- wegetariańskiej. NIe ma przciwskazań aby włączyła Pani algi do codziennej diety.
pozdrawiam serdecznie
mgr Kamila Seifert-Jędrzejczak
Myślę, że nie ma przeciwwskazań, aby włączyła Pani chlorellę. Wspiera ona pracę wątroby, wspomaga usuwanie toksyn z organizmu co zmniejszy stan zapalny organizmu. Choroby, o których Pani pisze są związane ze stanem zapalnym o niskim nasileniu. Proszę tylko wybrać chlorellę o dobrej jakości (proszę unikać produktów z Chin), najlepiej z rozerwaną ścianą komórkową.
tak, może Pani. Jednocześnie nie gotować zup na kościach, zamieć na kawałki mięsa.
Eksperci
Podobne pytania
- Witam, od ponad miesiąca sączy mi się z łokcia. Mam dnę moczanową, otworzyła się rana i nie zamyka. Chirurg nie chce usunąć narośli, ortopeda odsyła do chirurga. Kto się podejmuje takiego leczenia? Czy są w Polsce specjaliści od chirurgicznego leczenia sączących guzów dnawych? Wiadomo, że są one trudno…
- Dzień dobry w sierpniu 2023 miałam pierwszy atak dny moczanowej bez żadnych leków i diet teraz mam bóle różnych stawów i kwas moczowy wynosi 6,8 kobieta lat 24
- Witam,od poniedziałku przebywałem w szpitalu,gdzie trafiłem z nadciśnieniem tętniczym,po badaniach stwierdzono u mnie duża ilość kwasu moczowego,brałem tabletki milurit ,wczoraj wróciłem do domu ,i w nocy miałem atak dny moczanowej.Co w takim przypadku robić? Dalej brać milurit czy coś przeciwzapalnego
- Witam, zdiagnozowano u mnie dnę moczanową. Czy mogę pić herbatę z hibiskusa? Czy mogę pić zakwas z buraków? Czy mogę jeść kiszone ogórk kapustę?
- Po zadrapaniu zębami psa ranka się wgojla a palec zaczął puchnąć i jast zaczerwieniony oraz goracy
- Czy podczas brania leku milurit 100 mogę się napić raz alkoholu w średniej ilości ? Biorę te tabletki mam kwas moczowy lekko podwyższony norma do 420 a mam 440 . Nie mam dny moczanowej ani objawów .
- Mam 39 lat. Odczuwam bóle stawów i w okolicach stawów jak również więzadła ścięgna np achillesa. Po wykluczeniu wszystkich chorób typu rzs czy spondyloartropatia lekarz reumatolog stwierdził że to dna. Poziom kwasu moczowego 380. Czy możliwe że jest to dna? Moje bóle są zazwyczaj symetryczne.
- Witam Po ostatnim napadzie dny moczanowej w nadgarstku pozostał ból mięśni przedramienia największy w bliskiej okolicy nadgarstka ktory nie pozwala na normalne funkcjonowanie. Czy taka przypadłość to cos standardowego w tego typu schorzeniu i czy powinienem poczekać aż przejdzie samoistnie lub moze…
- Witam. Czy chorując na dnę moczanową można okazyjnie pić alkohol ? Jeśli tak to jaki rodzaj alkoholu będzie najlepszym ( najmniej szkodliwym ) wyborem ?
- Witam Mam 42 lata,nadcisnienie.Jestem pod opieka reumatologa i kardiologa. Od maja zeszlego roku mam stwierdzona dne moczanowa,zawsze puchnie mi paluch.od listopada do tej chwili mam ataki rowno co 3 tygodnie.Na co dzien przyjmuje milurit 300,w trakcie ataku colchicum.Kwas mam niski 4,1, najwyzszy…
Masz pytania?
Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 59 pytań dotyczących usługi: dna moczanowa
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.