w jaki sposób sprawdzić przyczyny nietolerancji glutenu ? W tesćie nietolerancji pokarmowych wyszła

10 odpowiedzi
w jaki sposób sprawdzić przyczyny nietolerancji glutenu ? W tesćie nietolerancji pokarmowych wyszła nietolerancja silna na mleko, jaja, średnia na gluten, silna na pszenicę, silna na miód i ostre przyprawy + kakao/czekolada.
produkty ktorych sie nie toleruje nalezy wykluczyc by nie laczyc tych objawów nadwrazliwosci wlasnie z nietolerancja glutenu najczestrze przyczyny to -zaburzenia trawienia - fibromialgia -bole glowy - niekontrolowane emocje drazliwosc nerwowowsc -przewlekle zmeczenie- problemy neurologiczne

Uzyskaj odpowiedzi dzięki konsultacji online

Jeśli potrzebujesz specjalistycznej porady, umów konsultację online. Otrzymasz wszystkie odpowiedzi bez wychodzenia z domu.

Pokaż specjalistów Jak to działa?
Witam, przyczyny nietolerancji glutenu nie są do końca znane. Dieta bezglutenowa przynosi efekty, ponieważ objawy nietolerancji cofają się. Plusem wystąpienia nietolerancji jest fakt, że dieta z wykluczeniem glutenu jest stosowana czasowo, następnie można stopniowo wprowadzać pojedynczo poszczególne produkty i obserwować reakcje organizmu. Natomiast w przypadku celiakii dietę trzeba stosować do końca życia. Mleko, jaja, kakao to produkty silnie alergizujące. Wynik testu mógł być spowodowany dużym spożyciem tych produktów w diecie. Pozdrawiam
Nie bardzo rozumiem pytania. Przyczyną alergii pokarmowej i objawów jakie dręczy organizm jest nietolerancja na wymienione produkty.
Przyczyną nietolerancji glutenu są zaburzenia w wchłanianiu składników odżywczych.
Trwałą nietolerancję glutenu zdiagnozować można na kilka sposobów - przy pomocy testu serologicznego, biopsji błony śluzowej jelita cienkiego, a także poprzez wykonanie testu genetycznego.

W diagnostyce celiakii najczęściej zlecane są testy serologiczne, które polegają na pomiarze we krwi pacjenta poziomu przeciwciał specyficznych dla tej jednostki chorobowej. Do tych przeciwciał zalicza się przeciwciała EmA (przeciwko endomyzjum), przeciwciała DGP (przeciwko deamidowanej gliadynie) oraz przeciwciała tTG (przeciwko transglutaminazie tkankowej). Badania te mają dużą wartość diagnostyczną - obecność wyżej wymienionych przeciwciał we krwi osoby badanej potwierdza niemal jednoznacznie występowanie nietolerancji glutenu.
Nietolerancje pokarmowe to jest bardzo szeroki temat. Nieraz bywa i tak, że jeśli np. nigdy nie zjadłam danego produktu, to on wyjdzie jako silna nietolerancja. Popracowałabym mocno nad florą bakteryjną jelit, uszczelnieniem jelita. Należało by włączyć probiotyki. Do tego wyeliminować produkty nietolerowane na okres od 3 do minimum 6 msc w zależności od nietolerancji. Proponuję udać się do dobrego dietetyka w swojej miejscowości, który poprowadzi krok po kroku Panią/ Pana.
Przez lata trwają badania, które mają odpowiedzieć na przyczyny nietolerancji na składniki naszej diety. Jednak wciąż wiele pytań pozostaje bez odpowiedzi.. Przyczyn może być bardzo dużo, między innymi: przebyta choroba, stres, spadek odporności itd.
Sugeruję wizytę:
Na wizytę można umówić się przez serwis ZnanyLekarz, klikając w przycisk Umów wizytę.
Dzień dobry,
testy na nietolerancję IgG (bo rozumiem, że takie były wykonane) nie są uznawane za wiarygodne przez towarzystwa alergologiczne i nie mogą być wykorzystywane jako podstawa do interwencji medycznej/dietetycznej

Źródło: Gocki J., Bartuzi Z.: Role of immunoglobulin G antibodies in diagnosis of food allergy. Advances in Dermatology and Allergology 2016; 4 (33): 253-256.

Z poważaniem,
Sławomir Kula
Witam serdecznie. Ciężko jednoznacznie ze 100 % pewnością stwierdzić jakie jest tego podłoże, natomiast - Wiele informacji naukowych przemawia za tym, że za rozwój choroby odpowiadają predyspozycje genetyczne. Są również teorie, że czynnikiem wyzwalającym może być zmniejszenie odporności po przebytej infekcji, operacji czy silnym stresie. Pozdrawiam i łącze wyrazy szacunku
Dieta eliminacyjna, testy pokarmowe na produkty zawierające gluten. Zapraszam na swój profil - wykonuje takie badania i ustalam pod nie dietę. Pozdrawiam.
Witam serdecznie,
Przyczyny nietolerancji glutenu nie są do końca poznane, ciągle trwają badania. Przyjmuje się, że mogą one mieć podłoże genetyczne, stresowe, odpornościowe.
Pozdrawiam
Ewa Zawidzka

Eksperci

Agnieszka Kwiatek

Agnieszka Kwiatek

Dietetyk

Katowice

Katarzyna Rucińska

Katarzyna Rucińska

Dietetyk

Szczecin

Aleksandra Pasiak

Aleksandra Pasiak

Dietetyk

Warszawa

Justyna Nowak

Justyna Nowak

Dietetyk

Tarnów

Bożena Orzechowska

Bożena Orzechowska

Alergolog, Pulmonolog, Pediatra

Radomsko

Podobne pytania

Masz pytania?

Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 43 pytań dotyczących usługi: alergia pokarmowa
  • Twoje pytanie zostanie opublikowane anonimowo.
  • Pamiętaj, by zadać jedno konkretne pytanie, opisując problem zwięźle.
  • Pytanie trafi do specjalistów korzystających z serwisu, nie do konkretnego lekarza.
  • Pamiętaj, że zadanie pytania nie zastąpi konsultacji z lekarzem czy specjalistą.
  • Miejsce to nie służy do uzyskania diagnozy czy potwierdzenia tej już wystawionej przez lekarza. W tym celu umów się na wizytę do lekarza.
  • Z troski o Wasze zdrowie nie publikujemy informacji o dawkowaniu leków.

Ta wartość jest zbyt krótka. Powinna mieć __LIMIT__ lub więcej znaków.


Wybierz specjalizację lekarza, do którego chcesz skierować pytanie
Użyjemy go tylko do powiadomienia Cię o odpowiedzi lekarza. Nie będzie widoczny publicznie.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.