Moje doświadczenie

Absolwentka Dietetyki Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu. Studentka Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Założycielka bloga "Odżywianie z pasją" na Facebooku, propagatorka harmonijnego stylu życia - racjonalnej diety, aktywności fizycznej i zdrowia emocjonalnego. Głęboko wierzy, że wpływ właściwego odżywiania nie ogranicza się do poprawy zdrowia fizycznego, ale również poprawia jakość życia. W swojej pracy wykorzystuje umiejętności zdobyte na studiach, szkoleniach oraz osobiste doświadczenie.

ZAKRES KONSULTACJI:
- PORADNICTWO ŻYWIENIOWE dla osób zdrowych aktywnych fizycznie, dzieci, młodzieży, kobiet w okresie ciąży
- DIETOTERAPIA:
- nadwagi i otyłości
- nadciśnienia tętniczego,
- cukrzycy typu II, insulinooporności,
- miażdżycy, hipercholesterolemii
- chorób autoimmunologicznych (np. reumatoidalne zapalenie stawów, hashimoto, łuszczyca)
- zaburzeń żołądkowo – jelitowych (refluks żołądkowo - przełykowy, , biegunki / zaparcia)
- trądziku pospolitego
- alergii i nietolerancji pokarmowych (bilansowanie diet eliminacyjnych)
- chorób wątroby, nerek i innych

DODATKOWE OSIĄGNIĘCIA:
- Certyfikat ukończenia szkolenia z zakresu dietetyki sportowej
- Certyfikat ukończenia szkolenia z zakresu żywienia w chorobach tarczycy
- Certyfikat uczestnictwa w konferencji "Śląska Wiosna Dietoterapii"
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Diagnostyka laboratoryjna i dietoterapia chorób o podłożu autoimmunizacyjnym"
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Zastosowanie diet wegetariańskich w chorobach autoimmunologicznych i innych zaburzeniach zdrowotnych"
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Żywienie w sportach sylwetkowych"
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Suplementacja w sporcie"
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Cukrzyca oraz choroba refluksowa przełyku u osób aktywnych fizycznie".
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Dietoterapia w autyzmie i ADHD"
- Certyfikat ukończenia szkolenia "Gluten – między efektem nocebo, a rzeczywistym problemem –
studium przypadków"

Motto zawodowe: Dieta cud, to taka, która przynosi oczekiwane i długotrwałe efekty, daje satysfakcję i przyjemność z jedzenia ;-)

Motto życiowe: Nie ma rzeczy niemożliwych. Wszystko, czego pragniesz stoi po drugiej stronie strachu.
więcej

Adres

W tym gabinecie nie można umawiać wizyt przez internet

Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)


Przyjmuję: dorosłych, dzieci w każdym wieku

Czy brakuje Ci jakichś informacji w profilu tego specjalisty?

Pokaż innych dietetyków w pobliżu

Usługi i ceny

Ceny dotyczą wizyt prywatnych.

Pozostałe usługi


Mazańcowice 1045, Mazańcowice

Od 20 zł

„Medea” Centrum Medyczne



Mazańcowice 1045, Mazańcowice

Od 150 zł

„Medea” Centrum Medyczne



Mazańcowice 1045, Mazańcowice

Od 70 zł

„Medea” Centrum Medyczne



Mazańcowice 1045, Mazańcowice

Od 120 zł

„Medea” Centrum Medyczne

Za ceny i informacje związane z cenami odpowiadają specjaliści lub placówki. ZnanyLekarz nie ma wpływu na ceny i nie odpowiada za ich określanie.

Opinie pojawią się wkrótce

Napisz pierwszą opinię

Jesteś już po wizycie u mgr Anna Karolewicz? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.

Dodaj swoją opinię

Odpowiedzi na pytania

1 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Pytanie dotyczące choroba Hashimoto

Dzień dobry. Moje problemy to Hashimoto i nieprawidłowy wynik krzywej cukrowej w związku z którą na wczorajszej wizycie, lekarz zalecił dietę jak w hipoglikemii reaktywnej. Na podstawie wcześniejszych wizyt u dwóch różnych dietetyków, od 3 tyg stosuję dietę bezglutenową i bez nabiałową. W tym czasie doświadczyłam pierwszy raz dwóch silnych spadków cukru. Co Pani zaproponowałaby w takiej sytuacji? Pozdrawiam Joanna

Pani Joanno,

Jadłospis w hipoglikemii reaktywnej powinien składać się z 4-5, regularnych posiłków, o niskim ładunku glikemicznym. W praktyce oznacza to, że posiłki powinny być komponowane z produktów o niskim lub średnim indeksie glikemicznym (poza drobnymi wyjątkami wprowadzającymi do diety wartościowy produkt). W każdym z nich powinien znaleźć się dodatek białkowy i tłuszczowy, co zmniejszy gwałtowny wzrost glikemii po posiłku, a w efekcie zapobiegnie nadmiernemu wydzielaniu insuliny (która powoduje hipoglikemię). Spożywane produkty zbożowe zawsze powinny być pełnoziarniste i jak najmniej przetworzone. Obecny w nich błonnik, również odgrywa istotną rolę w regulacji metabolizmu glukozy. W diecie nie powinno zabraknąć także świeżych warzyw, ryb (zwłaszcza tłustych ryb morskich) czy chudego mięsa. Owoce należy ograniczyć do 1 porcji dziennie i spożywać zawsze z dodatkiem tłustych orzechów, pestek, nasion czy nierafinowanego oleju. Z diety bezwzględnie muszą zostać usunięte: cukier, miód, syropy, słodycze itp. Jeśli stosuje się Pani do powyższych zasad, zalecam ponowną konsultację diabetologiczną i wprowadzenie lub modyfikację leczenia farmakologicznego.

Pozdrawiam! :)

mgr Anna Karolewicz

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.