Moje doświadczenie
Zrozum i działaj. Nie doradzam. Edukuję.
Astma, chrapanie, duszności, wysokie ciśnienie, tachykardia i in. dolegliwości.
Można z nimi poradzić sobie za pomocą technik oddechowych.
Adresy (2)
Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)
Konsultacja online • Od 140 zł
Czy brakuje Ci jakichś informacji w profilu tego specjalisty?
Pokaż innych dietetyków w pobliżuPacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)
Czy brakuje Ci jakichś informacji w profilu tego specjalisty?
Pokaż innych dietetyków w pobliżuOpinie pojawią się wkrótce
Napisz pierwszą opinię
Jesteś już po wizycie u mgr inż. Bartłomiej Pawlaczyk? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.
Dodaj swoją opinięOdpowiedzi na pytania
12 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl
Mam 13 lat i jestem wegetarianką od ponad roku. Od tego czasu urosłam tylko 2 cm. Czy to ma coś wspólnego z niejedzeniem mięsa?
Jeżeli to istotne, pierwszy okres dostałam 2 lata temu.
Witaj! Jeśli czujesz się dobrze, nie masz zaburzeń cyklu miesięcznego, a Twoje dojrzewanie przebiega bez zakłóceń to nie powinno się nic niedobrego dziać. Jednak mocna zmiana odżywiania z pewnością w dużym stopniu miała/ma wpływ na Twój organizm to jednak w tym momencie uspokoiłbym Cię w kwestii w wzrostu - czas dojrzewania ma to do siebie, że organizm rządzi się własnymi prawami, w tym także wieku, w którym następuje największy wzrost. Jakiego jesteś wzrostu, że przyrost 2 cm w ciągu roku Ciebie zaniepokoił? Zalecam udanie się do ginekologa, który określi, czy Twoje dojrzewania przebiega bez zakłóceń. Jednak nie mogę wykluczyć, że jako wegetarianka nie popełniasz podobnych błędów do "wszystkożerców". Potrzebowałabyś prowadzić dziennik żywieniowy (spis tego co jesz i pijesz) i musiałbym go przeanalizować, aby wiedzieć m.in. jakie grupy produktów spożywasz i czy Twoje odżywianie jest odpowiednio zbilansowane. Życzę zdrowych wyborów :)
Czy będąc w ciąży mozna jeść śledzie solone. Czy jest zagrożenie zarażenia losteria? Zjadłam śledzie solone ze sklepu i się martwię.
Dzień dobry, najbardziej toksyczny dla naszego zdrowia jest stres ;) On powoduje złe emocje, złe decyzje, nieprawidłowe oddychanie, niewłaściwe odżywianie, wypaczone spojrzenie na świat i odbiera radość wszystkiemu także jedzeniu czy też okresowi ciąży nawet kiedy są najzdrowsze w świecie. Systemy ISO, HACCP, GHP i GMP oraz branżowe normy przemysłu morskiego i ich procedury mają za zadanie zagwarantować najwyższą jakość i bezpieczeństwo dostarczanej żywności. Sól (i ciśnienie osmotyczne) powinna zrobić resztę w razie czego. Ważna jest higiena (jednak nie sterylność) żywności i odżywiania - surowizna dokładnie umyta, ciepłe posiłki odpowiednio gotowane i zjadane najlepiej na świeżo. Dlatego bez względu na wszelkie systemy najbezpieczniejszym środowiskiem przyrządzania posiłków jest własny dom, bo organizm zna to środowisko (w tym patogenne) i już nauczył się w nim zdrowo funkcjonować. Kiedy ma Pani ochotę na jakiś produkt to wpierw wybrać taki, który da Pani spokój ducha, a później ciała ;), aby czerpać z jedzenia i ciąży maksimum radości.
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.