Kiedy osoba z cukrzycą ma problemy z wyrównaniem stężenia glukozy we krwi (glikemii), zamiast obarczać winą źle działające leki, najpierw powinna przyjrzeć się swojej diecie. Niekiedy nawet z pozoru zdrowe odżywianie okazuje się być niekorzystne dla diabetyka. Jakich produktów, poza tymi oczywistymi, jak cukier, słodycze i ciasta, powinniśmy unikać, aby zmniejszyć wahania stężenia glukozy we krwi? Przyjrzyjmy się poniższej liście:
Co zatem jadać, by łatwiej było o lepsze wyniki na glukometrze? Przede wszystkim naturalnie. Im bardziej produkty przetworzone, tym większe ryzyko, że negatywnie wpłyną na glikemię poposiłkową. Sięgajmy zatem po pieczywo 100% z mąki żytniej razowej (ale nie więcej niż w dwóch posiłkach dziennie), grube kasze, takie jak pęczak, gryczana, orkiszowa, pełnoziarnisty ryż, płatki owsiane lub jęczmienne. Warto sięgać po ziarna amarantusa czy też komosę ryżową. Od czasu do czasu można zaserwować makaron z pełnoziarnistej pszenicy durum. Wszystkie produkty zbożowe z dopiskiem na opakowaniu „błyskawiczne” nie nadają się dla osób z cukrzycą, gdyż równie błyskawicznie jak się je przygotowuje, podnoszą stężenie glukozy we krwi.
Kolejną sprawą, o której należy zawsze pamiętać, to dodatek warzyw. Możliwie do każdego posiłku powinniśmy sobie zaserwować porcję (150 – 300 g) warzyw świeżych bądź krótko gotowanych. Przyjmijmy zasadę, że jarzyny stanowią minimum połowę zawartości talerza.
Nie zapominajmy o dodatku dobrej jakości tłuszczu do posiłków. Oleje, oliwa z oliwek, świeże masło to niezbędny składnik surówek czy jarzynki z gotowanych warzyw. Wystarczy łyżeczka na porcję.
Owoce traktujmy jak deser. Nie powinno ich być więcej niż 300 g świeżych w ciągu dnia. Najlepiej wybierać te o dużej zawartości błonnika jak truskawki, maliny, porzeczki, a także cytrusy i jabłka. Nie należy ich zjadać na kolację, ani też wieczorem po kolacji.
Do tego dołóżmy chude mięso, ryby, jaja oraz przetwory mleczne: jogurt, kefir, maślankę i sery twarogowe (chude i półtłuste) oraz dobrej jakości chudą wędlinę. Mięsa i ryb w sumie nie powinno być więcej niż 150 g w ciągu dnia (tę porcję można zamienić na 2-3 jaja lub). Nadmiar białka nie jest pożądany w żadnej diecie. Sięgajmy przynajmniej raz w tygodniu po nasiona roślin strączkowych zamiast mięsa.
Aromatyczne zioła i przyprawy powinny być składnikiem każdego dania. Pozwalają na zmniejszenie dodatku soli, a także ułatwiają trawienie i dostarczają wielu cennych aktywnych biologicznie składników, jak np. przeciwutleniacze.
Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.
Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.