Podczas ciąży stosowanie racjonalnej diety jest bardzo ważne dla Ciebie i dziecka. Odpowiednie odżywianie pomaga organizmowi kobiety lepiej przystosować się do zwiększonych wymagań i zapobiega takim powikłaniom jak anemia, infekcje, niska masa urodzeniowa dziecka czy nawet opóźnienie w jego rozwoju. Żywieniowe błędy mogą być niebezpieczne dla przebiegu ciąży i porodu. Na co należy zwracać szczególną uwagę?
W ciąży na pewno nie wolno stosować głodówek, diet oczyszczających i odchudzających, ponieważ po pierwsze organizm ma wtedy zwiększone zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze, a po drugie uwalniające się toksyny podczas takich terapii mogą zaszkodzić dziecku. Skoro mowa o zwiększonym zapotrzebowaniu na energię, czy w ciąży można jeść za dwoje i spełniać bezkarnie swoje zachcianki na przysmaki? Niestety nie. Przejadanie spowoduje obciążenie żołądka, osłabienie, zgagę i wymioty. Poza tym zwiększone zapotrzebowanie na kalorie jest dopiero w drugim i trzecim trymestrze ciąży. Ile powinnaś przytyć? Prawidłowy przyrost podczas całej ciąży wynosi 9 – 15 kg, a w ciągu pierwszych 3 miesięcy nie powinien przekroczyć 2-3 kg. Natomiast średni przyrost masy ciała kobiety w II trymestrze ciąży to 0,5 kg tygodniowo. Możesz więc przybrać na wadze w ciągu tych 3 miesięcy do 6 kg. W ciągu ostatnich 3 miesięcy ciąży przyrost masy ciała wynosi do 0,5 kg tygodniowo, czyli 4,5 – 6 kg. Spożywaj codziennie 4 główne posiłki – śniadanie, II śniadanie, obiad i kolację oraz 2 przekąski w postaci owoców, warzyw, orzechów i pestek. Zachowuj przerwy między posiłkami nie dłuższe niż 3,5 – 4 godzin, by nie dopuścić do uczucia głodu i spadku energii. Kolację zjedz nie później niż o godz. 19.00, bo o tej porze zaczyna się regeneracja organizmu. Jedzenie późnym wieczorem przyczynia się do powstawania nadwagi, bo organizm nie jest w stanie spalić nadmiaru kalorii. Głównym źródłem energii w Twojej diecie powinny być węglowodany złożone, czyli produkty zbożowe z nieoczyszczonych ziaren zbóż (żyta, owsa, jęczmienia, pszenicy, ryżu, gryki). Jedz je w postaci kasz, pełnoziarnistego pieczywa i makaronów, , płatków zbożowych, otrąb oraz roślin strączkowych, warzyw i owoców. Warzywa dodawaj do każdego posiłku. Zwiększasz w ten sposób spożycie witamin, minerałów, błonnika i przeciwutleniaczy. Podczas ciąży zapotrzebowanie białko zwiększa się. Ogranicz spożycie mięsa czerwonego do 1 razu w tygodniu, na rzecz mięsa drobiowego z hodowli ekologicznej (kurczak, indyk, kaczka, gęś) i królika – 3 razy w tygodniu oraz ryb – 3 razy w tygodniu. Cennym źródłem białka są również jaja (klasa 0 i 1 oraz kur zielononóżek), rośliny strączkowe, ser tofu, zboża i orzechy. Zamiast wędlin, które zawierają konserwanty najlepiej jeść upieczone w domu mięsa. Dodawaj do posiłków oleje roślinne, które dostarczają niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6 (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany, ryżowy, z pestek winogron i dyni, z orzechów, rzepakowy, słonecznikowy) – w ilości ok. 2 – 3 łyżki dziennie, a spożycie tłuszczów nasyconych (masło) ogranicz do 2 łyżeczek dziennie. Ogranicz spożycie soli do 5g, czyli jednej małej łyżeczki dziennie (zawartej we wszystkich produktach i dodanej na talerzu). Doprawiaj potrawy świeżymi i suszonymi ziołami. Zrezygnuj z gotowych mieszanek przypraw, bo zawierają dużo soli i sztucznych dodatków, które mogą zaszkodzić dziecku. Pamiętaj o piciu w ciągu dnia. Może to być niegazowana, niskozmnineralizowana woda mineralna, woda źródlana, herbaty ziołowe i owocowe – około 2 litry dziennie.
Kwas foliowy jest jedną z najważniejszych witamin dla rozwoju dziecka i powinna być przyjmowana w postaci tabletek 3-4 miesiące przed zajściem w ciążę oraz w I trymestrze. Zapobiega powstawaniu wad cewy nerwowej dziecka. Niedobór u mamy powoduje uczucie zmęczenia, zaburzenia koncentracji, bezsenność i zaburzenia trawienia. Produkty bogate w tę witaminę to: zielone warzywa (brokuły, brukselka, szparagi), groch, fasola, brązowy ryż, cieciorka, wątroba, orzechy.
Czego należy absolutnie unikać w ciąży?
Ten artykuł został opublikowany na stronie ZnanyLekarz za wyraźną zgodą autorki lub autora. Cała zawartość strony internetowej podlega odpowiedniej ochronie na mocy przepisów o własności intelektualnej i przemysłowej.
Strona internetowa ZnanyLekarz nie zawiera porad medycznych. Zawartość tej strony (teksty, grafiki, zdjęcia i inne materiały) powstała wyłącznie w celach informacyjnych i nie zastępuje porady medycznej, diagnozy ani leczenia. Jeśli masz wątpliwości dotyczące problemu natury medycznej, skonsultuj się ze specjalistą.