Moje doświadczenie

Jestem dietetykiem klinicznym, absolwentką Śląskiej Wyższej Szkoły Medycznej w Katowicach. Ukończyłam również wiele dodatkowych certyfikowanych kursów z dietoterapii w zaburzeniach hormonalnych, metabolicznych, insulinooporności i cukrzycy, probiotykoterapii i diagnostyki laboratoryjnej oraz psychodietetyki. Jestem specjalistą SOIT (School of Insulinresistance Therapy) polecanym insulinoopornym.
więcej

Usługi i ceny

Ceny dotyczą wizyt prywatnych.

Konsultacja dietetyczna

100 zł

Analiza składu ciała


Analiza stanu odżywienia


Coaching


Dieta dla dzieci


+ 8 usług

W jaki sposób ustalane są ceny?

Opinie pojawią się wkrótce

Napisz pierwszą opinię

Jesteś już po wizycie u Emilia Burska-Florczyk? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.

Dodaj swoją opinię

Odpowiedzi na pytania

4 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Witam, niedawno zdiagnozowano u mnie kamice szczawianowo wapniową, miałem kilka zabiegów, kamienia nie udało sie wyciągnąc, ale go wypróżniłem. Czy są jakieś sposoby zapobiegania przyszłym nawrotom? Czy będe musiał zrezygnować całkowicie z produktów, które zawierają szczawiany(w tym zielone warzywa i orzeczy), bo musze przyznać, że lubuje sie w nich oraz takich zawierających dużo białka. Z góry dziękuje za odpowiedz.

Witam! Moim zdaniem należałoby zastanowić się nad przyczyną wystąpienia kamicy szczawianowo-wapniowej, czy jest to uwarunkowane genetycznie, czy np. nie występują choroby zapalne jelit, nadmierne wydalanie wapnia przez nerki, niedobory witaminy B6, magnezu, jaka jest codzienna podaż płynów, sodu, witaminy C, białka zwierzęcego, czy występują inne choroby metaboliczne i nie tylko lub czynniki, które mogłyby sprzyjać powstawaniu nadmiernych ilości kwasu szczawiowego lub szczawianów w moczu np. nadmiar soli kuchennej w diecie. Znając przyczynę będzie można podjąć odpowiednią interwencje dietetyczną w celu uniknięcia nawrotów choroby. Myślę, że całkowita eliminacja produktów bogatych w szczawiany nie jest do końca racjonalna i wystarczająca, aby pozbyć się problemu. Pozdrawiam!

 Emilia Burska-Florczyk

Od kilku dni mam zaparcia. Chyba nigdy nie trwały one u mnie tak długo. Coś tam wydaliłam przez te dni, ale była to mała ilość stolca w porównaniu do tego, ile jadłam ostatnio, bo jadłam dużo. Kał wychodził zwykle w małych częściach po kolei, raz tylko czułam że nie jest stwardniały, ale i tak wtedy wychodził małymi kawałkami. W inne dni kał był bardzo twardy i z ledwością go wyparłam z jelita/odbytu. Gazy puszczam, ale nie są one takie jak kiedyś, są krótsze i wydaje mi się, że trudniej mi je puścić, ale może to dlatego, że z uwagi na zaparcie stresuję się, że bąk również nie wyjdzie (mam nerwicę i często gdy się stresuję, że nie dam rady, to potem rzeczywiście nie umiem dać rady), samym zaparciem też się stresuję. Nie boli mnie brzuch, aczkolwiek 2 dni temu zaczęłam mieć kłujący/przeszywający ból (taki skurcz jakby) w łopatce i pod lewą piersią, ale myślę że mógł on być od braku ruchu i złej postawy, po spacerze ból znacząco się zmniejszył, więc to chyba nie było od zaparcia. Mam też okres teraz, a zwykle w tym czasie mam trudności z wypróżnianiem, ale tym razem zaparcia pojawiły się u mnie jakieś 2 dni wcześniej, poza tym zwykle już w 2/3 dzień okresu mogłam się normalnie wypróżnić, a mi nadal nie przechodzi. Co robić?

Zaparcia mogą być wynikiem niedoboru błonnika w diecie czyli zbyt małą ilością spożywanych produktów pełnoziarnistych, warzyw i owoców. Inna przyczyną może być zbyt mała ilość wypijanej wody. Istotnym czynnikiem powstania zaparć i innych zaburzeń pracy jelit jest również stres i związane z nim niekorzystne zmiany w mikrobiocie jelit. W takiej sytuacji pomocne może się okazać zwiększenie w diecie fermentowanych napojów mlecznych i nie tylko oraz produktów kiszonych lub zastosowanie probiotyku w postaci kapsułek. Proszę zastanowić się, czy któryś z wymienionych czynników może być przyczyną Pani dolegliwości. Jeśli tak, proszę wprowadzić odpowiednie zmiany w żywieniu lub skorzystać z pomocy dietetyka, który wspólnie z Panią przeanalizuje Pani sposób odżywiania i zastosuje właściwą dietoterapię. Powodzenia!

 Emilia Burska-Florczyk
Zobacz wszystkie odpowiedzi

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.

Najczęściej zadawane pytania