Moje doświadczenie

Jestem adiunktem w Zakładzie Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu,
wykładowcą Studiów Podyplomowych UP, konsultantem ds. racjonalnego sposobu żywienia oraz dietetyki.
W kręgu moich zawodowych zainteresowań znajduje się problematyka sposobu żywienia i stanu
zdrowia dzieci i młodzieży oraz odżywianie w różnych jednostkach chorobowych, np. otyłości, chorobach układu krążenia, chorobach przewodu pokarmowego, cukrzycy, niedokrwistości, niedoborze masy ciała, chorobach nowotworowych, alergii, nietolerancji pokarmowej. Przygotowuję również diety dla sportowców.
Uczestniczyłam w wielu konferencjach, kursach i szkoleniach m.in. w Budapeszcie i Kownie.Jestem autorką kilku prac naukowych dotyczących nastolatków oraz współautorką książek z dietetyki: „Co warto wiedzieć o diecie łatwo strawnej”, „Co warto wiedzieć o diecie w cukrzycy”,„Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów” oraz podręcznika akademickiego „Wybrane zagadnienia z nauki o żywieniu”.
Na Uniwersytecie Przyrodniczym opiekuję się Studenckim Kołem Naukowym, które prowadzi m.in. badanie wartości indeksów glikemicznych wybranych produktów i potraw, zawartości metali ciężkich w kiełkach zbóż, oceny poziomu wiedzy żywieniowej różnych grup ludzi.Zainicjowałam projekt interaktywnego programu edukacyjnego promującego racjonalny sposób żywienia dla uczniów szkół podstawowych i ponadpodstawowych. Z zaangażowaniem prowadzę prelekcje i warsztaty żywieniowe dla młodych ludzi. Współpracowałam z wrocławskim Instytutem Zdrowia Publicznego realizując program edukacyjno-informacyjny: „Zdrowa Matka i Dziecko” skierowany do kobiet w ciąży i w okresie laktacji oraz do ich dzieci.
więcej

Usługi i ceny

Ceny dotyczą wizyt prywatnych.

Konsultacja dietetyczna


Analiza składu ciała


Analiza stanu odżywienia


Dieta dla dzieci


Dieta dla kobiet w ciąży


+ 5 usług

W jaki sposób ustalane są ceny?

5 opinii pacjentów

Ogólna ocena

Trzymamy rękę na pulsie Sprawdzamy wszystkie opinie. Specjaliści nie mogą płacić za modyfikowanie lub usuwanie opinii. Dowiedz się więcej
M

Marta

Weryfikacja wizyty
Lokalizacja: Biomedos konsultacja dietetyczna

Do tej pory u Pani dr wyłam na wizycie trzy razy . Już po pierwszym miesiącu było widać efekty . Każda wizyta to dogłębna analiza diety pacjenta. Serdecznie polecam

Pacjent

Jestem pacjentką dr. Jolanty Mikołajczak od 2 lat podjęłam leczenie żywieniowe przynoszące spodziewane efekty .Każda wizyta trwa godzinkę do półtora ale warto poświęcić czas tak wspaniałemu lekarzowi jakim jest P.Jola wyrozumiała cierpliwa Jestem bardzo zadowolona z wyników gorąco polecam p. dr Jolantę Mikołajczak
Pozdrawiam .

G

Gül

100% zadowolenia z wizyt u Pani Doktor. Pełne profesjonalizmu podejście do pacjenta.
Dieta ułożona z wielką starannością - indywidualnie dla każdego pacjenta.
Każda wizyta to wnikliwa analiza diety, Na spotkanie z pacjentem poświęca dużo czasu wszystko tłumaczy z wielką dokładnością .
Jeśli ktoś ma problemy zdrowotne to ten wybór jest strzałem w 10.
Oddanie się w ręce Pani Doktor i samodyscyplina w stosowaniu zaleceń to 100 % powodzenia w terapii."""

G

Gosia K.

Profesjonalne podejście do pacjenta. Jestem bardzo zadowolona z wizyty u Pani Dietetyk. Polecam wszystkim zainteresowanym, którzy zwracają uwagę na to co jedzą i jak jedzą. :)

Ł

Łukasz

Polecam panią doktor wszystkim, którzy mają nie tylko problemy z otyłością ale choroby układu pokarmowego. Profesjonalizm w prowadzeniu pacjenta oraz wspaniała osobowość i troska o pacjenta sytuują panią dr Jolantę na poziomie 5 gwiazdek. Z pełną odpowiedzialnością polecam również rodzicom z małymi dziećmi. Moja wnuczka teraz kwitnie a była uciążliwa alergia.

Wystąpił błąd, spróbuj jeszcze raz

Odpowiedzi na pytania

2 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Mój synek ostatnio trochę za bardzo przytył. Analizując jego jadłospis doszłam do wniosku, że problemem może być jego dieta. Posiłki, które dla niego przyrządzam są raczej tradycyjne, ale zdarza mu się zjadać tygodniowo dość dużą liczbę słodyczy. Wiem, że powinnam coś z tym zrobić. Słodkości w diecie na pewno można zastąpić czymś zdrowym. Jak powinna wyglądać rozsądna dieta dla dziecka?

Nadmiar cukru w diecie, zwłaszcza u dzieci, jest zmorą naszych czasów. Cukry proste spotykamy na każdym kroku, zaczynając od niemowlęcych deserków w słoiczkach, batoników, serków smakowych, jogurtów owocowych, kończąc na wodach smakowych, sokach owocowych czy wysokosłodzonych napojach gazowanych. Dzieci chętnie po nie sięgają. Cukier uzależnia, wpływa na nadmierną masę ciała, próchnicę zębów, osłabia układ odpornościowy, wpływa na system nerwowy. Dlatego zanim zaczniemy karcić dziecko za jego niegrzeczne zachowanie, najpierw odstawmy mu słodycze. Warto wyznaczyć jeden dzień na zjedzenie słodkiej przekąski, a w pozostałe dni zwracać uwagę na ukryte źródła cukru w wysokoprzetworzonych produktach. Dajmy dziecku dobry przykład.
Dieta dziecka zależy od jego wieku, płci, aktywności fizycznej i stanu zdrowia. Zawsze jednak należy zachować dobre proporcje w spożyciu białek, węglowodanów i tłuszczów, głównych żywieniowych makroskładników. Należy pamiętać, że podstawowym i najlepszym źródłem energii dla rozwijającego się organizmu są produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste (razowe pieczywo, naturalne płatki zbożowe, kasze, ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty). Powinny stanowić nieodłączny element diety. Korzystne źródła białka to chude gatunki mięs, dobrej jakości wędliny, jaja, nabiał, ryby oraz rośliny strączkowe. Warto zadbać również o to, aby w każdym posiłku znalazła się porcja warzyw i owoców. To główne źródło witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i naturalnych przeciwutleniaczy. Atrakcyjną formą jest podawanie w oddzielnych miseczkach, warzyw do wyboru. W jednej – talarki marchewki, w kolejnych - kalarepa, paseczki papryki, różyczki brokuła czy kalafiora. Warzywa jedzone każdego dnia warunkują właściwy rozwój, są tarczą ochronną przed infekcjami, otyłością, nowotworami, nadciśnieniem tętniczym, chorobami serca.
Jakość i ilość podawanego tłuszczu ma również duże znaczenie z punktu widzenia fizjologii. Najważniejsze są kwasy wielonienasycone (NNKT). Znajdują się one w olejach roślinnych: sezamowym, słonecznikowym, sojowym, kukurydzianym, lnianym, ale także w rybach morskich i orzechach. Tłuszcze są nośnikiem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach: A, D, E i K.
Zachęcam Panią do stopniowego ograniczania ilości cukrów prostych w diecie syna i zwiększenie jego codziennej aktywności fizycznej. Zbilansowana dieta będzie z pewnością procentowała dobrą sylwetką i zdrowiem.

Jolanta Mikołajczak
Dietetyk BIOMEDOS Śrem

dr Jolanta Mikołajczak

Dzień dobry,
Ostatnio robiłam badanie pod kątem nietolerancji pokarmowej, dokładniej mówiąc chodzi o gluten. Badane miałam p/p endomysium IgG i IgA - wynik wyszedł ujemny. Chciałabym zapytać czy to znaczy ze nie mam tylko celiakii jako choroby autoimmunologicznej czy również nietolerancji pokarmowej? A jesli nie, to jakie badanie wykonać pod kątem nietolerancji glutenu? (Panel pokarmowy na alergie miałam również robiony - wynik ujemny).
Pozdrawiam

Dzień dobry, postaci celiakii jest wiele: klasyczna, atypowa, niema, utajona i potencjalna. Klasyczna objawowa uwidacznia się wzdętym brzuchem, luźnymi stolcami lub nawykowymi zaparciami, brakiem apetytu, zanikiem tkanki tłuszczowej i mięśniowej, mogą się pojawić zaburzenia emocjonalne. Celiakia niema lub utajona ujawnia się najczęściej u dorosłych. Osoby te niekiedy przez długi czas nie wykazują objawów, ale w wyniku np. silnego stresu, zabiegów chirurgicznych, ciąży i innych, celiakia może dać typowy obraz. W celiakii potencjalnej nie ma objawów klinicznych, badanie serologiczne na obecność przeciwciał daje wynik ujemny, badanie histologiczne nie wykazuje zmian w śluzówce jelita, jednak markery genetyczne HLA-DQ2 lub HLA-DQ8 wychodzą dodatnie.
Badania, które diagnozują tolerancję na gluten:
- przeciwciała endomyzjalne - EmA w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciw transglutaminazie tkankowej - tTG w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciwgliadynowe - AGA w klasie IgG i IgA
- przeciwciała przeciw deaminowej gliadynie AGA GAF 3x w klasie IgA i IgG.
Poniżej przedstawię również kryteria wyznaczone przez Europejskie Towarzystwo Gastroenterologii Pediatrycznej, Hepatologii i Żywienia (2010r.) w diagnostyce celiakii:
- oznaczenie markerów genetycznych (allele HLA-DQ2, HLA-DQ8) - przy podejrzeniu celiakii
- biopsja jelita może zostać pominięta gdy spełnione sa 3 kryteria:
- wystepowanie klinicznych objawów celiakii
- wysokie stężenie tTG w klasie IgA > 10 x powyżej górnej granicy normy, potwierdzone wysokim stężeniem EmA
- test genetyczny: HLA-DQ2 i/lub HLA-DQ8 pozytywny.
Jeżeli nie stwierdzi się obecności tych antygenów, można wykluczyć chorobę trzewną. U około 90 % pacjentów chorych na celiakię ma obecny HLA-DQ2, a 6% DQ8. Jeżeli wykryty zostanie w badaniu którykolwiek haplotyp, to oznacza że jest on nosicielem genu, który predysponuje do rozwoju celiakii. Może się ona ujawnić np. w wyniku silnego stresu. Warto wówczas ograniczyć spożycie pokarmów glutenowych.
Przy testach alergicznych warto wykonać badania w klasie IgE (typu I, natychmiastowej), ale również IgG i IgA (alergia dająca objawy z opóźnieniem - od 8 do 96 h oraz nietolerancja pokarmowa). Niezdiagnozowanie tych alergii i niewykluczenie alergenów z diety może prowadzić do rozwoju chorób autoimmunologicznych np. cukrzycy insulinozależnej, choroby Hashimoto, chorób reumatoidalnych.
Pozdrawiam
Jolanta Mikołajczak - Dietetyk BIOMEDOS Śrem

dr Jolanta Mikołajczak

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.