Zgaga - informacje, specjaliści, pytania i odpowiedzi
Zgaga - informacje o chorobie
Przyczyny
Zgaga może być objawem choroby refleksowej przełyku lub przepukliny rozworu przełykowego przepony. Często towarzyszy również ciąży, w początkowym okresie w wyniku rozlużnienia mięśni przełyku (działanie progesteronu), następnie na skutek ucisku na żołądek powiększającej się macicy. Może również występować na skutek spożycia niektórych pokarmów lub płynów.
Leczenie
Zalecenia dotyczące diety obejmują ograniczenie spożywania pokarmów powodujących zgagę (szczególnie przed snem). Chorzy często sami potrafią określić, po których produktach występuje u nich zgaga, mogą więc sami je eliminować. Picie mleka, choć przynosi chwilową ulgę, nie jest wskazane, gdyż powoduje nadprodukcję kwasu żołądkowego. Terapia farmakologiczna polega na podawaniu leków zobojętniających kwaśną treść żołądkową o szybkim, lecz krótkotrwałym działaniu (tabletki lub zawiesinę przyjmowana kilka razy dziennie), leków z grupy antagonistów receptorów H2 (np. famotydyna i ranitydyna) oraz leków z grupy inhibitorów pompy protonowej (np. pantoprazol, omeprazol).
Diagnoza
Rozpoznanie następuje w wyniku przeprowadzenia wywiadu. Diagnozę potwierdzić można wykluczając inne zaburzenia oraz wykonując badania, których wyniki wykażą zmiany charakterystyczne dla zgagi. Wykonuje się 24-godzinną pH-metrię (tzw. złoty standard), badanie endoskopowe, manometrię przełyku, biopsję oraz zdjęcie RTG z kontrastem.
łac. pyrosis
Jeden z objawów chorobowych charakteryzujący się subiektywnym odczuwaniem pieczenia lub palenia w przełyku. Zgaga powstaje na skutek cofania się soku żołądkowego do przełyku, co nazywane jest zarzucaniem lub refluksem i powstaje na skutek niewydolności dolnego zwieracza przełyku. Może prowadzić do napadów astmatycznych oraz dolegliwości laryngologicznych, w postaci przewlekłego kaszlu.
Niektóre z nich to:
- alkohol – poprzez zwiększenie wydzielanie kwasu solnego
- kawa, herbata, cola i inne napoje gazowane zawierające kofeinę – kofeina podobnie jak histamina zwiększa wydzielanie soków żołądkowych
- czekolada
- owoce cytrusowe i soki – powodują zakwaszenie
- pomidory
- ostre przyprawy i tłuste jedzenie – tłuste pokarmy zwiększają wydzielanie cholecytokininy, co zmniejsza ciśnienie w dolnym zwieraczu przełyku
- mięta
- orzeszki ziemne
- ciasto drożdżowe (szczególnie starsze)
Nie rezygnuj ze zdrowia
Wybierz konsultacje online, aby rozpocząć lub kontynuować leczenie bez wychodzenia z domu. Jeśli potrzebujesz, możesz również umówić wizytę w gabinecie.
Pokaż specjalistów Jak to działa?Eksperci - zgaga
Zgaga - pytania dotyczące tej choroby
Nasi lekarze i specjaliści odpowiedzieli na 6 pytań dotyczących usługi: Zgaga
Zgaga - jaki specjalista zajmuje się tą chorobą?
Zgaga specjaliści
Schorzenia
Popularne specjalizacje
Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.