Moje doświadczenie

Jestem absolwentką studiów magisterskich na kierunku Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczo- Humanistycznym w Siedlcach. Doświadczenie w pracy z pacjentem zdobywałam już podczas studiów na praktykach zawodowych w szpitalu klinicznym, poradni diabetologicznej oraz placówkach indywidualnego poradnictwa dietetycznego. Celem mojej pracy dyplomowej było określenie stanu wiedzy w zakresie zasad prawidłowego odżywiania się osób prowadzących aktywny tryb życia.

Pracuję jako dietetyk w Centrum Dietetycznym Naturhouse w Sokołowie Podlaskim. W swojej pracy pomagam wprowadzać prawidłowe nawyki żywieniowe oraz motywuję w dążeniu do osiągnięcia założonego celu. Ogromną satysfakcje sprawia mi obserwowanie jak moi klienci wprowadzają zmiany w sposobie odżywiania, tracą kilogramy, a dzięki temu zyskują pewność siebie oraz lepsze samopoczucie. Każdy zadowolony klient jak dla mnie motywacją do dalszego działania.
więcej

Usługi i ceny

Ceny dotyczą wizyt prywatnych.

Popularne usługi

Konsultacja dietetyczna

Pozostałe usługi


Wolności 35/6, Sokołów Podlaski

Naturhouse



Wolności 35/6, Sokołów Podlaski

Naturhouse



Wolności 35/6, Sokołów Podlaski

Naturhouse



Wolności 35/6, Sokołów Podlaski

Naturhouse



Wolności 35/6, Sokołów Podlaski

Naturhouse



Wolności 35/6, Sokołów Podlaski

Naturhouse



Wolności 35/6, Sokołów Podlaski

Naturhouse

Za ceny i informacje związane z cenami odpowiadają specjaliści lub placówki. ZnanyLekarz nie ma wpływu na ceny i nie odpowiada za ich określanie.

Opinie pojawią się wkrótce

Napisz pierwszą opinię

Jesteś już po wizycie u mgr Martyna Rytel? Daj znać, co myślisz. Inni pacjenci będą wdzięczni za pomoc w wyborze najlepszego specjalisty.

Dodaj swoją opinię

Odpowiedzi na pytania

1 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Moja żona posiada dziwne pomyśly, jeśli chodzi o dietę naszej prawie półtora rocznej córki. Od urodzenia matka nie posiadała pokarmu, dlatego dziecko było żywione mlekiem NANOPTIPRO gdzieś do czasu osiągnięcia roku przez dziecko. Od pewnego czasu przestaliśmy podawać mleko, zastąpiliśmy je innymi posiłkami. Żona pragnie wznowić podawanie mleka - stąd moje pytanie, czy podawanie dziecku mleka "niebieskiego" może mieć jakieś negatywne skutki dla dziecka? Dziecko jest przyzwyczajone do regularnych posiłków gotowanych z warzyw i mięs. Jakie mleko wybrać po przerwie? Dodam, że mleko chcemy stosować jako "lekkie" posiłki zaraz po obudzeniu/w nocy/przed zaśnięciem. Konieczne jest stosowanie dedykowanych mlek dla niemowląt, typowo dostępnych na półkach? Jest możliwość podawania jej mleka przeznaczonych dla dorosłych osób?

Dziecko zaczęło mieć problemy z gęstym kałem, podejrzewamy że to przez dużą ilość kaszek, którą zastąpiliśmy mleko. Czy jest to etap w którym możemy spróbować podać jej mleko innej firmy?

Witam serdecznie,
Dla dziecka 1,5 rocznego nie jest konieczne stosowanie mieszanek mlekozastępczych. Jeśli u córki nie występuje alergia na białka mleka krowiego do jadłospisu można włączyć mleko krowie 3,2% oraz produkty nabiałowe takie jak twaróg, jogurt naturalny czy kefir.
Mleko modyfikowane dedykowane dla niemowląt i małych dzieci nie będzie miało negatywnych skutków dla dziecka, ponieważ zawiera ono odpowiednio dobrane do wieku ilości białka i składników mineralnych. Można je stosować do ukończenia 3 roku życia, a nawet i dłużej- nie istnieje sztywna granica, powyżej którego należy zaprzestać podawania mieszanki mlekozastępczej. Należy jednak pamiętać by dobierać odpowiednią "cyferkę" mleka do wieku dziecka oraz uczyć picia z kubeczka. Należy też pamiętać, by ograniczać podawanie mleka w nocy (można spróbować zastąpić go czystą wodą) oraz wieczorem po umyciu zębów, ponieważ są to czynniki sprzyjające powstawaniu próchnicy.
Mleko innej firmy należy wprowadzać stopniowo i obserwować dziecko, czy odpowiednio je toleruje.
Przy zaparciach powinna być stosowana odpowiednia dieta składająca się z dużych ilości surowych warzyw i owoców, produktów pełnoziarnistych,otrębów owsianych, tłuszczów roślinnych oraz odpowiednia ilość wody. Do diety warto włączyć jogurty i kefiry, kompot z suszonych śliwek, starte jabłko. Należy unikać białego pieczywa, ryżu, bananów, słodyczy oraz wszystkich innych produktów zapierających.

Pozdrawiam
Martyna Rytel- dietetyk

mgr Martyna Rytel

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.

Najczęściej zadawane pytania