Moje doświadczenie

KIM JESTEM?
Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku na kierunku Dietetyka.

UMIEJĘTNOŚCI:
Dysponuję podstawową wiedzą z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw.
Dzięki studiom i dodatkowym szkoleniom śmiało mogę planować jadłospisy, które dopasowane będą indywidualnie dla danej osoby, lub grupy osób.
Dokonuję oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia, a także potrafię rozpoznać i zapobiec stanom niedożywienia.
Dieta ma służyć nie tylko, gdy pojawia się choroba ale także zapobiegać chorobom żywieniowo-zależnym. Powinna być dostosowana do wieku i stanu zdrowia pacjentów.
Podczas układania planów żywieniowych oceniam również wzajemny wpływ farmakoterapii i żywienia.



CERTYFIKATY:
Posiadam liczne certyfikaty ukończenia kursów między innymi o specjalności:
- Dietetyka Sportowa (nr.9848)
- Dietetyka w Kosmetologii (nr. 11241)
- a także zaświadczenie ukończenia kursu Doradcy Dietetycznego (nr. 2411/2014)
- Certyfikowany Członek Zwyczajny Polskiego Stowarzyszenia Dietetyków ze statusem Dietetyk Medyczny (nr )
-Certyfikat ukończenia kursu o specjalności Psychodietetyka
(nr. 20185)

http://www.psdiet.pl/Angelika_Kowalewska,67,2320
http://angelikakowalewska.blogspot.com/

CZYM JEST DIETA?
Dieta nie powinna być krótkim przerywnikiem w życiu, który się kończy po osiągnięciu wymarzonej masy ciała, lub pozbyciu się jednego z problemów żywieniowych. Przeciwnie, powinna ułatwić Ci dokonanie istotnych zmian w codziennym planie dnia, w tym w nawykach żywieniowych, co razem z ćwiczeniami zagwarantuje utrzymanie zdrowia i idealnej sylwetki przez dłuższy czas.

SPORT!
Moje zainteresowania sportem, długoletnie treningi, aktywność fizyczna, a także współpraca z trenerami pozwalają na proponowanie WAM, ciekawych zestawów ćwiczeniowych i porad dotyczących sylwetki i zdrowego samopoczucia.:)

JAKO KOBIETA< MATKA
więcej

Adres

Angelika Kowalewska Dietetyk
Armii Krajowej 17B /11, Węgorzewo

W tym gabinecie nie można umawiać wizyt przez internet

Pacjenci prywatni (bez ubezpieczenia)


Przyjmuję: dorosłych, dzieci w każdym wieku

Czy brakuje Ci jakichś informacji w profilu tego specjalisty?

Pokaż innych dietetyków w pobliżu

Usługi i ceny

Ceny dotyczą wizyt prywatnych.

Analiza składu ciała

Od 40 zł

Jadłospis 7-dniowy

Od 90 zł

Konsultacja dietetyczna (kolejna wizyta)

Od 50 zł

W jaki sposób ustalane są ceny?

1 opinia pacjenta

Ogólna ocena

Trzymamy rękę na pulsie Sprawdzamy wszystkie opinie. Specjaliści nie mogą płacić za modyfikowanie lub usuwanie opinii. Dowiedz się więcej

Ewa Beksa

Lokalizacja: Angelika Kowalewska Dietetyk otyłość

Super podejście do pacjenta. Pełen profesjonalizn. Ogrom wiedzy. Krótki czas oczekiwania nią dietę.,

Angelika Kowalewska

Dziękuję bardzo:)

Wystąpił błąd, spróbuj jeszcze raz

Odpowiedzi na pytania

13 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Jakie produkty ograniczają wchłanianie rtęci oraz metali ciężkich z ryb i innych produktów?

Uzbrój się w algi
Jednokomórkowy, słodkowodny glon jest bogatym źródłem chlorofilu, mającego zdolność wiązania metali ciężkich (kadmu, ołowiu i rtęci) i ułatwia ich usuwanie z organizmu. Chlorella zawiera też glutation, kluczowy związek dla naturalnej detoksykacji naszego ciała.
Spirulina, kolejna słodkowodna alga, również może być pomocna w odtruciu organizmu z metali ciężkich, zwłaszcza z ołowiu.
Spożywanie kolendry pozwala wydalić więcej toksycznych metali ciężkich z organizmu. dodatek do potraw curry i sałatek. Kolendra jest także doskonałym środkiem oczyszczającym.
Ponadto kolendra w postaci tabletek pomaga wydalić złogi rtęci.
Zaopatrz się w selen
Ten niezbędny pierwiastek śladowy może pomóc przeciwdziałać toksycznemu działaniu rtęci, kadmu, talu i srebra. Dodaj do listy zakupów pokarmy bogate w selen, np. orzechy brazylijskie, jajka, cebulę i brokuły lub stosuj naturalny suplement selenu - drożdże. Inne przydatne składniki pokarmowe to witamina C, magnez, cynk i N-acetylocysteina (NAC).

Sugerowane dawkowanie: 200 μg/dzień selenu; 1-3 g/dzień witaminy C; 20-50 mg/dzień cynku; 350 mg/dzień magnezu; 600 mg/dzień NAC
Pobudź enzymy ćwiczeniami. Aktywne ćwiczenia fizyczne pozwalają wypocić nam metale ciężkie i toksyny z organizmu.
Aktywność fizyczna może wspomóc oczyszczanie i to nie tylko sprawiając, że się spocisz.

Nawet pojedyncza sesja ćwiczeń na rowerze może podwoić poziom kluczowych enzymów biorących udział w odtruwaniu organizmu, pomagając Twojemu ciału w pozbyciu się toksycznych metali i innych szkodliwych substancji.

Postaraj się wykonywać 20-30 minut ćwiczeń aerobowych (tych, które sprawiają, że masz lekką zadyszkę) 3 do 5 razy w tygodniu, a później zawsze bierz prysznic.

Uzupełnij błonnik
Warzywa krzyżowe, np. brokuły, kapusta, kalafior i jarmuż, są doskonałymi źródłami błonnika pomagającego usunąć toksyny z organizmu.Stosuj zdrową i zbilansowaną dietę, ponieważ niedobór niezbędnych substancji pokarmowych wiąże się ze zwiększeniem przyswajania toksycznych metali.

W szczególności upewnij się, że jesz wystarczające ilości błonnika, ponieważ wiąże on toksyny i ułatwia ich usuwanie.

Warzywa krzyżowe, np. brokuły, kapusta, kalafior i jarmuż, są doskonałymi źródłami błonnika. Ponadto obfitują w ważne związki chemiczne, aktywujące enzymy detoksykacyjne w ciele i podnoszące aktywność antyoksydacyjną.
Wypoć się w saunie
Dobre wypocenie się w saunie pomaga pozbyć się zbędnych substancji toksycznych z organizmu.Pot jest dobrze znanym sposobem usuwania toksycznych metali - znajdowano w nim ołów, rtęć, kadm i arsen - dlatego pobyt w saunie, który stymuluje pocenie się, jest świetną metodą, ułatwiającą oczyszczanie z toksyn.

 Angelika Kowalewska

Chciałabym dowiedzieć się czy, w trakcie roku szkolnego potrzebuje dostarczyć mojemu organizmowi więcej kalorii ? Oraz ile ich powinno być (wiek 16, waga 51, wzrost 167) ?

Nie musimy zwiększać kaloryczności:) wystarczy postawić na produkty ułatwiające przyswajanie informacji np. bogate w lecytynę, stawiamy na produkty pełnoziarniste , dostarczające chociażby witamin z grupy B, ryby bogate w kwasy omega 3, owoce jagodowe, czarna porzeczka np. nawet te w postaci mrożonej , badania wykazały, że spożycie jagód może być efektywne w przypadku polepszenia lub opóźnienia krótkotrwałej utraty pamięci, a to dzięki zawartym witaminom, które wymiatają wolne rodniki z organizmu:), , pomidory, bogate w likopen w okresie zimowym raczej stawiamy na przetworzone produkty z pomidorów zawierają znacznie wyższą zawartość likopenu i mniej konserwantów;), na pewno przyda się suplementacja witaminy D, warto zbadać jej poziom i dobrać odpowiednio ilość, garść pestek dyni pokryje zapotrzebowanie na cynk, garść orzechów włoskich zwiększy pulę witaminy E, dzięki czemu sprawność umysłowa będzie znacznie większa;) , brokuły i zielone warzywa liściaste, to źródło witaminy K, która wspomaga funkcje kognitywne( zdolność do myślenia skutecznego w szczególności w sytuacjach nieprzewidywanych i niepewnych,) i polepsza wydolność mózgu. Postaw od czasu do czasu na zioła np szałwię, pozwoli się wyciszyć i skoncentrować:).

 Angelika Kowalewska
Zobacz wszystkie odpowiedzi

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.