Moje doświadczenie

Dietetyk kliniczny z pasji do zdrowia i miłości do jedzenia, pedagog z powołania do przekazywania rzetelnej i kompleksowej wiedzy, trener żywienia (diet coach) z potrzeby udzielania wsparcia w budowaniu motywacji do zmiany. Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym - absolwentką studiów w Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej oraz dyplomowanym pedagogiem – absolwentką studiów na Uniwersytecie Śląskim w Katowicach, jak również certyfikowanym trenerem żywienia (diet coach'em). Opracowuję indywidualne plany żywienia dla osób cierpiących z powodu chorób dietozależnych oraz dla osób zdrowych potrzebujących wparcia w zakresie planowania żywienia własnego oraz rodziny. Udzielam poradnictwa w zakresie planowania żywienia dla dzieci i młodzieży.
więcej

Usługi i ceny

Ceny dotyczą wizyt prywatnych.

Konsultacja dietetyczna


Analiza składu ciała


Analiza stanu odżywienia


Dieta dla dzieci


Dieta dla kobiet w ciąży


+ 7 usług

W jaki sposób ustalane są ceny?

1 opinia pacjenta

Ogólna ocena

Trzymamy rękę na pulsie Sprawdzamy wszystkie opinie. Specjaliści nie mogą płacić za modyfikowanie lub usuwanie opinii. Dowiedz się więcej
S
Numer telefonu zweryfikowany
Lokalizacja: Dietetyk kliniczny Anna Lamik konsultacja dietetyczna

Polecam Panią dietetyk. Rewelacyjne efekty diety. Pani Ania pełna zaangażowania, w 100% skupiona na swoich klientach. Wyslucha, wytłumaczy, doradzi. Zawsze można na Nią liczyć.

Wystąpił błąd, spróbuj jeszcze raz

Odpowiedzi na pytania

2 odpowiedzi udzielonych przez lekarza na pytania pacjentów na ZnanyLekarz.pl

Dzień dobry, jaki jest stosunek kwasów omega 6 do omega 3 w świeżym awokado i czy jest on prawidłowy? Pytam, ponieważ nie znalazłam konkretnej informacji na ten temat, jedynie informację, że "jest on korzystny", ale bez danych liczbowych. W jedynym ze źródeł było napisane, że w oleju z awokado stosunek kwasów omega 6 do omega 3 wynosi 15:1 i nie jest to właściwa wartość. Czy to możliwe, że są aż tak diametralne różnice pomiędzy świeżym owocem a olejem, że w jedynym ta proporcja jest korzystna, w drugim nie? Dziękuję za odpowiedź.

Dzień dobry,
w świeżym awokado proporcja kwasów omega-6 do omega-3 na 100 g produktu jest następująca: 1689 mg omega-6 oraz 110 mg omega-3 – co oznacza, że stosunek ten wynosi 15:1
natomiast w oleju z awokado proporcja kwasów omega-6 do omega-3 na 100 g produktu jest następująca: 12531 mg omega-6 oraz 957 mg omega-3 – co oznacza, że stosunek ten wynosi 13:1
Prawidłowo określając proporcję kwasów omega – mówimy o stosunku omega-6 do omega-3 – który wynosi 5:1.
Co oznacza, że ani świeże awokado 15:1, ani olej z awokado 13:1 – nie posiadają powyższej pożądanej proporcji. Proszę się jednak nie obawiać tej proporcji, bo awokado jest produktem bardzo wartościowym i odżywczym, a nigdy na dobę nie spożywamy go w pojedynkę – tylko wykorzystujemy też w codziennym jadłospisie inne produktu o różnych proporcjach, składzie i wartościach – co dobowo pozwala na wyrównanie poszczególnych pożądanych dla organizmu proporcji. A powyższy stosunek w diecie można uzupełniać chociażby wybierając produkty bogate w omega-3, takie jak: olej lniany, orzechy włoskie, tłuste ryby morskie.

mgr Anna Lamik

mam zapalemie jezyka i jamy ustnej kture trudno jest mi wyleczyc.biore ipp juz dwa lata czy moze miec to wplyw ?

Witam,
przyczyn może być wiele. Konieczny jest kontakt z lekarzem w celu oceny stanu zapalnego oraz konsultacja dotycząca przyjmowanych leków i dotychczasowego sposobu leczenia.
Pozdrawiam Anna Lamik
Dietetyk kliniczny

mgr Anna Lamik

Wszystkie treści, w szczególności pytania i odpowiedzi, dotyczące tematyki medycznej mają charakter informacyjny i w żadnym wypadku nie mogą zastąpić diagnozy medycznej.

Najczęściej zadawane pytania