Nazywam się Malwina Śliwińska i jestem specjalistką w zakresie dietetyki i psychodietetyki. Mam 3 lata doświadczenia w pracy z pacjentem w gabinecie dietetycznym oraz online. Specjalizuję się w żywieniowym leczeniu zaburzeń odżywiania i jedzenia (anoreksja, bulimia, kompulsywne objadanie się, ortoreksja, uzależnienia od słodyczy itp.), problemach hormonalnych (PCOS, choroby tarczycy, insulinooporność) oraz w żywieniowym wspomaganiu leczenia zaburzeń nastroju (żywieniowe wsparcie osób w trakcie psychoterapii i farmakoterapii).
Jestem dyplomowanym dietetykiem klinicznym oraz psychodietetykiem. Ukończyłam studia licencjackie oraz magisterskie na kierunku Żywienie Człowieka i Dietetyka na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu oraz studia podyplomowe na kierunku psychodietetyka na Uniwersytecie SWPS we Wrocławiu. Uważam, że połączenie psychologii i dietetyki daje najlepsze efekty, a holistyczne podejście do pacjenta i jego pełne zrozumienie jest niezbędne do uzyskania rezultatów, które są trwałe, a nie tylko chwilowe. Pracuję również (jeśli istnieje u pacjenta taka potrzeba) w ramach zespołów interdyscyplinarnych wraz z psychologiem w obrębie placówki.
Pasjonuje mnie wieloaspektowe podejście do odżywiania więc stale dokształcam się w tym zakresie. Regularnie uczestniczę w szkoleniach, śledzę najnowsze informacje oraz czytam artykuły naukowe i książki dotyczące szeroko pojętego zdrowia po to, aby stale być na bieżąco i dzięki temu oferować usługi na najwyższym poziomie. Jestem również członkiem Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.
W pracy z pacjentem szczególnie ważna jest dla mnie dobra relacja i to by osoba, która się u mnie pojawia czuła do mnie zaufanie. Dzięki temu jestem w stanie lepiej zrozumieć podłoże problemu, a co z tym idzie starać się rozwiązać go nie tylko powierzchownie ale i u źródła dzięki czemu elementem pracy mojej pracy z podopiecznymi są nie tylko obecne zachowania żywieniowe ale również całe schematy, które do takich zachowań czy problemów doprowadziły.
Komponując jadłospis staram się robić to taki sposób, by był on dopasowany do indywidualnych potrzeb pacjenta i stał się przyjemnym, nowym elementem życia a nie jedynie krótkotrwałym okresem pełnym wyrzeczeń, po którym następuje powrót do starych nawyków. Dbam o to by posiłki w jadłospisach dopasowane były nie tylko do potrzeb żywieniowych, ale również i do trybu życia, ilości wolnego czasu czy osobistych preferencji smakowych tak, aby dieta była łatwa w przygotowaniu, pyszna i by pacjent kontynuował ją dlatego, że mu odpowiada, a nie z przymusu. Staram się ponadto udzielać rad i wskazówek dotyczących gotowania, planowania zakupów, samodzielnego wybierania zamienników czy motywacji, która jest jednym z kluczowych elementów sukcesu.
Do swojej pracy podchodzę z pasją i zaangażowaniem. Największą satysfakcję sprawiają mi sukcesy moich pacjentów i to gdy widzę, że potrafią po pewnym czasie samodzielnie radzić sobie z racjonalnym odżywianiem bez "gotowej rozpiski". Mam zatem nadzieję, że dzięki przestrzeganiu moich zaleceń oraz regularnym monitoringu postępów uda się Państwu osiągnąć oczekiwane efekty, budując przy tym nowe, lepsze nawyki żywieniowe i poszerzając wiedzę w tym zakresie dla uzyskania lepszego zdrowia, samopoczucia i komfortu życia.